Sport

2016.07.18. 18:48

Még a padlón - Parsnak nem sikerült a Gyulai Memorial

Székesfehérvár - Pars Krisztián a hazai Gyulai István Memorialon sem tudott felállni a padlóról, 70,74 méteres dobásával kilencedik lett.

Horváth Erika

A Dobó SE olimpiai és kétszeres Európa-bajnoka, kétszeres vb-ezüstérmese, Pars Krisztián maga is nagy várakozással tekintett a fehérvári verseny elé. Ez volt áprilisi műtéte óta az első hazai bemutatkozása, ráadásul klubtársán, Hudi Ákoson kívül minden ellenfele kvalifikálta magát a riói olimpiára. Itt volt az elmúlt évekbeli legnagyobb riválisa, a kétszeres világbajnok lengyel Pawel Fajdek is, aki két héttel ezelőtt magabiztosan nyerte meg az amszterdami Európa-bajnokságot. Fajdek pillanatnyilag egyeduralkodó a férfi kalapácsvetők között, egyedül neki van idén 81 méteren felüli eredménye is. Jó formáját a Bregyó-közi Atlétikai Központban is bizonyította, az ötödik sorozatban 81,11 méterre szállt a kezéből a kalapács - ezzel, akárcsak tavaly, ő nyerte ezt a számot. Sajnos ezúttal Pars Krisztián nem tudta vele tartani a lépést, sőt a többiekkel sem nagyon. Elsőre még a 70 métert sem érte el a dobása (69,60), másodikra 70,74-ot mértek. Harmadikra nem tudott javítani (70,32), így 64 centivel lecsúszott arról, hogy folytathassa a versenyt - a kilencedik helyen zárt.

Vajon mi a baj? - kérdezi az olimpiai bajnoki címvédő Pars Krisztián, aki a nyolc közé sem tudott bejutni. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

- Szörnyű - jellemezte egy szóval a helyzetet a verseny után a 34 esztendős klasszis. - Nehéz bármit is reagálnom arra, ami most velem történik, főleg annak tükrében, hogy korábban álmomból felkelve is tudtam 76-77 métert dobni. Most pedig, bár elmúltak a műtét utáni fájdalmaim, és minden kiegészítő mozgás - súlyemelés, szökdelés, futás - jól megy már, a dobás egyáltalán nem. Hiába vagyok jó erőben, nem tudom megindítani a kalapácsot, ahogy szoktam, hiányzik a sebesség. Ezen a versenyen már sokkal jobb eredményt vártam, az utóbbi napokban Tatán elég jól ment. Igaz, tegnap beállt a derekam, most ez is hátráltatott. Kétségbe vagyok esve, mert nem tudom, mi az, ami nem stimmel. Valahogy el kell engednem a rossz dolgokat és össze kell gyúrnom a mozgást. Még három és fél hetem van az olimpiáig. Nem adom fel, megyek és csinálom, talán sikerült ráakadni a jó megoldásra. Remélem, fel tudok állni a padlóról, mert pillanatnyilag velem mossák.

Férfi kalapács: 1. Pawel Fajdek (lengyel) 81,11 méter, 2. Asraf Amgad el-Szejfi (katari) 76,59, 3. Pavel Barejsa (fehérorosz) 74,17, ...9. Pars Krisztián (Dobó SE) 70,74, ... 11. Hudi Ákos (Dobó SE) 69,05.

A Gyulai Memorial két női számmal már vasárnap megkezdődött; a kalapácsvetés - akárcsak a férfiaké - a nemzetközi szövetség sorozatának állomása volt. A versenyt a világcsúcstartó lengyel Anita Wlodarczyk nyerte 78,10 méterrel, a két magyar nem jutott a nyolcas döntőbe; Orbán Éva (VEDAC) 65,49 méterrel a 12., Gergelics Cintia (Dobó SE) 63,26-dal 14. lett. A hazai versenyzőket felvonultató férfi 200 m C futamát Boda Boldizsár (Haladás) 21,76 mp-es egyéni csúccsal nyerte. A női 100 m gátfutás B futamában Juhász Lilla 13,57-dal harmadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!