Sport

2016.10.17. 12:25

Megkezdi a FIBA Europe Cup sorozatot az Egis Körmend

Ráadásul történelminek lesz mondható a kedden, 18 órakor kezdődő mérkőzés.

Tóth Gábor

Elsősorban a vendégek szempontjából, igaz ez, hiszen a belga Hubo Limburg United együttese története első nemzetközi kupamérkőzésén fog pályára lépni. A klub története meglehetősen rövid, mindössze két éve, 2014-ben alapították. A harmadik szezonját kezdi a gárda, de nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. Az induláskor öt évre szerződött hozzájuk szakmai vezetőnek az egykori kiváló játékos, az amerikai Brian Lynch, a Port of Antwerp Giants korábbi másodedzője. 2015-ben az év edzőjévé választották Belgiumban.

Az építkezési időszak közepén tartó gárda ellen győzelmi reményekkel lép a pályára az Egis Körmend. Ugyanakkor valószínűleg az idei a legerősebb csoport, amiben nemzetközi szinten szerencsét próbáltak a piros-feketék. A holland Donar Groningen erősebb, mint egy esztendeje volt, és nagyon komoly erőt képvisel a francia BCM Gravelines is. A klub idei koncepciójának megfelelően – a szabályok nyújtotta lehetőséggel élve – öt külföldi kosarast igazoltak, akik mellé hiányposztra, centerbe hívtak két hazai játékost, akik képesek megoldani ezt a feladatot. Mellettük a 13 fős keretben hat körmendi születésű, itt nevelkedett sportoló szerepel, élükön a válogatott bedobóval, a csapatkapitánnyal, Ferencz Csabával. A többiek fiatal reménységek, akik – ha különböző mértékben is, de – a nemzetközi mérkőzéseken is szerepet kapnak. A klub vezetői remélik, hogy a hazai utánpótlást képviselő fiatalok élnek a számukra nyújtott lehetőséggel.

A sorozatos sérülések nem segítették a közös munkát, de becsülettel készül az MTE a találkozóra, amelyen egyértelműen a győzelem a cél.

Hogy milyen összeállításban fogunk ezért küzdeni, az hétfőn reggel még nem teljesen egyértelmű. Este talán már Lenzelle Smith is edzésbe állhat. – mondta a vezetőedző, Teo Csizmics. – Csaknem két hetet kihagyott, nem tudhatjuk, mire számíthatunk tőle. Ez a találkozó talán hozzájárulhat, hogy újra formába lendüljön. Horti Bálintra is számíthatok már, aki a kihagyása alatt is rengeteg munkát végzett Hencsey Tamással, így erőnléti gondjai nincsenek, a játékba kell még visszazökkennie. A fiatalok is kapnak majd lehetőséget, ebben biztos vagyok. Szükség is lesz az erőre és a gyorsaságra, mert a Limburg játékának a lényege a rohanás. Elképesztően gyors kosárlabdát játszanak, fel kell vennünk velük a tempót! Már csak ezért is érdemes lesz eljönniük a szurkolóknak, mert ritkán látható, látványos, pörgős mérkőzés ígérkezik egy olyan ellenféllel szemben, amelyben hat amerikai és három belga válogatott kosaras pattogtat. Bár a hírek szerint egyikük megsérült, de így is lesznek elegen. Hosszú a kispad, tíz játékosuknak van tíz perc feletti átlaga, bírni fogják erővel. Rengeteg mozgással operálnak támadásban és védekezésben egyaránt. Nagyon jól tudnak indulni a szerzett labdákból, lepattanókból, amikből sokat gyűjtenek. Ez az egyik erősségük, bátran dobnak, a támadásra fektetik a hangsúlyt. Számítunk szurkolóink támogatására, hogy győzelemmel induljon ez a sorozatunk is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!