Sport

2017.07.19. 17:00

Kevesen voltak, mégis helytálltak a fiatalok

SZOMBATHELY Helytálltak az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) csapatai az első osztályú utánpótlás-bajnokságokban.

Pum András

Sokat elárul a szombathelyi AVUS utánpótlás-neveléséről, hogy az OB I/B-s bajnoki címet nyert felnőttcsapat 14-es keretének 11 játékosa Szombathelyen tanulta meg a vízilabdázás alapjait. Az AVUS a 2016/17-es országos ifjúsági, serdülő és gyermek bajnokságban, valamint a 2004-es születésűek számára kiírt Kőnigh György- és a 2005-ösök Markovits Kálmán-bajnokságában is indított csapatot. Az ifiket Matajsz Márk, a serdülő és a gyermek gárdát tavaly ősszel Karácsonyi Vazul, tavasszal Gortva Zoltán edzette. E három csapat szakmai munkájáért Matajsz Márk felelt. Az ifik a 14 csapatos első osztályban tíz győzelemmel és 16 vereséggel a nyolcadik helyen végeztek. A serdülők a szintén 14 együttest felvonultató első osztályban öt győzelemmel és 21 vereséggel a 11., míg a gyermekek szintén 14 együttes közül egy győzelemmel és 25 vereséggel az utolsó helyen zárták a bajnokságot.

Az AVUS fiataljai egy-egy hétvégén több meccsen is helytálltak. Balról: Baranyai Ákos, Polcsik Máté, Sági Benjamin, Galambos Gergő, Juhász Máté, Doma Péter Fotó: Unger Tamás

- Mindhárom korosztályban létszámhiánnyal küszködtünk, jó néhány játékosom az OB I/B mellett az ifjúsági és a serdülő csapatban is szerepelt - mondta Matajsz Márk. - Ennek ellenére az ifjúsági együttes megőrizte felsőházi helyét, a serdülők a végén hozták azokat a meccseket, amelyeket kellett. A gyermekeknél a téli edzőváltás pozitívan sült el, a nagyarányú vereségeket követően tavasszal Gortva Zoltán irányításával már szoros mérkőzéseket vívtak. Egyénileg a három korosztályból Ekler Bendegúz, Sági Benjamin, Galambos Gergő, Baranyai Ákos teljesítményét emelném ki. Ők egy-egy hétvégén három bajnokságban is helyt-álltak.

A 2004-es Kőnigh-bajnokság alapszakaszában négy csoportban 26 gárda küzdött, az AVUS csoportelsőként kvalifikálta magát a felsőházi rájátszásba, nyolc együttes közül hatodikként végzett. A 2005-ös Markovits-bajnokság alapszakaszában négy csoportban 28 gárda szerepelt, az AVUS, Stojadinov Nikola alakulata a második helyen jutott a felsőházba, ahol nyolc csapat közül az utolsó helyen zárta a bajnokságot.

- A két csapat együtt edzett, az alapvető célkitűzés pedig a felsőházi rájátszás volt - jelezte Stojadinov Nikola. - Nos, ezt teljesítettük, így elégedettek lehetünk. A play-offban a 2004-es korosztály több szoros mérkőzést is vívott, remekül helytálltak a fiatalok. A 2005-ös együttessel kapcsolatban van bennem némi hiányérzet, gyakran kevesen voltunk a meccseken, így nehéz dolgunk volt. Ugyanakkor mindkét korosztályban erős együttesek ellen meccselhettünk, márpedig ez a fejlődés fő záloga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!