Sport

2014.04.13. 16:22

Mandics távozott, Kálmán az edző

A pécsi, elbukott bajnoki után lemondott a Falco-Trend Optika KC Szombathely NB I. A-csoportos kosárcsapatának trénere, Andjelko Mandics. A sárga-feketéknél tegnap bejelentették: a szezon végéig Kálmán László irányítja a csapatot.

Tóth Gábor

Andjelko Mandics januárban vette át a munkát a szintén önként lemondó Bencze Tamástól. A 38 éves vajdasági szakember az alapszakaszt elfogadható eredménnyel zárta: irányításával hatszor győzött, ugyancsak hatszor kapott ki a csapat. Az alsóházi középszakasz azonban lassan kudarcba – vagy inkább káoszba – fullad, hiszen az elmúlt kilenc meccsen mindössze kétszer nyert a lassan már az osztályozóra készülő Falco. – Nehéz most megfogalmazni a gondolataimat – sóhajtott nagyot szombaton reggel Andjelko Mandics, a Falco pénteken este lemondott edzője.

– Nagy reményekkel érkeztem Szombathelyre. Tényleg úgy éreztem, hogy tudok segíteni. Jól is indultunk, sikerült felpörgetni a csapatot, ám mára visszaérkeztünk a kiindulási pontra. Nincs küzdés, nincs teljesítmény a pályán. Szerettem volna két-három játékost lecserélni, ez nem jött össze. Zagorac és Timberlake is hosszú időre kidőlt sérülés miatt, Will eltiltása is rosszkor jött. Szerencsénk sem volt, gondoljunk például csak arra, hogy milyen körülmények között, hogyan kaptunk ki Jászberényben. A lemondásom egyébként hirtelen ötlet volt. A pécsi csarnokban, a mérkőzés alatt határoztam el magam. Nem tudok már segíteni – vagyis talán azzal segítek a legtöbbet, ha távozom. Nagyon csalódott vagyok, de sok tanulsággal is szolgált az elmúlt időszak. Mélyebb elemzésbe viszont nem szeretnék belefogni, a belső problémákat nem akarom kitálalni. A klubvezetéssel korrekt körülmények között, vita nélkül váltunk el. Sajnálom, hogy így alakult. Minél előbb hazautazom, most szükségem van egy kis pihenőre. A Falcónak nagyon szurkolok, hogy jövőre is A-csoportos csapat legyen. Vasárnap délután már be is mutatták az új edzőt a sajtó képviselőinek. Mint a sajtótájékoztatón Gráczer György ügyvezető elmondta, házon belül oldották meg az edzőkérdést: a klub ikonja, Kálmán László vállalta a feladatot. Bízva az eddig a klubmenedzseri posztot betöltő kosaraslegenda kreativitásában, erejében, remélik, hogy pozitív impulzusokat tud adni, és benttartja a csapatot – lehetőleg osztályozó nélkül – az NB I-ben.

– Andjelko Mandics személyében egy nagyon jó ember, barát és edző távozott tőlünk – kezdte székfoglalóját Kálmán László.

– Ilyen rövid időre, három, maximum hat mérkőzésre nehéz lett volna „idegenből” hozni valakit, és most az is fontos, hogy az edző tisztában legyen az itteni viszonyokkal. Nekem sem lesz egyszerű, de megpróbálom. Érzek magamban erőt, ambíciót ahhoz, hogy kimozdítsam a csapatot a gödörből. Már az is egy eredmény lenne, ha a közönség visszatérne a lelátóra, mert az azt jelenti, hogy a játékosok mindent megtesznek. Azt nem tűröm, hogy lélektelenül játsszanak. Bízom abban, hogy sikerül felkészülni és teljesíteni a célt. A tulajdonos, legnagyobb támogató, Szombathely önkormányzata nevében Lazáry Viktor alpolgármester szólt: – Az elmúlt két-három évben arra törekedtünk, hogy megszűnjenek az anyagi problémák. Sikerült is előrelépnünk. A profi körülményekhez viszont profi teljesítmény kellene. Sok szempontból kell majd értékelni az eddig történteket, de ennek nem most, hanem majd a bajnokság után lesz az ideje, A legfontosabb, hogy. bentmaradjon a Falco az NB I-ben. Nem éppen hálás feladat ilyen helyzetben átvenni egy csapatot, Kálmán László – mondhatni cserébe – szabadkezet kap, bármilyen szankciót alkalmazhat. És már most elkezdi a jövő csapatának építését. Kérem a szurkolókat, hogy álljanak a csapat mellé, hajtsák győzelembe, a támogatókat pedig arra, hogy maradjanak a Falco mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!