Sport

2013.12.23. 18:50

A 2013-as év legjobb vasi sportolói

A Vas Népe hétfőn rendezte hagyományos díjátadó ünnepségét, amikor is a 2013-as esztendő legjobb sportolóit, edzőit köszöntöttük.

Horváth Erika

A 2013-as év legjobb Vas megyei férfi sportolójának Pars Krisztiánt, illetve a nem olimpiai sportágakban Dancsó Zoltánt választotta a kuratórium. Az év legjobb csapatának díját a Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka asztaliteniszezői kapták. Az év edzője Németh Zsolt, illetve Koszogovits Mihály lett. Új taggal bővült a Vasi Halhatatlanok Klubja a kosárlabdázó Kálmán Lászlóval.

 

A magyar kosárlabdázás két nagy egyénisége. A Vasi Halhatatlanok Klubjába 34.-ként Kálmán László (jobbról) került be. A nagyszerű irányítót egy régebbi klubtag , Patonay Imre köszönti (Fotó: Szendi Péter)

 

A Vas Népe 41. díjátadó ünnepségén a 2013. év legjobb sportolóit, csapatait, edzőit köszöntöttük. Az abszolút legjobbnak járó vándorserleg ezúttal is Pars Krisztiánhoz került.Több mint négy évtizede már, hogy az adott év lezárásaként a Vas Népe szervezésében a legeredményesebb vasi sportembereket köszöntjük. Az, hogy a rendezvény ilyen hosszú ideig életképes tudott maradni, az az ötletgazda, főszervező Bodor Ferenc, lapunk nyugdíjas sportrovatvezetőjének lelkes munkáját dicséri. Tizenkét éve egy héttagú kuratórium választja meg a férfi, női, csapat és edzői kategória legjobbjainak díjazottjait, de meghívást kapnak a legjobb eredményeket elérő utánpótláskorú sportolók is. No és persze azok a támogatók, akik – a lehetőségeikhez mérten – vállalták a sportolók megjutalmazását.

A hétfői díjátadó ünnepség is az utóbbi évek hagyományai szerint zajlott. A házigazdai szerepkört a Megyeházán Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, illetve Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője töltötte be. Az ünnepséget pedig nagy rutinnal vezette le Németh Zsolt és Horváth Nóra. Természetesen – megyei rendezvény lévén – a díjazottak között is sok az állandó – évek óta topon lévő – szereplő. Ám újdonság is akadt. Az már többször is előfordult, hogy a legjobb női sportoló kategóriában nem lelt gazdára mind a három helyezés. Az  viszont először, hogy a kuratórium nem talált a díjazásra érdemes eredményt elérő sportolónőt. Annál gazdagabb volt a férfiaknál a kínálat, csak világversenyes éremmel lehetett itt is dobogóra kerülni.

Dancsó Zoltán kick-boxost köszönti Halmágyi Miklós, a Vas Népe főszerkesztője



Vas megye 2013. évi legjobb sportolója a Dobó SE világbajnoki ezüstérmes kalapácsvetője, Pars Krisztián lett. A második helyet a Haladás VSE 84 kilós súlycsoportban világbajnoki bronzérmes szabadfogású birkózója, ifj. Veréb István, a harmadikat 74 kilós birkózótársa, az Eb-ezüstérmes Hatos Gábor érdemelte ki. A nem olimpiai sportágakban két férfi sportolót díjaztunk: a legjobbat – immár sokadszor – a light-contact szabályrendszerben, 89 kg-ban világbajnoki ezüstérmet szerző kick-boxost, Dancsó Zoltánt és a kamion Európa-bajnokság negyedik helyezettjét, Kiss Norbertet.

A 2013-as év legjobb vasi edzői (balról): Németh Zsolt, Németh László, Veréb István, Koszogovits Mihály.



A csapatoknál a sorozatban negyedszer bajnok Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka asztalitenisz-csapatát ezúttal sem tudta senki letaszítani a dobogó legfelső fokáról. A második helyen viszont új díjazottat köszönthettünk: a bajnoki bronzérmes Répcelaki SE tekecsapatát. A harmadik helyre az előző szezon tavaszi idényében és most ősszel is jól szereplő, a tabella hatodik helyén telelő Szombathelyi Haladás labdarúgó-együttese ért. A rendezvény-sorozat történetében először fordult elő, hogy a körmendi kosarasok nem voltak a díjazottak között.

Az utánpótláskorú versenyzők közül, akárcsak tavaly, idén is heten részesültek elismerésben, közülük öten kalapácsvetők: az ifi világbajnok, junior Eb-ezüstérmes Gyurátz Réka, az ifi vb-n ezüstérmes Völgyi Helga, a junior Eb-bronzérmes Banga Beatrix, az EYOF-on két (kalapács- és diszkoszvetésben is) aranyat szerző, az ifi vb-n mindkét számban döntős Halász Bence – ők mind Dobó SE-sek –, valamint a Haladás U23-as Eb-n második helyezett dobóatlétája, Hudi Ákos.

Díjazott lett még a kőszegi Fitt-box ÖE 81 kilóban ifi Eb-ezüstérmes ökölvívója, Hámori Ádám és az U18-as világranglistán első, a felnőttek között is remeklő, a minap rapid felnőtt Európa-bajnoki címet szerző sakkozó, Rapport Richárd. Rapport Richárd egy másik elismerést is átvehetett: a Tóth Géza-díjat, amit az elmúlt évszázad legeredményesebb vasi sportolójának lányai, Tóth Ágnes és Orsolya alapítottak tavaly édesapjuk nevét és az általa képviselt értékrendet – többek között a munkába vetett rendíthetetlen hitet, szorgalmat, kitartást – őrizendő.

 

A legkiemelkedőbb eredményt elérő utánpótlás-sportolók (balról): Gyurátz Réka, Völgyi Helga, Banga Beatrix, Halász Bence, Hudi Ákos, Hámori Ádám és Rapport Richárd (Fotó: Szendi Péter)



Az idei évben az ifjú nagymester teljesítményét ismerték el ezzel a díjjal. Az edzői kategóriában az első helyezett és ezzel a Németh Pál-díj nyertese a Dobó SE vezetőedzője, Pars mestere, Németh Zsolt lett. A második helyezést a Haladás-birkózók edzője, Veréb István szerezte meg, a harmadikat pedig Németh Zsolt testvére, edzőtársa, Németh László. A nem olimpiai sportágakban a legjobb edzőnek Koszogovits Mihály, Dancsó mestere bizonyult. A Vas Népe vándorserlegét immár 41. éve az abszolút legjobbnak ítélt sportoló kapja.

Elsőként a fénykorában lévő kosaras, Patonay Imre nyerte el, majd Antalovits Ferenc súlyemelő. A kalapácsvető Gécsek Tibor összesen nyolcszor vehette át a serleget, a XX. század legeredményesebb vasi női sportolója, Márkus Erzsébet két évig őrizhette. Pars Krisztián 2004, 2008, 2009 és 2011 után tavaly ötödik alkalommal kapta meg, s ezzel végleg az övé lett. Most egy vadonatúj vándorserleg indult útjára, amely szintén Pars Krisztiánhoz kerül(t). (Krisztián más, halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem tudott az ünnepségen részt venni.) 

A díjátadó gála után Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke azokat az egykori Haladás-labdarúgókat köszöntötte, akik mostanában ünnepeltek vagy ünnepelnek kerek születésnapot – Gangli Lászlót (70), Hegedüs Pétert (60), Topor Antalt (50), Sali Györgyöt (70), Stieber Józsefet (60), illetve a 85 éves korelnököt, Varga II. Jánost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!