Sport

2017.02.02. 18:15

Mindenképpen magyar himnusz fog szólni, de nem mindegy, hogy kinek

Répcelak - A 19 éves lány nyolc éve kezdett el karatézni, de már kétszeres U22-es Európa-bajnok. Mivel izgul, lerohanja ellenfelét és többnyire nyer. A karate mellett belefér még a tánc és az iskola is.

Budai Dávid

Van egy fiatal répcelaki lány, aki nem régen töltötte be tizenkilencedik életévét. Születésnapján a tortájából is alig akart enni, mivel tudta, húsz nappal később meg kell védenie az U22-es Európa-bajnoki címét Szófiában. Megvédte. A kétszeres Európa-bajnok karatés, Seregély Gyöngyi mesélt a csöppet sem szokványos életéről, ami ugyan nagyon sok lemondással jár, de mint a mellékelt ábra mutatja, megéri.

Idén lesz nyolcadik éve, hogy Gyöngyi megismerkedett dr. Bogdán Olivér vezetőedző jóvoltából az egyik legkeményebb japán harcművészeti ággal, a Shinkyokushin karatéval. A kis Gyöngyi és még vagy hatvanan, hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat az edzésekbe, aztán ahogy teltek-múltak az évek egyre kevesebben lettek azok közül, akik annak idején elkezdték. Mára csak ketten maradtak. Gyöngyi, azóta hatalmas sikereket ért el, annak ellenére, hogy csak" zöldöves. Aki egy kicsit is ismeri a harcművészetek világát, az tudja, hogy európai- és világversenyeken ritka, ha az öv színe nem barna, vagy fekete. Az viszont könnyen belátható, ahhoz, hogy valaki a kontinens legjobbja legyen, rengeteget kell edzeni. A felkészülési időszakban ez heti hét edzést jelent, amelyek közül öt sima, kettő pedig erőnléti és van, amelyik három órán keresztül tart. Ez így önmagában is sok, csakhogy Gyöngyi ugyancsak nyolc éve már, hogy néptáncol is, most pedig mindennek tetejébe jön még az érettségi. Éppen ezért most ez a legfontosabb, olyannyira, hogy a vizsga kedvéért idén a felnőtt Eb-bajnokságról is lemondott. A terv, hogy sport- és rekreáció szakon folytatja majd tanulmányait.

A tavaly novemberben, Szófiában rendezett Európa bajnokságon először az ukrán Anna Sas volt Seregély Gyöngyi ellenfele. A répcelaki lány itt kiütéssel győzött, és végül senki nem tudta megállítani Fotó: Fekete Tamás

Hiába mozog rutinosan a versenyeken Gyöngyi - mint elmondta - még mindig nagyon izgul, éppen ezért jobb híján nekiugrik ellenfeleinek, mint ahogyan azt egy videón nekem is volt alkalmam látni. Éppen így tett most novemberben is Bulgáriában, ahol első ellenfele egy gyomorba kapott találat után nem tudta tovább folytatni a versenyt. Másik két ellenfele ellen is simán tudott győzni, így hosszabbítás nélkül, tulajdonképpen hat perc alatt megvédte Eb-címét. Annak ellenére, hogy sem kéz, sem fejvédőt nem használnak, Gyöngyit komoly sérülés még a nyolc év alatt nem érte. Már amennyire egy duplájára dagadt ököl és egy letört fog nem számít komolynak.

Azt talán kevesen tudják, de a magyarok nagyon jók a Kyokushin karatéban. Most is szinte tudni lehetett, hogy magyar himnusz fog szólni a nők -60 kilogrammos súlycsoportjában a verseny végén, de az azért egyáltalán nem volt mindegy, hogy kinek szól az a himnusz. Gyöngyinek szólt, most már másodszorra. Ehhez azonban nagyon sok mindenről le kellett mondania, viszont cserébe rengeteget kapott a sporttól, és legalább megtudta, hogy a Gyöngyi, a magyar kivételével minden nyelven kimondhatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!