Sport

2015.06.23. 16:55

Öt stadion közül választ a Haladás

Szombathely - Várhatóan 2016 januárjában kezdődnek meg a bontási munkálatok a Rohonci úti sporttelepen, ahol aztán majd új labdarúgó-stadion és multifunkcionális sportcsarnok épül. A Haladás VSE szakosztályainak a munkálatok idejére ideiglenes otthont kellett találni.

haladas.hu

A város és a Haladás VSE vezetői hónapok óta keresik a megfelelő helyszíneket, ahol fennakadásmentesen készülhetnek tovább a szakosztályok. Mint ismert, a Rohonci úti sporttelepen a jelenlegiek helyén egy UEFA IV. kategóriájú labdarúgó-stadion és egy új multifunkcionális sportcsarnok épül fel kiemelt állami beruházásként 9,6 milliárd forintból.

- A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a bontási munkálatok 2016 januárjában kezdődnek meg; ezt követi majd a mintegy másfél évig tartó építkezés. Ezért 2017 őszéig kerestünk ideiglenes, de megnyugtató körülményeket nyújtó helyet 13 szakosztálynak, a végső döntést pedig a sportszervezetek vezetőivel történt egyeztetés alapján, velük egyetértésben hoztuk meg - kezdte Koczka Tibor, sportért is felelős alpolgármester. Az átköltözésekkel viszont nem lehet várni januárig. Le kell bonyolítani a fűtési szezon megkezdése előtt, mert az elavult fűtési rendszer már nem működik, és már felesleges lenne felújítani.

A múlt csütörtöki közgyűlés áldását adta arra, hogy melyik szakosztály hova költözzön. A focisták egyelőre maradnak, a 2015/2016-os bajnokság őszi idényét végig a Rohonci úton töltik. A többiek az ősz folyamán távoznak a sporttelepről. A közgyűlési határozat szerint december 31-éig ingyenesen használhatják az új edzőhelyüket, a közüzemi költségüket viszont nekik kell állniuk.

A Haladás VSE birkózó, súlyemelő-, ökölvívó-, sakk- és íjászszakosztálya, valamint az egyesület apparátusa a volt Szent-Györgyi Albert Középiskolában kap helyet, amit jelenleg a Savaria Sport Klub cselgáncsozói és a Szombathelyi Sportiskola röplabdásai használnak. A judósok maradhatnak, az iskola három földszinti tantermébe mennek át, az étkezőben pedig az ökölvívók váltják őket. A birkózóké lesz a tornaterem, a súlyemelőké az aula, a sakkozók egy első emeleti tantermet vehetnek birtokba, az irodákba pedig a HVSE apparátusa költözhet be. Az íjászok az udvaron, illetve a harmadik emeleti folyosón gyakorolhatnak tovább. A sportiskola röplabdásainak a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési központjának Dózsa György utcai tornatermében találtak új helyet. Itt a főtés- és melegvíz-ellátás problémájának megoldására 10 millió forintot kell az önkormányzatnak költenie.

A kézilabdázók a Brenner iskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem tornacsarnokában dolgoznak tovább, a futsalszakosztály az Arena Savariában, a röplabda továbbra is az egyetemi központban, illetve az utánpótlás oktatási intézményekben edzhet, játszhat. Az atléták télvíz idején az egyetemi futófolyosót és a Sugár úti kiscsarnokot is használhatják, a Haladás utánpótlás labdarúgó-szakosztálya pedig a Kanizsai Dorottya Gimnázium tornatermét. A teniszezők télen eddig is a Sportliget (fedett) pályáin gyakoroltak, most azután is maradnának.

A legnagyobb feladatot a sportiskola tornaszakosztályának elhelyezése jelentette. Kilenc ingatlant vizsgáltak meg, mígnem a Farkas Károly utcai csarnokra esett a választás, amelyet havi 1,3 millió forintos bérleti díjért átenged a tulajdonos.

Lehet(ett) arról is hallani, hogy az önkormányzati tulajdonú, Szent László király utcai, jelenleg üres Epcos telephelyen sportlétesítményeket is alakítanak ki. (A tornászok edzőcsarnokának egyik lehetséges majd elvetett helyszíne is ez volt.)

- Hosszútávú megoldást ott a Szombathelyi Asztalitenisz Kör és a Szombathelyi Vívóakadémia találhat, már elkészültek a tervek az átalakításra. Csütörtökön a közgyűlés 10 millió forintot megszavazott arra, hogy készüljön terv a Városliget (focipálya, városi strand, Késmárk utcai teniszpályák) hasznosítására - folytatta Koczka Tibor.

- És ha közben például valahol uniós vagy más forrásból olyan értéket, sportlétesítményt lehetne fejleszteni, ami hosszútávra jelent megoldást egy-egy sportág számára - mint például a Németh Pál Dobóakadémia esetében - , annak örülünk és lehetőségeinkhez mérten támogatjuk.

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás NB I-es labdarúgócsapata ősszel a Rohonci úton szerepel, tavasszal azonban a zöld-fehér gárdának is költöznie kell. Ideiglenes hazai pályaként öt stadion került szóba.

Elsősorban Szombathelyen szeretnénk futballozni stadionunk építése alatt - szögezte le Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója. - Ez alapján a Király Sportlétesítmény, a Városligeti sporttelep és a Sugár úti pálya jöhet szóba. Ha egyik helyszínem sem tudunk játszani, akkor a közelben lévő vidéki stadionok közül a pápai és a zalaegerszegi a legesélyesebb. A soproni azért nem, mert nincs beléptetőrendszere, így ott nem lehet NB I-es bajnokit rendezni. Reményeink szerint mihamarabb eldől, hol játszunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!