Sport

2017.07.18. 18:50

Hat vasi atléta az U20-as Eb-n

SZOMBATHELY Csütörtöktől vasárnapig az olaszországi Grosetto lesz a házigazdája az U20-as atléták Európa-bajnokságának. Hat Vas megyei versenyző is helyet kapott a magyar válogatottban.

Horváth Erika

A grosettói U20-as Eb-re 41 atlétát delegált a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) A népes csapat kedden utazott el Toscanába, köztük hat Vas megyei versenyző - négy kalapácsvető és két futó.

Három kalapácsvető a Szombathelyi Dobó SE sportolója, Németh Zsolt és Németh László tanítványa. Rába Dániel a tavalyi junior-világbajnokságon egy nagyszerű negyedik hellyel zárt. A korosztály európai ranglistáján a 76,93 méteres idei legjobbjával is a negyedik helyet foglalja el a 19 éves versenyző, az ukrán Piszkunov, a fehérorosz Simanovics és a brit Norris méterekkel előtte jár. Varga Donát csak 17 éves, Németh Zsanett pedig még csak decemberben lesz. Az ő fő versenyük az ifjúsági világbajnokság lett volna komoly döntős esélyekkel, de - mint ismert - mivel Kenyában nem tudták szavatolni a versenyzők biztonságát, sok más szövetséghez hasonlóan a MASZ is lemondta a részvételt. Szerencsére mindkettejüknek maradt egy másik lehetősége - igaz, az idősebbek között -, hiszen teljesítették a junior-Eb szintjét is.

Az Eb vasi különítménye (balról): Rába Dániel, Németh Zsanett, Varga Donát, Lengyák György edző, utánpótlás-referens, Varga Balázs, Boda Boldizsár, Jagodics Dennis. A képről Németh Zsolt mesteredző, a válogatott csapatvezetője hiányzik Fotó: Szendi Péter

- Rába Daninak nehéz éve van. Jól indult, de tavasszal megtorpant, térdfájdalmai voltak, aztán jött az érettségisorozat. Most kezd felszabadulni, egyre jobb az edzéseken. Remélem, az Eb-n éri majd el a csúcspontot. Ezzel együtt bravúr volna, ha sikerülne érmet nyernie. A hatba várom - kezdte az esélylatolgatást Németh Zsolt mesteredző, aki nemcsak edzőként, hanem csapatvezetőként is ténykedik Grosettóban. - Donát elég stabilan dob. A rajtlistán a 71,09 méteres egyéni csúcsával ugyan nincs a legjobb 12-ben, de jó versenyzőként lehet esélye továbbjutni a selejtezőből. Zsanett éppen 12. a rajtlistán az 58,74-os legjobbjával, remélem, be is tudja verekedni magát a döntőbe.

A negyedik Vas megyei kalapácsvető Varga Balázs, a Haladás VSE 19 éves dobója, aki élete első korosztályos világversenyére készülhet. 73,03-os idei legjobbjával a kilencedik a rajtlistán.

- Mindenképpen a 12-es döntőbe várom Balázst, aztán ott további jó helytállást, nyugodt, kiegyensúlyozott versenyzést és a legjobbjához közelítő eredményt - sorolta Lezsák Balázs edző, aki versenyzője után ered, és a csütörtöki selejtezőben már a helyszínen is próbálja segíteni.

A Haladás két futója, Boda Boldizsár és Jagodics Dennis is rajthoz állhat az Eb-n, mindketten 400 méteren, illetve tagjai a 4x400-as magyar férfi váltónak is. Sajnos a távolugró Pap Kristóf sérülés miatt nem utazhatott el.

- Boldizsárnak 47,59 a legjobbja, lehet esélye az elődöntőbe jutásra. Dennistől a 48,22-os egyéni csúcsának megjavítását remélem - osztotta meg velünk várakozását Lengyák György, a fiúk edzője, egyben a MASZ uánpótlás-referense, az Eb-csapat szakmai vezetője. - Sajnos a váltónk az Eb-re meggyengült, Tóth Norbert egyszer csak felhagyott az atlétikával, és egy ifivel, Jerémiás Donáttal tudtuk pótolni.

Lengyák György egyébként négy-öt dobogós, plusz még hat döntős helyezésre számít a magyar csapattól.

A fiú kalapácsvetők és a 400-asok is csütörtökön délelőtt selejteznek, a lány kalapácsvetők pedig pénteken délelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!