Sport

2015.07.02. 13:39

Három tornászbronzzal érkezett haza a szombathelyi küldöttség

Szombathely – A tornászok révén három bronz-éremmel érkezett haza Szombathely küldöttsége a hollandiai Alkmaarban megrendezett 49. Nemzetközi Diákjátékokról.

Horváth Erika

A 2015-ös, alkmaari Nemzetközi Diákjátékokon 35 ország 91 városa indította sportolóit. A kilenc sportágból háromban ott voltak a szombathelyiek is. (A rendezvény 1968 óta íródó történetében a vasi megyeszékhely 1974-től szinte állandó résztvevőnek számít, kétszer rendező is volt.)

A legeredményesebben a Szombathelyi Sportiskola tornászai szerepeltek. A Farkas Dorottya, Tömböl Boglárka, Székely Dóra és Németh Boglárka összetételű csapat (edzőként Hüll Tamás segítette őket) a nagyon erős orosz Ufa (144,749) és tajvani Tajpej (142,567) mögött 140,00 ponttal a bronzérmet szerezte meg a 13 gárdát felvonultató mezőnyben. Az egyéni összetett versenyben 44 tornász közül Székely Dóra 48,749 ponttal ismét felállhatott a dobogó harmadik fokára, Németh Boglárka (47,134) hatodik, Tömböl Boglárka (44,117) 15., Farkas Dorottya (43,60) 17. lett. Mind a négy szerenkénti döntőben volt szombathelyi érdekeltség. Ugráson Tömböl Bogi (12,717) ötödik helyet szerzett. Felemás korláton Székely Dóri (10,90) ismét egy harmadik helyet gyűjtött be, Németh Bogi (9,467) hetedikként zárt. A gerendán egyaránt 11,0 pontot kapott gyakorlatára Farkas Dorottya és Németh Boglárka is, előbbi negyedik, utóbbi hatodik lett. Székely Dóra még talajon is fináléba került, ahol 12,30 ponttal az ötödik helyre sorolták a pontozók.

A bronzérmes tornászcsapat (balról): Farkas Dorottya, Tömböl Boglárka, Székely Dóra, Németh Boglárka. Fotó: Havasi Attila

A négy szombathelyi atléta (edző: Kamarás Ákos) közül a legelőkelőbb helyezés Szombath Klaudiáé, aki 80 fős mezőnyből verekedte be magát a hatos döntőbe, ahol 12,91 másodperccel hatodikként ért célba. (20. Varga Eszter 13,25, 24. Oroszy Rebeka 13,37). Varga Eszter 4,94 méterrel nyolcadik lett távolugrásban (28. Oroszy R. 4,55). A szombathelyi küldöttség egyetlen fiú sportolója, Kovács Botond 100 méteren B döntőbe jutott – összességében a 13. helyet tudhatja magának 12,20 mp-cel.

A Viktória FC-ben edződő lány labdarúgóknak négyes csoportjukban két győzelem és egy vereség volt a mérlegük. Az egyesült államokbeli Mariont 10-1-re, a skót South Lanarkshire-t 7-4-re győzték le. A holland Heiloo viszont 5-3-ra jobbnak bizonyult náluk.

Csoportmásodikként a másik négyes elsője, a házigazda Alkmaar ellen folytatták a szombathelyiek – 10-1-re kikaptak a későbbi aranyérmestől, amely gyakorlatilag a hollandok korosztályos válogatottja. A bronzmérkőzésen Heiloo együttesével kellett ismét megküzdeniük a vasiaknak; a szerencsésebb hollandok nyertek 3-2-re. Az erős mezőnyben igencsak jónak értékelhető a negyedik helyezés. A szombathelyi csapat tagjai: Szalczer Krisztina, Balázs Krisztina, Hegedüs Kata, Rajzinger Dóra, Rajzinger Fanni, Csizmás Ivett, Nagy Vanessza, Janus Izabella. Edző: Barczi Csaba.

– Összesen mintegy kétezer főt kellett vendégül látnia a holland városnak, ebből 1500 volt a sportoló, a többi edző, vezető, kísérő. Nagyon erős mezőnyök voltak, ennek tükrében a tornászok három bronzérme igen jónak számít – értékelt Havasi Attila, a szombathelyi küldöttség egyik szakmai vezetője. – A négy magyar résztvevő város – Kecskemét, Sopron, Tata és Szombathely – közül magasan mi szerepeltünk a legjobban. A szervezés nem volt rossz, egyedül a szállás okozott kisebb problémákat. A kétezer vendéget négy hatalmas sátorban helyezték el... Az amerikaiak rögtön szállodába költöztek, de a legtöbben ezt nem tehettük meg. A gyerekekről csak jókat mondhatok, fegyelmezettek, sportszerűek voltak, nálunk semmilyen fegyelmi probléma nem akadt. Jövőre Tajpej lesz a diákjátékok házigazdája, majd a városvezetés dönt arról, hogy oda is küld-e csapatot Szombathely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!