Sport

2016.06.30. 14:07

Jók a játékvezetők

Szombathely - Szarka Zoltán, az MLSZ Vas Megyei Igazgatóság játékvezetői bizottságának elnöke természetesen mint volt élvonalbeli, FIFA-tag játékvezető játékvezetői szemmel is nézi az Eb-meccseit.

Tóth Gábor

Szarka Zoltán futballozott a Haladásban, a Sabariában - de igazából játékvezetőként teljesedett ki a karrierje. Közel tíz esztendeig fújta a sípot NB I-es meccseken, FIFA-bíróként pedig nemzetközi mérkőzéseket is dirigált.

Szarka Zoltán

- Szerintem azok a játékvezetők, akik ott vannak, ott voltak az Eb-n, mérkőzéseket befolyásoló nagy hibákat nem vétettek - formált véleményt az 53 éves Szarka Zoltán. - Vagyis jól sikerült a kiválasztás és a felkészítés is - de arról se feledkezzünk meg, hogy rengeteg munka kell ahhoz, hogy az ember egy kontinenstorán részt vehessen. Külön örömteli számomra, hogy Kassai Viktor - és a stábja - ilyen jól teljesít, és öregbíti a magyar játékvezetés jó hírnevét. Óriási elismerés, hogy a negyeddöntőben megkapta a német-olasz rangadót, ami tulajdonképpen egy előrehozott finálé. Ha azt a meccset is hiba nélkül lehozza, akkor jó esélye van arra, hogy kap még mérkőzést az Eb-n - a döntőt sem tartom kizártnak. Az is feltűnt, hogy a játékosok partnerek, kevés az alattomos ütközés, a szimulálás. A büntetéseket rendre tudomásul veszik a futballisták, kevés a reklamálás. Az UEFA vélhetően alaposan felkészítette a csapatokat a tornára, ennek megfelelően igyekszik mindenki megfelelni az előírásoknak. Sokat segít egyébként a játékvezetőknek az is, hogy van alapvonali játékvezető, akire támaszkodhat a kényes szituációknál. De a technikai eszközök, így például a spray, a gólvonaltechnika is megkönnyíti a munkát. Az egyetlen dolog, amiben nem sikerül előrelépni, az a szögleteknél, az oldalról elvégzett szabadrúgásoknál látható lökdösődés, közelharc a kapu előterében. Sok esetben egy tapasztalat játékvezető is nehezen hoz döntést - nem lehet mást tenni, csak a minimális korlátokat betartatni.

- A torna egyébként nem nyerte el maximálisan a tetszésemet, sok volt a gyenge csapat, a gyenge mérkőzés - tért át a futballra Szarka Zoltán. - Több válogatott kizárólag a védekezésre koncentrált, sok edző pedig annak ellenére is óvatos taktikával küldi a pályára a csapatát, hogy klasszisokat vonultat fel a kerete - gondoljunk csak a horvát-portugál nyolcaddöntőre, sztárok léptek pályára, mégis az Eb legunalmasabb meccsét produkálták. A tapasztalat azonban az, hogy azok a válogatottak jutnak a legmesszebbre, amelyek tudnak futballozni, tudnak gólt rúgni, és fel is vállalják a játékos, a támadást. Ez alól most Izland a kivétel. De szerintem a franciák megállítják a torna meglepetéscsapatát, amely eddig a szerencsével sem állt hadilábon - zárta szavait Szarka Zoltán.

Címkék#sport#foci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!