Sport

2015.01.21. 18:55

Harmadik a Zrínyi

Budapet - A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) ünnepélyes keretek között ismerte el az előző tanév diákolimpiai versenyein legeredményesebb iskoláinak, testnevelőinek munkáját - ezúttal is voltak vasi díjazottak.

Horváth Erika

A Magyar Diáksport Szövetség eddig is minden évben díjazta azon intézményeket, amelyek a legeredményesebben szerepeltek a diákolimpiai versenyeken. Az idei kedden, a Magyar Tudományos Akadémián lebonyolított rendezvény egy kicsit más volt, mint az eddigiek. Ezúttal már nem tíz-tíz, hanem csak a három-három legeredményesebb - legsportosabb - általános és középiskola képviselőit hívták meg a díjátadóra. Sajnos a középiskoláknál negyedik Nagy Lajos Gimnázium így intézményileg lemaradt az ünnepségről, ám az általános iskolák eredményhirdetésénél a Zrínyi Ilona Általános Iskola megkapta a harmadik helyért járó serleget és oklevelet (az első az egri Kemény Ferenc, a második a tatabányai Dózsakerti Váci Mihály iskola lett). A zrínyisek a 2013/2014-es tanévben hat arany-, három ezüst-, két bronzérmet, és további 11 pontszerző, 4 -8. helyezést szereztek az országos diákolimpiákon. Mint Döbörhegyiné Hajnal Edit, az ünnepségen a szombathelyi iskolát képviselő testnevelő hangsúlyozta, a gyerekek jó teljesítménye csapatmunka, a testnevelői gárda és az egyesületi edzők munkájának elismerése is.

Balról Boros András, a 2013/2014-es tanév legeredményesebb Vas megyei diákolimpia testnevelője
Fotó: Magyar Diáksport Szövetség

Volt vasi díjazott a 200 fő tanulólétszám alatti kis iskolák kategóriájában is, hiszen a Nádasdi Széchenyi István Általános Iskola a második helyet érdemelte ki a balatonszemesiek mögött. Németh Ilona igazgató és Mesterházi László testnevelő vehette át az elismerést, amit azzal érdemeltek ki, hogy a kis iskolák diákolimpiájának országos döntőjében a lány kézilabdásaik aranyérmet szereztek, a fiú focistáik pedig az előkelő negyedik helyen zártak.

A díjátadó ünnepség egyik újdonsága, hogy díjazták a tanév legeredményesebb diákolimpia testnevelőit is. Minden megyéből egy testnevelő kaphatta meg az emlékplakettet egy eredményességi pontrendszer alapján. Vas megyében Boros András, a Nagy Lajos Gimnázium testnevelője lett a befutó , aki atlétikában, labdarúgásban, úszásban és tornában volt részese felkészítőként, illetve kísérőként a diákok sikereinek.

Döbörhegyiné Hajnal Edit, a Zrínyi Ilona Általános Iskola testenevlője veszi át a díjat Balogh Gábortól, a MagyarDiáksport Szövetség elnökétől

- Én lettem az a szerencsés, aki megkapta a díjat, meglepetés volt számomra, természetesen jól eső érzés, de a helyén kezelem - mondta Boros András. - Sokkal inkább érzem kollektív elismerésnek - a köznevelési típusú (sport)iskolánk, a gyerekek és az egyesületbeli edzőik nélkül nem lehetett volna az enyém a legmagasabb pontszám. Persze ez nem jelenti azt, hogy én ne tettem volna hozzá a magamét. Éppen két évtizede tanítok, ebből tíz évet a Simon István Általános Iskolában töltöttem, majd a már megszűnt Szent-Györgyi Középiskola következett, amelynek sportosztályaival jöttem át a Nagy Lajos Gimnáziumba.

Az elmúlt tanévi, 27. diákolimpián 18 sportágban, 280 000 diák vett részt. 13 000 gyermek szerepelt az 56 országos döntőben, melyeket 20 városban, 200 versenyszámban rendeztek meg. Összesen 1400 aranyérmet osztottak ki, 2500 iskola részvételével zajlottak a küzdelmek, melyekben 8000 testnevelő tanár készítette fel a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!