Sport

2016.07.26. 18:35

Megyei II.: ifjakra várva - Az aprófalvas Vasban sok helyen gond a korosztályos csapat kiállítása

Még mindig nem csitulnak az amatőr labdarúgásban az utánpótláscsapatokra vonatkozó új szabályok körüli viták.

Török Tibor

Ahogy arról már beszámoltunk, a megyei labdarúgás második vonalában (ahol több mint 40 csapat érintett), a klubok U19-es gárdájából ki kell söpörni az idősebb és kevésbé tehetséges játékosokat. Ugyanis túlkorosként csak 23 év alattiak szerepelhetnek, ők is csak öten. (Megyei I-ben már korábban bevezették ezt a szabályt.) A központilag elrendelt intézkedés hátteréről a Vas Megyei Igazgatóságtól vajmi keveset tudtunk meg (pedig nem a kóla titkos receptjére voltunk kíváncsiak), holott csak a döntés célja érdekelt volna bennünket.

Nem lettünk okosabbak, a lózunghalmazt ugyan megpróbáltuk szétszálazni, ám mindössze egyetlen értelmes indokot találtunk: kapjanak lehetőséget a fiatalok. Ebből az következik, hogy a szövetségi elképzelések szerint Vasban rengeteg ifjú ostromolja a csapatok öltözőit, és azért nem jutnak játéklehetőséghez, mert a mennyei megyeiben az idősebbek lépnek pályára helyettük.

Balogunyom-Ják U19-es mérkőzés: ősztől kizárólag a fiatal futballisták léphetnek pályára
Fotó: Szendi Péter

A vérvörös valóság ezzel szemben az, hogy futballozni vágyók akadémiákon, utánpótlás-egyesületekben, városok jól felszerelt klubjaiban is játszhatnak. Vagyis a kiscsapatoknak nagyjából azok maradnak, akik inkább csak szeretik a futballt - vagy éppen nem is játszottak eddig sehol, ám most szükség van rájuk. Ugyanis egy megyei I-es csapat U14-es, U16-os (ezekben nem lehet túlkoros játékos) és U19-es korosztályos gárdát is köteles kiállítani. A KSH adatai szerint a 14-18 éves generációk 1-1 százalékát adják a teljes magyar népességnek - vagyis elég tisztes lakosságszámnak kell lennie egy-egy településen, hogy ki tudják állítani a csapatokat. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk Celldömölk térségében több megyei I-es klub (Cell, Jánosháza, Kemenesalja, Uraiújfalu) is működik.

Beszéltünk olyan megyei I-es klubbal, ahol az U14-es gárdával nincsen problémájuk, azonban az U16-os együttes 12-13 tagot számlál - ha létszámhiány miatt nem tudnak kiállni, akkor a felnőttcsapatot büntetik. Nem könnyítették meg a klubok életét a nyártól életbe lépett fizetési szabályok, amelyek értelmében az utánpótláskorú focistákért pénzt kérhetnek a klubok - megegyezés alapján, de meghatározott összegekkel. Így fordulhatott elő, hogy a tavaszt az egyik utánpótlásklubban töltő helyi játékosokért most mélyen zsebébe nyúlhat a nevelőegyesület.

A megyei II-es csapatok nagy része kistelepüléseken működik. A másodvonalban idéntől a 23 év feletti játékosok nem játszhatnak az U19-es együttesben - vagy a felnőttek között próbálkozhatnak, vagy megyei III-as csapatba kell igazolniuk, ha akarnak még futballozni.

Hogy ennek így mi értelme, az változatlanul rejtély, megnyugtató választ nem kaptunk rá. Attól ugyanis nem lesz jobb se az amatőr, se profi futball, hogy a megyei II-es klubok vagy fiatal focistákra vadásznak, vagy épp ellenkezőleg, kénytelenek szélnek ereszteni a játékosok egy részét. Ha valakiben az fogalmazódna meg, hogy ezeket az igényeket kellene összehozni, a dolog gyakorlatilag esélytelen: a helyi futball nem arról szól, hogy valaki 50-60 kilométereket utazzon hétvégenként azért, hogy focizhasson. (Ausztria egy másik történet.)

Azt, hogy az MLSZ-t mennyire érdeklik a vasi sajátosságok, magunk is szerettük volna kideríteni - az osztrák klubok csábításáról még nem is szóltunk. Ám egyelőre várjuk, hogy az illetékes elérhetősége megérkezzen - úgyhogy folytatjuk a témát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!