Sport

2014.08.01. 17:05

Fazekas Péter már gyakorol az új, műanyag labdával

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) új, kínai műanyag labdák használatát rendelte el a legjelentősebb viadalokon. A magyarok is megkezdték az ismerkedést az új játékszerrel.

Horváth Erika

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) legutóbb 2000-ben változtatta meg a labdák méretét; az addigi 38 milliméteres átmérőjűről 40 mm-esre tértek át. Most, arra hivatkozva, hogy az eddigiekben a gyártásuk során mérgező anyagok képződtek, kizárólag olyan műanyag labdákat lehet használni a jelentősebb asztalitenisz-eseményeken, amelyeket három kínai üzemben gyártanak. Ők látják el az egész világot.

Magyarországra is megérkezett az első, több mint kétezer darabos szállítmány, a válogatott keret már ezekkel gyakorol. De nemcsak a nemzetközi találkozókon, hanem a szeptemberben rajtoló magyar extraligás és NB I-es bajnokikon is az új labdákat kell használni. A magyar szövetség (MOATSZ) ezeknek a csapatoknak augusztus közepéig 72-72 darab labdát biztosít.

A CVSE játékosa, Fazekas Péter itt még egy régi típusú labdát szelidít (Fotó: Szendi Péter)

Fazekas Péter, aki a Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka csapatának mind az öt bajnoki címében elévülhetetlen érdemeket szerzett, már ismerkedik az új labdával.

– Azon szerencsések közé tartozom, akik már két hete ilyennel edzhetnek. Furcsa még, más egy kicsit, mint a régi – kezdett bele az új pingponglabdák értékelésébe a rutinos, 33 esztendős játékos. – Nemcsak az anyaga változott, de szemmel láthatóan nagyobb és egy kicsit nehezebb is, mint a régi, kevésbé rugalmas, keményebb. Más ívben, magasabbra pattan, és nincs is akkora sebessége, így nem lehet akkorát pörgetni és ütni vele, mint a régivel. Nincs is akkora fals benne – megnyesni is kevésbé lehet. Dehát így könnyebb kezelni. Ez szerintem a játék lassulását hozza magával – látványosabb, hosszabb labdameneteket. Az első néhány edzésen nagyon idegen volt az új labda, hiszen az ütőt is más szögben kell tartani. A helyezkedés is más lett, a szerváknál közelebb, a játékban viszont már hátrébb kell állni az asztaltól. Szerintem jó pár hónapra szükség van ahhoz, hogy teljesen megszokjuk és a régi, beidegződött mozdulatok átálljanak. Edzésen, amikor csak a mozdulatra figyelsz, tudsz korrigálni. De egy tétmeccs hevében erre már nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!