Sport

2014.09.01. 17:20

Kiss Norbert felemás kamionversenye

Most - A több mint másfél hónapos nyári szünet után Csehországban folytatódott a kamionos Európa-bajnokság. Kiss Norbert szombaton remekelt, vasárnap azonban bőven kijutott neki a rosszból.

Tóth Gábor

A nyári szünet után Csehországban, Mostban, a hatodik versennyel folytatta a szezont a FIA kamion Európa-bajnokság mezőnye. Az Oxxo Energy Truck Race Team szombathelyi pilótája, Kiss Norbet jó formában tért vissza a pályára: mindkét pénteki szabadedzést megnyerte, ráadásul a szombati időmérőn is a legjobbnak bizonyult, megszerezte pole pozíciót. A szombati első futamot háromszor rajtoltatták el, ugyanis olyan komoly balesetek történtek, hogy piros zászlóval le kellett inteni a futamokat. Norbi mindegyik rajtot szépen elhozta, harmadszor is simán jött el üldözői elől, végig magabiztosan vezetve öt másodperces előnnyel nyert. Mögötte a nagy riválisok, Hahn és Albacete végeztek a dobogón. A második futamot a fordított rajtrács miatt a nyolcadik helyről kezdte, feljött a hatodikra, majd biztonsági autózást bemutatva megtartotta ezt a pozíciót. A vasárnap is jól indult a magyar istálló, a szombathelyi sofőr számára: Kiss Norbert az esős, vizes pályán is megnyerte az időmérőt. Aztán jött a meglepetés: törölték az idejét, és a mezőny végére száműzték.

Később kiderült, hogy mért. A versenykamionok első tengelyének van egy minimum magassága, ami rendben is lett volna Norbi autóján, de a vizes pályán alacsonyabb guminyomással kellett kimenni, ami miatt a tengely is lejjebb került. Ez nem csak Norbi kamionján van így, hanem az összes MAN típuson, melyekből csak kettőt vizsgáltak az időmérő után - köztük a magyar kamiont. Mindkettő idejét elvették, ahogy elvették volna az összes MAN-ét, ha vizsgálták volna őket. Mint utóbb kiderült, egy rosszul megfogalmazott szabály miatt van ez, amit ezek után meg fognak változtatni, hiszen a MAN-ek így nem mehetnének vizes pályán normális beállításokkal. Persze ez Norbin már nem segít, nem fogja visszakapni az elvett pole pozíciót, és az így elvesztett pontokat...

Kiss Norbert ünnepli még a szombati futamgyőzelmét (Fotó: Oxxo Energy Truck Race Team)

A szombathelyi pilóta tehát a mezőny végéről rajtolt, és a vizes pályán végig csatázva a nyolcadik helyig tudott feljönni. Mivel viszont a futam után az előtte végző versenyző MAN-jét is megvizsgálták, természetesen a vizes beállítás miatt alacsonyabb volt az első tengelye ezért kizárták, így Norbi hetedik lett. Érdekes, hogy sem a harmadik helyen végző Hahn, sem pedig a negyedik Albacete kamionját nem vizsgálták, így ők megtarthatták pontjaikat. A vasárnapi második futamon Norbi a fordított rajtrács miatt a második helyről rajtolt, már az első körben átvette a vezetést, és kezdett meglépni üldözői elől, amikor eltört a kormányzásban egy alkatrész később kiderült, hogy anyaghiba miatt -, így fel kellett adnia a versenyt.

A vasárnapi történések miatt sok pontot veszített Kiss Norbert, a harmadik helyen áll a ponttáblázaton, hátránya 16 pont Albacetével, 3 pont Hahnnal szemben. Innen nem lesz egyszerű visszakapaszkodni az első helyre. Ugyanakkor még három versenyhétvége vár a mezőnyre vagyis lesz lehetőság a javításra.

A FIA kamion Eb állása: 1. Antonio Albacete (spanyol, MAN) 261 pont, 2. Jochen Hahn (német, MAN) 249, 3. Kiss Norbert (magyar, MAN) 246. A következő futam: szeptember 20 21., Zolder, Belgium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!