Sport

2016.07.10. 14:20

Jó irányba tartanak - Zsinórban másodszor lett bronzérmes a Haladás futsalcsapata

Szombathely - Lódi Tamás februárban érkezett a Swietelsky-Haladás VSE NB I-es futsalcsapatának a kispadjára, és debütáló edzőként bronzérmet ünnepelhetett a zöld-fehérekkel.

Tóth Gábor

Februárban sokan csodálkoztak azon, hogy a sportág legendája, a 173-szeres válogatott, nyolcszoros bajnok, hétszeres kupagyőztes 34 esztendős Lódi Tamás felhagyott a játékkal az ország topcsapatában, a Győri ETO-ban és leült edzőnek a Haladás kispadjára. De a debütálás jól sikerült.

- Az a 14 mérkőzés, amit a Haladás kispadján töltöttem az előző szezonban edzőként, főleg az ismerkedésre volt elegendő - fogalmazott higgadtan Lódi Tamás. - Azon voltam, hogy megismerjem a játékosokat és megpróbáljam a saját képemre formálni a csapatot. A srácok vevők voltak a munkára, igyekeztek megfelelni az elvárásaimnak. Jó eredményt értünk el, örülök, hogy a tavalyi harmadik hely után sikerült idén is a közvetlen élmezőnyben végzeni. Főleg azért tartom kiváló eredménynek a bronzérmet, mert meglehetősen szűk kerettel, sok helyi fiatallal dolgoztunk. A legjobb meccsünket - amely után nem is maradt hiányérzetem - az utolsó előtti fordulóban, a komoly erőt képviselő Berettyó ellen játszottuk; a 6-3-as győzelemmel bebiztosítottuk a helyünket a tabellán. Persze voltak kevésbé sikerült mérkőzéseink, de egy fejlődési folyamat, egy közös út elején ez természetes. A játékosok elfogadtak, és harmonikusan együtt tudtam dolgozni a vezetőséggel is. Sok csapat csak álmodhat olyan rendezett viszonyokról, ami Szombathelyen fogadott. Erre lehet építeni a jövőben is.

Az edzői pályája elején járól Lódi Tamás (hátul) figyel. Elöl balról a válogatott Öreglaki Norbert (Fotó: Unger Tamás)

- Nem bántam meg, hogy abbahagytam a játékot - jelezte Lódi Tamás. - Persze az edzésekbe be-beszálltam, de a sok-sok évnyi edzés, futball után jó volt egy kicsit pihenni, pontosabban más irányú munkát végezni. Jövőre lesz játékengedélyem, de csak akkor szeretnék beszállni, ha nagyon nagy létszámgondjaink lesznek. Nem tartom szerencsésnek a játékosedzői posztot - kívülről higgadtabban tudsz gondolkodni, több mindent észreveszel. Most, néhány hét szünet után már hiányzik a futsal, a csapat, az öltöző hangulata, a meccs izgalma. Már várom a felkészülési időszakot - zárta szavait az edző.

- A csapat maximálisan teljesítette az elvárásokat - mondta Somfalvi Csaba szakosztályvezető. - A fő célunk a hatba kerülés volt, a felsőházi rájátszásban pedig minél előrébb szerettünk volna végezni. Az előző évi harmadik helyet bravúrként értékeltük, ezért nem akartunk terhet rakni a játékosokra. Az eredményesség mellett ugyancsak fontos cél nálunk a stabilitás, a hosszú távú folyamatos fejlődés. Hazai pályán látványos támadójátékot szerettünk volna viszontlátni a csapattól, emellett szorgalmaztuk további saját nevelésű fiatalok beépítését. Tavaly Hajmási Milán lett stabil csapattag, idén pedig Rácz Bence, Sipos Gergő, Németh Erik és Gyimesi Máté kapott fokozatosan lehetőséget. Év közben edzőt váltottunk. Lódi Tamás bizonyította, hogy edzőként is fényes jövő vár rá. Reméljük, hogy sokáig irányítja még a Haladást. Az alapszakaszt a második helyen zártuk, a rájátszásban pedig az utolsó fordulóig versenyben voltunk az ezüstéremért. De nem sajnálkozunk, a bronzérem is nagy teljesítmény. Kiemelni külön nem szeretnék senkit, amit elértünk, azt csapatként értük el - de több jó teljesítmény is akadt. Öreglaki Norbert a felnőtt, míg Sipos Gergő az utánpótlás-válogatott állandó tagja volt. Erre büszkék vagyunk, viszont a válogatási elveket nem értjük, mert szerintünk több játékosunknak is helye lenne a nemzeti csapatban felnőtt és utánpótlás szinten is. Sajnos a tavaly nyári igazolásunk, Nagy Tamás nem vált be, egy volt válogatott játékostól többet vártunk mind játékban, mind hozzáállásban. A szakmai sikerekhez persze kellett a főszponzorunk és az anyaegyesületünk segítsége. Sokat köszönhetünk Szombathely városának is és minden támogatónknak. Az biztos, hogy az előttünk álló szezonnak is stabil anyagi körülmények között futhatunk neki - így mindenki csak a feladatára koncentrálhat. A felkészülési időszak július végén kezdődik, a keretben csak minimális változások lesznek. A célokat majd a keret végleges kialakítása után határozzuk meg - zárta szavait Somfalvi Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!