Sport

2016.02.04. 16:52

Ismét Magyar Nagydíj - Huszonkét országból több mint 150 birkózó a szőnyegen

Szombathely - A hétvégén ismét Szombathelyre figyel a birkózóvilág, szombaton és vasárnap 14. alkalommal rendezik meg a Kötöttfogású Birkózó Magyar Nagydíj-Polyák Imre emlékversenyt.

Horváth Erika

Ha év eleje, akkor birkózó nagydíj - a csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester, majd Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke köszöntötte a résztvevőket. A Magyar Nagydíjon - amely öt esztendeje az akkor elhunyt legendás birkózó, olimpiai és háromszoros világbajnok Polyák Imre nevét is viseli - 14-edszer láthatunk nagy nemzetközi mezőnyt. Ezúttal négy földrészről 22 ország több mint 150 kötöttfogású versenyzőjét, köztük jó néhány klasszist is - 34-olyan birkózó lép szőnyegre, aki dobogóra állhatott már világversenyen. Irán például három olimpiai bajnokot is delegál, közülük ketten (Omid Noruzi és Hamid Szorjan) világbajnokok is.

A HVSE öt támogatott birkózópalántája (balról): Balról: Buday Bálint, Gellén Milán, Nagy Dániel, Hajba Szabolcs, Hujber Dániel. Hátul: Bacsa Péter, Lőrincz Viktor, dr. Puskás Tivadar, Veréb István. Fotó: Unger Tamás

Ami a magyarokat illeti, a válogatottként benevezett 24 versenyző közül hatan felnőtt olimpiai, vb-, illetve Eb-érmesek. Sajnos a legutóbbi világverseny hősének, a korábban kétszeres vb-, egyszeres Eb-harmadik, a Las Vegas-i vb-n 85 kilóban ötödik - ezzel az eddigi egyetlen magyar riói birkózó kvótát megszerző - Lőrincz Viktornak egy edzésen az egyik bordájából letört egy porcdarab. (Az elmúlt napokban Tatán 13 ország kötöttfogásúi készültek együtt a tatai edzőtáborban.) Viktor edz, fut, erősít, de egyelőre nem birkózhat, ahogy ő fogalmazott: sajnálatára csak lelkes szurkolóként vehet részt a nagydíjon. Az 1988-as szöuli olimpián 57 kilóban olimpiai bajnok Sike András először dolgozik szövetségi kapitányként a szombathelyi nagydíjon. Elmondta, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatra készülő klasszisaik mindegyikének kötelező belefogynia a saját súlycsoportjába. A versenyen érmeket, sőt aranyat is remél, de a nagy cél természetesen az, hogy a riói olimpiára minél több kvótát megszerezzenek a lehetséges hatból.

A nagydíj továbbra is Golden Grand Prix-verseny, azaz pénzdíjas. Összesen 16 800 dollárt osztanak majd ki a nyolc súlycsoportban, a győztesek ezer dollárral gazdagodnak. A Birkózó Magyar Nagydíj - ahogy majd a nyári Vasi Vasember triatlonverseny is - bekerült a Szent Márton-év programsorozatába. Ezt szombaton majd egy emléktábla-avatással is megpecsételik, illetve a legsportszerűbb versenyző megkapja majd a Szent Márton fair play díjat. Aki Szent Márton-kártyával érkezik a rendezvényre, még a belépőért sem kell fizetnie. Szintén Szent Márton szellemiségére emlékezve adománygyűjtő ládákat is elhelyeznek az arénában, a bevételből a gencsapáti gyermekotthon lakóit segítik.

De már a sajtótájékoztatón is volt egy Szent Márton szellemiségét idéző aktus. Kalmár Attila, a versenyt szervező Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója a Szombathely Birkózósportjáért Alapítvány kuratóriumi elnökeként félmillió forintos támogatási szerződést írt alá Veréb Istvánnal, a Haladás VSE birkózó szakosztályának vezetőedzőjével rászoruló birkózóik egyéves sportolási, versenyzési feltételeinek biztosítására. Ráadásként Bacsa Péter átadta a magyar szövetség küldeményét, felszerelést Buday Bálintnak, Gellén Milánnak, Hajba Szabolcsnak, Hujber Dánielnek és Nagy Dánielnek.

A Magyar Nagydíj programja. Szombat, 9.00-14.00: Selejtezők (66, 75, 85, 130 kg). 16.00-17.30: vigaszági mérkőzések. 17.30: megnyitó. 18.00: éremcsaták. Vasárnap, 9.00- 12.00: selejtezők (59, 71, 80, 98 kg). 12.00- 13.00: vigaszági mérkőzés. 13.00-14.00: éremcsaták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!