Sport

2015.11.26. 16:45

Fényes érmek a szorítóból

Körkép - Remek eredményeket értek el az elmúlt hetekben, napokban a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület sportolói.

Tóth Gábor

Novemberben az oroszországi Anapában rendezték a serdülő Európa-bajnokságot. Az év kiemelt eseményén a 13-14 éves korosztályban, 18 súlycsoportban 24 ország 212 versenyzője lépett a kötelek közé. A magyar válogatott öt bronzéremmel és egy ezüstéremmel tért haza. Radics Béla, a kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület versenyzője a dobogó harmadik fokára állhatott. Kezdésként esélyt sem adott török ellenfelének. Majd a negyeddöntőben megosztott pontozásal múlta felül fehérorosz riválisát. Végül az elődöntőben a későbbi győztes orosz versenyző jobbnak bizonyult.

- Béla egész évben remek teljesítményt nyújtott, számos hazai és nemzetközi versenyt nyert meg, ez az Eb-bronz méltó megkoronázása az esztendőnek - fogalmazott Varsányi Áron, a Fitt-Box vezetőedzője. - Egy kis hiányérzetem azért van, mert ha Béla jobb formát hoz az elődöntőben, akkor lett volna esélye a az Eb-fináléra. Ám ehhez több mérkőzésre, nagyobb rutinra lett volna szüksége. De Béla még csak 14. éves, fiatal kora ellenére érett, technikás a bunyója, alázatos munkával még sokra viheti. A kőszegi SOS Gyermekfalu lakója, és a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény tanulója, ahol a vezetők, tanárok és nevelője irányítják, támogatják.

A 2015-ös évben először lett kiírva az U21-es magyar bajnokság - a versenysorozat a fiatalok fejlődésének érdekében indították el. A szabályok szerint aki ilyen fiatalon már már felnőtt magyar bajnokságot nyert, annak az U21-es sorozatban egy súlycsoporttal feljebb kellett indulnia, így Hámori Ádám a 91 kilósok mezőnyében lépett szorítóba. Három mérkőzést vívott a sorozatban, a döntőben már az első menetben feladásra késztette egri ellenfelét, ezzel magabiztosan nyerte meg az U21-es magyar bajnokságot. A kőszegiek kiválósága a finnországi Tamperében megrendezett, 17 ország versenyzőit felvonultató 36. Tammer Kupán is próbára tette tudását. Hámori a  magyar válogatott tagjaként végül a harmadik  helyen végzett 81 kg-ban.

Figyelemre méltó teljesítménnyel rukkoltak elő a Fitt-Box Ökölvívó Egyesület lányai a női országos bajnokságon: őt arany- és két bronzéremmel tértek haza. A 161 bunyós felvonultató ob-nak Vecsés adott otthont. A serdülő korosztályban Lakotár Hanna (50 kg), Hámori Luca (60 kg) és Ambrus Viktória (75 kg), a junioroknál Finesz Kamilla (52 kg), a felnőtteknél pedig Szabó Luca (81 kg) nyert aranyérmet. Míg a felnőtteknél Kontó Helga (51kg) és Rajos Viktória (69 kg) az előkelő harmadik helyen végezett.

- Titkon reménykedtünk a jó szereplésben, de ez az eredmény felülmúlta a legmerészebb álmainkat is felülmúlt,  a lányok kitettek magukért - értékelt Varsányi Áron vezetőedző. - Akik a harmadik helyen végeztek, azok csak a későbbi győztes, többszörös magyar bajnok, válogatott ellenfelektől kaptak ki. Ha a lányok így dolgoznak, így fejlődnek a jövőben is, akkor hazai és nemzetközi versenyeken is szép eredményeket  érhetnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!