Sport

2017.06.12. 17:45

Ligeti Dániel ezüstérmes Grúziában

A magyar csapat legjobb eredményét elérve ezüstérmes lett a birkózók grúziai Tbiliszi Nagydíján Ligeti Dániel, a Haladás VSE szabadfogású. nehézsúlyú válogatottja.

Horváth Erika

Tizenháromfős magyar birkózócsapat vett részt a Tbiliszi Nagydíjon, kilenc kötött- és négy szabadfogású versenyző. Összesen négy érmet hoztak haza, három bronzot a kötöttfogásúak, illetve egy ezüstöt Ligeti Dániel, a Haladás VSE Eb-ezüst- és kétszeres -bronzérmes válogatottja. A 125 kg-os súlycsoportban a márciusi, szombathelyi U23-as Eb-n bronzérmes lengyel Kosciolekkel kezdett Ligeti, akit 10-0-s technikai tussal múlt felül. Az iráni Amirt 10-7-re legyőzve bejutott a döntőbe, ahol a hazaiak sztárjával, a riói olimpián bronzérmes, de idén még U23-as Eb-t is nyerő, illetve a felnőtt Eb-n a bronzéremtől éppen a szombathelyi birkózót elütő Petriasvilivel találkozott. Dani ezúttal is kikapott tőle (3-13), így ezüstérmes lett.

Ligeti Dániel (zöldben) az Eb után újra találkozott Petriasvilivel. Ezúttal is a grúz óriás nyert, de most nem a bronzmeccsen, hanem a fináléban
Fotó: UWW

- A fiatal lengyel elleni eredmény csalóka, mert ügyes volt, nagyon oda kellett rá figyelni, öt és fél percig birkóztunk - kezdett bele a versenye elemzésébe Ligeti Dani. - Az iráni is egy fiatalabb birkózó volt, de komolyabb ellenállást tanúsított, mint amire számítottam. Nekem öt percig szinte semmi sem sikerült, egy perccel a vége előtt még az iráni vezetett 7-4-re. Nagyon örülök annak, hogy sikerült a finisben két olyan akciót is megcsinálnom, amivel fordítani tudtam. A hazai környezetben az abszolút világelitbe tartozó Petriasvili jobb formában volt, mint a májusi Eb-n, én viszont kicsivel halványabb voltam, mint akkor, amikor a bronzmeccsen 4-2-re kaptam ki tőle. Most sokkal simábban nyert, a végére nagyon elfáradtam. Technikai tussal zárult a meccs, de azért öt és fél percig birkóztunk. Vele szemben még nem vagyok elég erős. Igyekszem ezekből a meccsekből is tanulni, remélem, az előttünk álló három hét után már jobb állapotban leszek.

A másik haladásos birkózó, a 86 kilós, az idei Eb-n bronzérmes ifj. Veréb István is nagyon jól kezdett, 10-0-ra verte az örmény Tamrazijant. A következő meccsén is nyert honfitársát, Nagy Mihályt 4-3-ra gyűrte le, de a meccs finisében kisebb térdsérülést szenvedett. Nem kockáztatott, így az elődöntőt már nem vállalta, visszalépett a versenytől.

Az augusztusi világbajnokságra készülő szabadfogású válogatott ezen a héten Budapesten edzőtáborozik, majd két és fél hétre a lengyelországi Spalába teszi át a székhelyét; az edzőtábort egy nagyon erősnek ígérkező versennyel zárják majd Ligetiék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!