Sport

2016.07.23. 05:30

Halász Bence világbajnok - Rába Dániel negyedik az U20-as vb-n (frissítve)

Bydgoszcz - Beteljesült a nagy álom: Halász Bence aranyérmes lett a junior atlétikai világbajnokság kalapácsvető számában. Bravúrosan szerepelt klubtársa, Rába Dániel is, aki a negyedik helyen zárt.

Horváth Erika

Pénteken késő este rendezték a lengyelországi junior (U20) atlétikai vb nemcsak Vas megyei, hanem magyar szempontból is legjobban várt versenyét, a fiú kalapácsvetés döntőjét. A szerdai selejtezőből könnyedén - első kísérletre - jutott a legjobb 12 közé a Dobó SE mindkét versenyzője, a 6 kg-os kalapáccsal 82,62 méterrel világranglista-vezető Halász Bence és a ranglistán 77,76-dal hatodik Rába Dániel is - mindketten Németh Zsolt és Németh László tanítványai. Az idei világranglista első tíz helyezettjéből kilencen ott voltak a fináléban.

Halász Bence
Fotó:Unger Tamás

A mezőnnyel alaposan kibabráltak a rendezők, mert eredményhirdetés és futószám miatt a melegítés után várakozniuk kellett, késve kezdődött a verseny. És ez nem tett jót senkinek, főként, hogy a szokásosnál is feszültebbek lehettek, hiszen a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetői úgy döntöttek, hogy ezen a vb-n az ügyességi számokban három sorozat után nem nyolc, hanem csak hat versenyző folytathatja, és nem plusz három, csak még egy dobás erejéig.

Az első sorozatban öten is érvénytelen kísérlettel kezdtek és még további öt versenyző gyengén. Halász Bence is csak 73,12-vel, a 73,31-ot dobó Rába Dani is megelőzte. Utóbbi a harmadik, Bence a negyedik helyen zárta az első kört, amelyben viszon az ukrán Hlib Piszkunov betalált - 78,77-dal állt az élre. Ő az, aki két éve az ifjúsági olimpián elhalászta az aranyat az akkor is legnagyobb favoritnak számító Halász elől. A második sorozatban oldódott a görcs, nyolcan is javítottak. A magyar fiúk is; Bence 78,74 méterrel három centivel az ukrán mögé a második helyre sorolt be, Dani 76,71-dal a negyedik helyről folytathatta. De másodikra javított Piszkunov is, 79,58-as egyéni csúccsal megerősíttette első helyét.

Ám nem sokáig élvezhette ezt a pozíciót, mert jött Halász Bence és csaknem 81 méterrel, 80,93-mal adta fel a leckét. Ennél nagyobbat csak ő dobott idén - ötször is. Rába Dani ezúttal nem tudott javítani, érvénytelen lett a dobása, de maradt a továbblépő hatosban a negyedik helyen. Már csak egy sorozat maradt a végeredmény kialakulásához.

A dobogón középen Halász Bence, balról az ukrán Hlib Piszkunov, jobbról a finn Aleksi Jaakkola

Éppen Dani előtt egy sajnálatos eset zavarta meg a versenyt; a spanyol González kidobott kalapácsa a hálótartó oszlopról a hálóra, pattant, majd a versenybírói asztalon landolt. Az asztal kilyukadt, a kalapács pedig a bíró lábára esett. Mentő vitte kórházba. Ez és a 200-as futók miatt nagyon sokáig kellett várnia az utolsó négy dobónak. Rába Dani már nem tudott újra felpörögni, 74,72-nál ért földet a kalapácsa - de a negyedik hely is bravúros a 18 éves versenyzőtől. A világranglistán két előtte álló versenyzőt (az egyiptomi Ismailt és a finn Kangast) is megelőzött, az előtte végzők nagyobbat dobtak az ő egyéni csúcsánál. Az érmesek sem tudtak már javítani, bár Bence utolsó kísérlete hatalmas volt, ám érvénytelen lett. De ki bánta?! Halász Bence a tavalyi Európa-bajnoki cím után a korosztály világbajnoki aranyát is begyűjtötte. 1998 - a diszkoszvető Kővágó Zoltán sikere - után ismét van junior világbajnoki aranyérmese a magyar atlétikának.

Rába Dániel

Halász Bence teljesítve az 55 méteres vb-szintet (59,93 a legjobbja) diszkoszvetésben is indulhatott. Pénteken már elmúlt éjfél, mikor ágyba került, szombaton reggel 7-kor pedig indulni kellett a pályára. A selejtezőben két érvénytelen és egy 52,90 méteres dobása volt, ezzel a 35. helyen zárt a 45 fős mezőnyben. Bajnok Eszter, Lengyák György kaposvári tanítványa 6,16 méterrel hetedik helyet szerzett távolugrásban. A 12 fős magyar csapatból öten jutottak döntőbe a junior világbajnokságon. A két legjobb eredmény a Dobó SE-sek, Halász Bence és Rába Dániel nevéhez fűződik.

- Az első dobásom biztonsági volt, talán túlságosan is... arra válaszoltam a másodikkal, a harmadikat meg magabiztosan gyorsítottam már - olvasható a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján Halász Bence eredményhirdetés utáni nyilatkozata. - Sajnálom, hogy a negyedik érvénytelen lett, mert 83 méternél esett le a kalapács. Összességében nagyon élveztem a versenyt, örülök, hogy itt lehettem és képviselhettem hazámat és az egyesületemet. Köszönöm mindenki támogatását, kiváltképpen edzőimnek, Németh Lászlónak és Németh Zsoltnak, és természetesen a szüleimnek, akik végig támogattak.

A sikeres vasi különítmény (balról): Németh Zsolt edző, Rába Dániel, Halász Bence, Igaz Bálint fizioterapeuta, Németh László edző
Fotó: atletika.hu

- Nagyon elégedettek vagyunk, mindketten meg tudták csinálni a selejtezőben és a döntőben is, amire felkészültünk - értékelt Németh Zsolt mesteredző. - Egy pillanatig sem kellett izgulnunk azon, hogy nem nyeri meg Bence az aranyat, Megtört a jég, megszületett egyesületünk első junior világbajnoki címe - ezüst és bronz volt már több is, de arany még nem. Dani pedig élete második legjobb eredményét érte el. Ez volt az első négy sorozatos vb-döntő, és szerencsére az utolsó is. A negyedik sorozatban annyira gyorsan következnek a versenyzők, fel sem tudnak készülni. Ráadásul a csúszások,.. Dani a negyedik dobása előtt csak a harmadik vetkőzése után következett.

Fiú kalapácsvetés: 1. Halász Bence 80,93 méter, 2. Hlib Piszkunov (ukrán) 79,58, 3. Aleksi Jaakkola (finn) 77,88, 4. Rába Dániel 76,71, 5. Alberto González (spanyol) 75,52, 6. Ahmed Tarek Ismail (egyiptomi) 74,42.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!