Sport

2017.02.12. 20:10

Ligeti letarolta ellenfeleit a válogatón

Budapest - Mindhárom színű éremből jutott egy-egy a Haladás VSE-nek a birkózók évadnyitó versenyén, a Honvéd Kupán.

Horváth Erika

Az első alkalommal megrendezett Honvéd Kupa volt az évadnyitó - egyben első válogató - verseny a felnőtt birkózók számára. Ebben az évben is két világversenyen, a május 2-7. között rendezendő szerbiai Európa- és az augusztus 21-26. között esedékes franciaországi világbajnokságon képviselhetik majd a legjobb versenyzők - súlycsoportonként egy-egy - Magyarországot.

Kötöttfogásban nagyobb volt a mezőny (82 fős), a szabadfogás nyolc súlycsoportjában összesen 51-en léptek szőnyegre. A Haladás VSE-ből, Veréb István vezetőedző csoportjából is csupán hárman tudták vállalni a szereplést. Mindhárom színű éremből jutott a szombathelyieknek.

Aranyat Ligeti Dániel, a zöld-fehérek 27 éves Eb-ezüst- és kétszeres Eb-bronz-érmese szerzett a hét birkózót felvonultató, 125 kilós súlycsoportban. Két mérkőzés jutott neki: az elődöntőben a Szondi SE-s Csordást, a döntőben pedig az ESMTK-s Atkárit 10-0-s technikai tussal lépte le.

Ligeti Dánielnek összesen két és fél percre volt szüksége két győzelméhez - az aranyéremhez, a hazai válogatóversenyen Fotó: Unger Tamás

- A két meccsen összesen alig több mint két percet töltöttem a szőnyegen; nem volt ez nagy kihívás - mondta Dani. - Komoly célokért dolgozunk, az Eb-re és a vb-re készülünk.

A 86 kg-ban újra Haladás-színekben versenyzett a Csepeltől visszatért, 29 éves vb- és Eb-bronzérmes ifj. Veréb István. Ő is az elődöntőben kezdett, ahol alig több mint két percre volt szüksége a technikai tushoz (tízpontos különbségnél véget ér a mérkőzés) az ESMTK-s Rögler ellen. A döntőben azonban nem sikerült nyernie, kikapott a szintén erzsébeti, a 74 kilóban U23-as Eb-bronz-, 86-ban egyetemi vb-ezüstérmes Nagy Mihálytól 4-2-re. (A két birkózó január végén a párizsi GP-n találkozott, akkor Veréb nyert.) Az Eb-csapathirdetésig még lesz több külföldi versenyük. Legközelebb az ukrajnai edzőtábor zárásaként március 4-5-én a kijevi nemzetközi viadalon.

A Honvéd Kupa szabadfogású 97 kilós súlycsoportjában öt induló lévén körmérkőzéssel döntöttek a helyezésekről. A Haladás tavaly junior vb-bronzérmet szerzett birkózója, Wittmann Kristóf két győzelemmel - Dobozi (Csepel) és Bagó (Dunaferr) ellen is technikai tus - és két vereséggel - Szabó (Honvéd) ellen 1-8, Szmik (Honvéd) ellen technikai tus - a harmadik helyet szerezte meg.
A Haladás az ESMTK és az Újpest mögött harmadik lett a pontversenyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!