Sport

2016.09.29. 13:15

Futófesztivál: Jó teljesítettek a házigazda Szombathelyi Egyetemi SE sportolói

Szombathely - Nagy sikert aratott az elmúlt vasárnap a Szombathelyi Egyetemi SE által rendezett III. Futófesztivál és Szent Márton futás.

Tóth Gábor

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ campusa és környezete volt a futófesztivál központi helyszíne - 2,5 kilométeres körön versenyeztek a 10 km-es országos bajnokság és a 4x2,5 km-es ifi váltók mezőnyei. Az ob-n Híres László mesteredző emlékének adóztak a résztvevők.

A hölgyeknél 10 km-en Kácser Zita megvédte tavalyi abszolút bajnoki címét. Mögötte Vanek Margit és Szederkényi Takács Andrea állhatott dobogóra. Az U23-ban Kószás Kriszta, juniorban Pataki Anna nyert bajnoki címet. Az ifi lány váltót a Győr nyerte.
A férfiaknál jóval szorosabb küzdelemben dőltek el az abszolút, illetve a korosztályos érmek. A 10 km rajtja után az első körben még egy bővebb, majd egy háromfősre csökkenő élboly haladt együtt. Koszár Zsolt, Juhász Balázs és Farkas Dáriusz időnkénti iramváltásokkal „cincálta” egymást. Az utolsó körben Dáriusznak maradt még egy sebességi fokozata és maga mögé tudta utasítani Juhászt és Koszárt. Juhász Balázs Szögi István és a hazai Kovács Attila előtt nyert U23-ban, míg a juniorban Bartalan Renátó lett a legjobb. Az ifi váltóban Győr volt a leggyorsabb.

Farkas Dáriusz


Az országos bajnokság mellett az amatőr futók is találtak maguknak versenyzési lehetőséget: félmaratoni, 10 km, 2,5 km. Egyik leglátványosabb programelem az 1700 méteres Szent Márton gyermek váltó volt, amit a rajt cél területen vívott 3 tízfős csapat. A csapatokat a helyi atlétikai utánpótláscsoportokból „mixelték” össze edzőik, törekedve az esélyek lehetőség szerinti kiegyenlítésére. A futófesztivál programjain egyébként több mint 500-an vettek részt. A program díszvendége volt Földingné Nagy Judit, a maratoni táv országos csúcstartója. Ha már itt volt rajthoz is állt, és nyert félmaratonon.

Az amatőr futamok abszolút győztesei, félmaraton (női, férfi): Földingné Nagy Judit, Devecseri Bálint. 10 km: Varga Enikő, Somogyi Gábor. 2,5 km: Vásárhelyi Szabolcs, Kovács Anna. Férfi váltót: Tom-Ko. Női váltó: SZoESE csak csajok.Az országos bajnokságon a SZoESE csapata két bronzérmet szerzett. A 10 km-es U23-as korosztályban Kovács Attila - egyéni csúccsal - állhatott a dobogó harmadik fokára. A 10 km-es csapatverseny abszolút rangsorában ugyancsak harmadikként zárt a Horváth György, Nemes Gergő, Kovács Attila alkotta szombathelyi trió. Jó eredménnyel zárt Jacsev Sámuel is, aki 10 km-es távon junior korosztályban ötödik lett. Koszár Zsolt a NYME SEK másodéves gépészmérnök hallgatója, Syn Fit Szentgotthárd versenyzője abszolút 10 km-en bronzérmet szerzett.


A futófesztivál része volt a Szent Márton programsorozatnak, így a sportrendezvényt Szombathely önkormányzata komoly támogatásban részesítette. A díjátadásokon közreműködött dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere.
- Rendezőként jó érzés volt látni azt a sok vidám embert, akik ezt a vasárnapot igazi futófesztivállá tették - fogalmazott a szervezők nevében Kívés István. - Ugyancsak fontos megköszönnöm támogatóinknak a segítségüket, kollégáimnak pedig a munkájukat. Így váltunk Szombathely meghatározó sporteseményévé. A Magyar Atlétikai Szövetség már 2017-re is nekünk ígérte az ob rendezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!