Sport

2017.07.16. 21:00

Gyurátz hét centivel csúszott le a dobogóról

BYDGOSZCZ A Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, Gyurátz Réka szoros versenyben negyedik lett az U23-as atlétikai Európa-bajnokság női kalapácsvető-versenyében.

Horváth Erika

Mire a szombat esti fináléban dobókörbe léphetett Gyurátz Réka, Magyarország már négy érmet számlált a bydgoszczi U23-as Eb-n. Pénteken a két kalapácsvető fiú közül Réka Dobó SE-s klubtársa, Halász Bence szerzett Európa-bajnoki címet (73,30 m), a veszprémi Pásztor Bence pedig ezüstöt (71,51). Szombaton gerelyhajításban Rivasz-Tóth Róbert 83,08 méteres új felnőtt országos csúccsal gyűjtötte be az aranyérmet, míg Kozák Luca 100 m gátfutásban 13,06 mp-cel bronzérmes lett.

Vajon sikerül-e dobogóra állnia Gyurátz Rékának is? Aki volt már ifjúsági világbajnok (2013), junior vb- (2015) és Eb-ezüstérmes (2014). És két éve készült az újabb lehető-ségre. A papírforma alapján jó esélye volt az éremre, hiszen 71,27 méteres U23-as orszá-gos csúcsával a második az európai ranglistán. Igen ám, de nemrégiben Németh Zsolt és Németh László 21 éves tanítványa bokasérülést szenvedett, ami kissé visszavetette. És a mezőny a lehető legerősebb volt: az európai ranglista első tíz helyezettjéből kilencen harcba szálltak a legjobb helyezésekért.

Réka kifejezetten jól kezdett, a legjobban az összes versenyző közül, 66,67 méterrel az első helyről várhatta a második sorozatot. Kevés hiányzott ahhoz, hogy tovább növelje előnyét, mert második dobása 68 méter körüli volt - ám nem sokkal ugyan, de szektoron kívül ért földet. Így viszont két riválisa, az európai éllovas ukrán Samotina (67,46) és a francia Sainte Luce (66,98) is elé tudott kerülni. A szombathelyi kalapácsvető kezéből a harmadik sorozatban 66,60-ra szállt a szer, maradt a harmadik helyen. Bár stabilan dobott, a folytatásban sem tudott javítani (66,21, x, 65,42). A harmadik helyet viszont nem sikerült megőriznie, mert a norvég Llano a negyedik körben 7 centivel beelőzte (66,74).

Gyurátz Réka jól kezdett, aztán már nem tudott javítani Fotó: Földi Imre

Gyurátz Réka tehát negyedik helyen fejezte be a versenyt, amelyet Samotina félméteres előnnyel nyert meg. A második és a hatodik helyezett között csupán 53 centi volt a különbség. - Réka jól pörgött a selejtezőben, a döntőt is jól kezdte, a győzelemre is volt esélye. Sajnos a második, a nagy dobása szektoron kívül ért földet, több pedig már nem "akadt rá" - összegzett Németh Zsolt mesteredző. - Úgy éreztem, hogy az elmúlt napok nehézségei után tudtam koncentrálni. Ezt igazolta az első dobásom. Sajnálom a másodikat... Így is csak kicsin múlott a dobogó - mondta a versenye után Réka.

Női kalapácsvetés: 1. Aljona Samotina (ukrán) 67,46, 2. Camille Sainte Luce (francia) 66,98, 3. Beatrice Nedberge Llano (norvég) 66,74, 4. Gyurátz Réka 66,67, 5. Marinda Petersson (svéd) 66,61, 6. Katarzyna Furmanek (lengyel) 66,45.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!