Sport

2015.06.02. 15:36

Készülnek az Eb-re Szombathelyen

Szombathely – Már megérkeztek az új mobilpalánkok és eredményjelzők, finisben a készülődés a június 11-én rajtoló női kosárlabda Európa-bajnokságra – öt napig a C csoport küzdelmeinek ad majd otthont Szombathely.

Horváth Erika

Június 11-én a csoportküzdelmekkel kezdődik meg a magyar-román közös rendezésű, 2015. évi, húszcsapatos női kosárlabda Európa-bajnokság. A magyarok Sopronban játszanak, a C csoport – Oroszország, Horvátország, Lettország, Szerbia és Nagy-Britannia válogatottja – körmérkőzését pedig az Arena Savariában bonyolítják le. (Az A és B csoport küzdelmei Nagyváradon, illetve Temesváron lesznek.)

Természetesen a szombathelyi helyszínnek is meg kell felelnie a nemzetközi szövetség (FIBA) előírásainak. Május 26-ától bezárták a nagy és a kis csarnokot is, javában tartanak az előkészületek. Már felfedezhetők az új elemek.

Szabó Dávid, az Arena Savaria informatikai és technikai felügyelője az új, leereszthető eredmény- jelzőt próbálja ki. És bevetésre vár – egyelőre összecsukott állapotban – a mobilpalánk is. Fotó: Unger Tamás

– Megérkezett a két új mobilpalánk, amelyeket az Eb után a Falco használ majd, hiszen hamarosan a magyar bajnokságban is ilyen lesz az előírás – kezdte Foki Róbert, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Eredményjelzőt is kellett cserélni. Ezért a két régit átszereltük a kis csarnokba. Újnak nem kimondottan kosárlabda eredményjelzőt választottunk, hanem 48 darab 98x98 centis LED-falat. Ezekből állították össze azt a két 6x4-es eredményjelzőt, amelyek a régiek helyére kerülnek. Egy szoftver segítségével minden sportágra lehet használni. Kosárlabda esetén az eredmény és játékidőn kívül egyszerre látható rajta a két csapat neve, logója, a játékosnévsorok és persze a személyi hibák is. Jövő hét elejéig befejeződik az új kamerarendszer kiépítése is az esetleges garázdák kiszűrésére. Az Eb-ig hátra lévő napok programjába még az aréna kiszolgáló helyiségeinek – például a konditerem – higiéniai festése is belefér. Jövő héten megkezdődik a „parkettázás". A parkettát, ha nem is teljes egészében, de a 2000 négyzetméterből 1300-at ki kell cserélni. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a verseny idejére mobilparkettával segít ki bennünket. De ahogy elmennek a csapatok, június 17-én megkezdjük a régi felszedését. Körülbelül öt-hat hétig tart majd a munka, mert a parkettacserét összekötjük a padlófűtés-szereléssel is. Közben pedig majd a kis csarnokban is folytatódnak a munkálatok az öltözők, szociális helyiségek felújításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!