Sport

2016.04.11. 10:59

Haladás Sportkomplexum: sokan voltak kíváncsiak az ünnepélyes alapkőletételre

Sokan voltak kíváncsiak a Haladás Sportkomplexum alapkőletételére hétfőn, a szombathelyi Rohonci úton, az ünnepségen számos sportoló, szakosztályvezető és közéleti szereplő képviseltette magát.

Cseszkó Tamás

Ünnepi beszédet mondott Kiss Antal miniszteri biztos, aki emlékeztetett, a Magyar Kormány 2013-ban határozott a szombathelyi beruházás támogatásáról, amely mintegy 15,2 milliárd forint állami forrásból valósul meg.

- A Vas megyeiek remek közösséget alkotnak, jó Vas megyeinek, jó szombathelyinek lenni - fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy az itt élők egészséges éntudattal és helyes önértékeléssel rendelkeznek. - Harminc évvel ezelőtt sokszor csak útlevél birtokában lehetett áthaladni a városon, el akarták venni Szombathely önbizalmát, amely az utóbbi években helyreállt - hangoztatta a szónok, hozzátéve, hogy Szombathely immáron büszke polgárvárosa az országnak, éppen ezért indokolt a stadionépítés. - Itt megmutathatják, milyen önbizalommal telve sportolni a város lakóinak örömöt szerezve - fogalmazott Kiss Antal.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője személyes emlékeit idézte fel az alapkőletételen. Mint mondta, több mint ötven évvel ezelőtt járt először a Rohonci úton.

- Akkor még a régi, zöldre festett lelátókon szurkoltunk. Fogtam apukám kezét, zúgott a hajrá Hali, ekkor éltem meg először az érzést: „mindenki szombathelyi!" - idézte a csapat híres jelmondatát a képviselő. - Most, hogy itt állunk a leendő pálya kezdőkörénél, a tér és az idő találkozik, emlékszünk, ahogy apáink hoztak ide minket, egyúttal látjuk magunk előtt, ahogy gyermekeinket, unokáinkat vezetjük majd be a Haladás szentélyébe. Bátran állíthatjuk tehát, hogy a jövő elkezdődött. Egy szem vagyunk a nemzedékek láncában, az a dolgunk, hogy továbbadjuk az értékeket - hangoztatta a politikus.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szerint a létesítmény hosszú időre meghatározza majd a környék képét. - Bízunk benne, hogy hosszú évszázadokon keresztül meghatározó lesz ez az alkotás - fogalmazott a település első embere, kiemelve, hogy a város egyaránt büszke a múlt értékeire, valamint a jelen és a jövő fejlődési lehetőségeire.

A beszédeket követően jelképes tárgyakat helyeztek el az időkapszulában, egyebek mellett a beruházásról döntő kormányhatározatot, a szerencse jelképeként néhány pénzérmét, a megyei napilap és a Nemzeti Sport aktuális lapszámát, egy Szent Márton-évi plakettet, a rendezvényre készült különleges díszoklevelet, a projektszervezet, illetve a Haladás és a HVSE, valamint a kivitelező cégek zászlóit.

Az időkapszulát Tóth Zsuzsanna, a Haladás VSE Sportakadémia Kézilabdapálya szakosztályának csapatkapitánya, valamint Sipos Gergő, a Swietelsky-Haladás VSE futsalszakosztályának ifjú játékosa helyezték el a pálya leendő kezdőkörénél.

A sportkomplexum tisztán állami támogatásból mintegy 15,6 milliárd forintból valósul meg, és várhatóan 2017 nyarára készül el. Eddig a kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad. Az új létesítményben nemcsak egy UEFA IV. besorolású, mintegy 9 ezer fős, teljes mértékben fedett lelátóval rendelkező futballpálya, hanem egy sportcsarnok is helyet kap. Utóbbiban két kézilabdapálya is lesz, valamint itt helyezik el a Haladás új múzeumát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!