Sport

2017.01.11. 19:30

Fókuszban a kick-box vb

Szombathely - Mozgalmas és eredményes 2016-os esztendőt tudhat maga mögött a Perfect Change-Metex05 Controll SE kick-box szakosztálya, valamint a versenysporttól visszavonult Dancsó Zoltán klubedző, szövetségi edző - és a 2017-es év is izgalmasnak ígérkezik.

Tóth Gábor

Dancsó Zoltán versenyzői pályafutása befejezése után, rögtön az év elején - Zrínyi Miklós lemondása után - átvette a Magyar Kick-Box Szövetség light-contact és kick-light szak-ágának a vezetését. Azóta társával, Olasz Attilával együtt irányítják az utánpótlás és a felnőtt korosztály szakmai munkáját.

Az utánpótláskorú válogatottba nyolc szombathelyi versenyző került be, mindannyian a Controll SE sportolói. Közülük négyen - Bolfán Ákos, Bolfán Ádám, Grünczeisz Patrik, Szmolek Emanuel - szereztek dobogós helyezéseket, két ezüst- és három bronz-érmet a dublini WAKO kadet- és junior-világbajnokságon szeptember elején. Bertalan Gábor a Mariborban megrendezett WAKO light-contact Európa-bajnokságról veterán -63 kg-ban szépen csillogó ezüstéremmel tért haza októberben. Novemberben a WAKO kick-light Európa-bajnokságnak Görögország, Loutraki városa adott otthont, ahol Bárdosi Sándor (-79 kg) képviselte a vasi színeket. Aki a várakozások ellenére nem állhatott dobogóra. A kung-fu szakosztály versenyzője, Szakál Diána (-60 kg) az első körben elvérzett. Az egyesület fiataljai pedig több hazai, illetve nemzetközi versenyen bizonyították, hogy érdemes velük foglalkozni. A Controll SE sportolói egyébként az elmúlt évben 16 versenyen vettek részt, ezeken 55 arany-, 75 ezüst- és 70 bronzérmet szereztek.

Dancsó Zoltán (középen) klubedzőként és szövetségi edzőként is ügyel tanítványai formájára Fotó: Szendi Péter

A Magyar Kick-Box Szövetség január 7-én tartotta évértékelő ünnepségét, ahol az utánpótlás-vb-n aranyérmes, illetve a felnőtt- és veterán-Eb-ken érmet szerző versenyzőket, edzőiket jutalmazták. A Controll SE-ből így Bertalan Gábor és edzője, valamint a light-contact és kick-light szakág vezetője, Dancsó Zoltán kapott elismerést.

- A 2017-es év eléggé mozgalmasnak tűnik mind az egyesület, mind a szövetség szemszögéből - fogalmazott Dancsó Zoltán. - Január végén a szövetségben megtörténik a tisztújítás, és kiderül, hogy az elnökség továbbra is bizalmat szavaz-e nekem. Én szeretném folytatni a munkát. Már csak azért is, mert a sportág szempontjából az év legnagyobb eseményének, a WAKO-világbajnokságnak - kick-light, point-fighting és full-contact szabályrendszerekben - november 17-26. között Budapest ad otthont. Magyarország utoljára 2005-ben Szegeden rendezhetett WAKO-vb-t. A színvonalas szervezés mellett a szövetség fő célja, hogy a lehető legütőképesebb magyar válogatott vegyen részt a hazai rendezésű tornán. A Controll SE-vel pedig az idén házigazdaként is vizsgázunk, ugyanis a felnőtt magyar bajnokságot sikerült Szombathelyre hoznunk - és az ob-n az eredményesség is fontos lesz számunkra.

Az év jelentősebb kick-box eseményei, február 10-12.: Karlovac Open, Horvátország. Február 24-26.: Slovak Open, Pozsony. Március 17-19.: German Open, München. Március 25.: országos diákolimpia, Békéscsaba. Április 8.: Bihac Open, Bosznia és Hercegovina. Május 18-21.: Hungary World Cup, Budapest. Június 3.: magyar utánpótlás-bajnokság, Esztergom. Június 17.: light-contact, kick-light magyar felnőttbajnokság, Szombathely. Szeptember 2-10.: WAKO kadet-, junior-Európa-bajnokság, Macedónia. Október 20-29.: WAKO felnőtt-világbajnokság (K1, low-kick, light-contact), Brazília. November 17-26: WAKO felnőtt-világbajnokság (point-fighting, full-contact, kick-light), Budapest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!