Sport

2013.11.07. 19:15

Két serdülő arany: Szabó Viktória és Bende Bence sikere

Vas megye - Nagyszerű eredményekkel öregbítik a Szombathelyi Vívóakadémia fiatal versenyzői egyesületük hírnevét.

Horváth Erika

A Tatán megrendezett felnőtt – dupla – párbajtőrválogató nagy élményt hozott Patócs Zsolt tanítványainak. A fiatalok világbajnokok ellen is vívhattak, sőt, még nagy skalpot is szereztek. Szabó Bence az idei vb-n aranyérmes csapat tagjai közül Boczkó Gábort, Bakos Bálint Szényi Pétert legyőzte a selejtezők során. Végül mindketten a 32 között végeztek. A női mezőny is sok klasszist vonultatott fel; az első napon Budai Emőke és Szabó Viktória is beverekedte magát a 32 közé. A második versenynapon a serdülő korú Szabó Viki remekelt a felnőttek között. A selejtezőcsoportjában öt győzelem és egy vereség volt a mérlege, hatodik kiemeltként került a 32 közé. Aztán legyőzte a tatai Molnár Petrát (15-9), majd a BVSC-s Zsargót is – ezzel a nyolc közé jutott. Ott a honvédos Budaitól kikapott (10-15), végeredményben a hatodik helyet szerezte meg. Az eredményének értékét jelzi, hogy a tavalyi bajnok Révész Júlia csak nyolcadik lett.

Szabó Viktória, aki serdülőként a felnőtt válogatón is letette névjegyét, saját korosztályában az Olimpici Grand Prix első versenyéről pedig aranyérmet hozott. Fotó: VN-archív

A szintén serdülő Bende Bence – a derecskei GP-versenyen ő is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Fotó: VN-archív

A párbajtőröző utánpótlás Olimpici Grand Prix-versenysorozatának első, derecskei fordulójáról két aranyérmet is hoztak a szombathelyiek – mindkettőt a serdülő korosztályban. A 62 indulót felvonultató fiúk mezőnyében Bende Bence tarolt. A körben öt győzelemmel kezdett, a 32 közé jutásért a pozsonyi Nikolsont simán, 15-7-re győzte le, majd a szolnoki Luczayt 15-1-re. A szerbiai Dozaj (15-6) és Farkas (Balaton, 15-12) sem tudta megállítani, ezzel már a nyolc között tudhatta magát. Még három győzelem kellett a végső sikerhez; a vigaszágon döntőbe kerülő Farkast ezúttal 15-8-ra, az elődöntőben a Kochot (Vasas) 15-8-ra győzte le. Az aranyért Bányai Botonddal (Vasas) kellett megvívnia. Higgadtan, taktikusan, szinte végig vezetve irányította az asszót Bence, és szorosan ugyan, mégis biztosan nyert 15-13-ra.

A lányok 49 résztvevőjéből Szabó Viktória került ki győztesen, pedig egy kis „üzemzavar" is becsúszott. Az előcsatározások során öt győzelem és egy 5-4-es vereség szerepelt a szombathelyi tehetség neve mellett. A főtáblán a békéscsabai Kis Beátát 15-6-ra, Aradit (Vasas) 15-9-re győzte le. A nyolc közé jutásért Borsody (BVSC) következett. Ebben az asszóban Viki nem emlékeztetett magára, kapkodva, idegesen vívott, ki is kapott 12-15-re. De még volt lehetősége a javításra a vigaszágon – és élt is vele. Az MTK-s Trenycsényi legyőzésével (15-8) a nyolc közé léphetett. Innen már nem volt megállás: visszavágott Borsodynak (15-6), az elődöntőben pedig úgy is győzött (10-9), hogy a vasasos Kardosnak négy tus előnyt adott. A fináléban a miskolci Egerszegivel az utolsó percre bízták a döntést. Mivel az eredményjelző 0-0-t mutatott, egy perc hosszabbítás következett. Ezt – és ezzel együtt az aranyérmet – 5-2-re Viki nyerte.

Klagenfurtban európai fiú kadet körversenyt rendeztek 167 résztvevővel. A magyar válogatottban debütálhatott Bakos Bálint is, aki a 16-ba kerülésért honfitársától, Tóth Gergőtől szenvedett vereséget, és így a 19. helyen zárt. A csapatversenyben Bálinték 21 együttes közül az első helyet szerezték meg.

Szombathely testvér városában, a 18. KaubeurenFünfknopfturnier elnevezésű versenyen is részt vettek a vívóakadémiások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!