Sport

2017.07.16. 18:30

Két futamot nyert a vasi kamionos

DIÓSFÖRGEPATONY (ORECHOVÁ POTON) A kamionos Európa-bajnokság negyedik, szlovákiai versenyhétvégéjén Kiss Norbert, a német Tankpool24 Mercedes szombathelyi pilótája két futamot is nyert.

Tóth Gábor

A szombat délelőtti időmérő edzésen a legjobb időt autózta a Tankpool24 Mercedes kétszeres Európa-bajnok pilótája, így az élről vághatott neki a délutáni első futamnak. Bár az esőfelhők gyülekeztek, kicsit szemerkélt is az eső, végül napsütésben vágott neki a mezőny a Dunaszerdahelyhez közeli Slovakiaring története első kamionversenyének. Kiss Norbert - ellentétben a többi versenyzővel - jól ismerte a pályát, ennek megfelelőn szezonbeli első futamgyőzelméért szállt harcba. Jól rajtolt a szombathelyi pilóta, fokozatosan ellépett az üldözőitől, végül jelentős, 8,6 másodperces fórral ért célba.

- Én vagyok az első, aki kamionos Eb-futamot nyert Szlovákiában, nagyon örülök a történelmi sikernek - fogalmazott Kiss Norbert. - Nem számítottam ekkora különbségre, egész versenyes küzdelemre készültem, de nem volt rá szükség, jól sikerültek a beállítások. Büszke vagyok, hogy újra itt vagyunk, és újra szólt a magyar himnusz!

A második versenynek Kiss a fordított rajtrácsos szabály értelmében a nyolcadik pozícióból vágott neki, az első körben rögtön kettőt lépett előre, majd később fellépett az ötödik helyre - végül ötödikként is ért célba. Ám kapott egy tízmásodperces büntetést - mert a megengedett 2,8 másodperc helyett 3,1 másodpercig lépte át a megszabott felső sebességhatárt, a 160 km/h-t. Így a nyolcadik pozícióba sorolták hátra.

Kiss Norbert a dobogó tetején - nagyot versenyzett a szombathelyi pilóta Fotó: www.kissnorbi.com

A 32 éves szombathelyi pilóta vasárnap is nagy formában versenyzett. A délelőtti időmérő edzésen második lett, majd az első, kora dél-után rendezett versenyen nagyszerűen rajtolva azonnal átvette a vezetést, s az első pozíciót a leintésig sikerült is megtartania. Kiss Norbert így a késő délutáni negyedik versenyen - amely a hétvége zárófutama volt - nyolcadikként startolt, s remek teljesítményt nyújtva feljött egészen a harmadik helyig.

A magyar versenyző 51 pontot szerzett a Slovakiaringen, s az Európa-bajnoki összetett pontlista előkelő második helyezettjeként várja a folytatást - a sorozat ötödik versenyhétvégéjének a Hungaroring ad otthont augusztus 26-27-én. A 3. Kamion Eb és Fesztivál elnevezésű rendezvény szervezői számos családi programmal várják a Mogyoródra kilátogató szurkolókat, akiket az Eb versenyein kívül a luxus sportautókat felvonultató betétfutam, a Blancpain GT Series pilótái is szórakoztatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!