Sport

2016.02.11. 18:05

Harc a kvótákért - további vasi olimpiai remények (2.)

Szombathely - Augusztus 5-én, 175 nap múlva megkezdődik a XXXI. nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban. Vajon az atlétákon és birkózókon kívül van-e még sansza a részvételre vasi sportolóknak?

Horváth Erika

Az augusztus 5. és 21. között rendezendő olimpia brazíliai helyszínéről érkeznek nyugtalanító hírek - ilyen például a Zika-vírus, vagy az egészségre ártalmas, szennyezett ivó- és versenyeknek otthont adó nyílt víz. A legtöbb sportoló azonban a felkészülésre és az olimpiai kvótaszerzésre koncentrál. Akadnak köztük Vas megyeiek is. Nemrégiben az atléták és a birkózók kvalifikációs lehetőségeit, helyzetét vázoltuk fel - ebben a két sportágban vannak komoly esélyeik vasi sportolóknak. Összegezve: az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián már megváltotta repülőjegyét, jó eséllyel megteheti ezt még két klubtársa, Gyurátz Réka és Hudi Ákos is. Olimpiai szintteljesítésre készül még a diszkoszvető Fazekas Róbert, 100 m gáton Juhász Lilla, illetve maratoni futásban Varga Judit és talán Kálovics Anikó. Birkózásban Hatos Gábornak (74 kg), Ligeti Dánielnek (125) és ifj. Veréb Istvánnak még három versenyelehetősége van a kvótaszerzésre - utóbbi már nem HVSE-színekben szerepel.

További négy sportágban is lehet még vasi képviselet a kvótákért folytatott harcban.

A Kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület válogatottja, Hámori Ádám képviselheti Magyarországot 81 kg-ban azon a két versenyen, ahol kvótát lehet még szerezni - áprilisban Isztambulban az európai, júniusban pedig Bakuban a világkvalifikációs tornán. Előbbin súlycsoportonként három-három, utóbbin öt-öt kvótát osztanak ki.

A kőszegiek ökölvívója, Hámori Ádám képviselheti Magyarországot 81 kilóban a kvalifikációs viadalokon. Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A súlyemelőknél már csupán egy-egy magyar férfi, illetve női versenyző olimpiai részvételére van esély. Ehhez a férficsapatnak az 1-10., a nőinek az 1-6. helyen kellene végeznie az áprilisi, norvégiai Európa-bajnokságon. Jelenleg Bazsó Bianka és Gyürüs Barbara tagja a válogatott keretnek a Haladásból (Baranyai János műtét előtt áll), illetve a Kecskeméten leigazolt, de szombathelyi Vaspöri Gábor - ők segíthetik a csapatot a cél elérésében.

A kvalifikációs viadalon való indulásért lehet versenyben Dévai Boglárka, a Szombathelyi Sportiskola tornásza. Az áprilisi, riói tesztversenyen két magyar női tornász vehet részt - kvótát azonban csak legfeljebb egy kaphat.

Igen nehéz Vincze Gergely, a Gencsapáti KSE BMX-krosszosának a helyzete. A nemzetek világranglista-helyezése alapján biztosan nem indulhat magyar Rióban. Még egy lehetőség van, de ahhoz részt kell venni a májusi, kolumbiai világbajnokságon. A magyar szövetség egy versenyzőt küld a vb-re, azt, aki az öt versenyből álló nemzetközi sorozatban a legtöbb pontot gyűjti. Ehhez viszont legalább három versenyre el kellene jutnia a 2015-ös év legjobb BMX-esének. Szponzor(ok)ra lenne szükség, mert a szövetség csak utólagos támogatást ígért (akárcsak tavaly, amit nem tartott be).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!