Sport

2015.05.15. 19:27

Murva, sebesség: szombaton és vasárnap Iseum Rallye

Szombathely - Hét év szünet után a hétvégén ismét Szombathelyre látogat az országos ralibajnokság mezőnye: az Iseum Rallye az idei sorozat harmadik állomása, egyben az első murvás versenye.

Tóth Gábor

A verseny szombaton délután kezdődik, először az ORB és a Historic Challenge (20–30 éves versenyautók) mezőnye rajtol el, majd vasárnap a rali II. résztvevői is csatlakoznak. Érdekesség, hogy vasárnap a rali ob gyorsasági szakaszain rendezik a tereprali ob második futamát (Rechnitz/Rohonc és Sárvár központtal). Vagyis a sportág kedvelői közel 150 autót láthatnak „munka közben". A nevezések alapján egyértelmű, hogy a vasi megyeszékhelyen mindenki versenyez, aki számít. Többek között autóba ül az összetett pontverseny élén álló Herzig NorbertBaciál Igor (Skoda Fabia S2000) kettős, valamint a címvédő Kazár MiklósFerencz Ramón duó. A címvédő Kazár Miklós visszaül a Mitsubishi Lancer EVO LX volánja mögé azután, hogy az első két versenyt Ford Fiestával teljesítette. A miskolci pilóta 2012-ben ugyanis ezzel az autóval győzött a vasi ralin, ezért döntött a váltás mellett. Az érdeklődők a magyar ralisport élő legendájáért, a versenyzéshez három év szünet után visszatérő hétszeres abszolút magyar bajnok ifj. Tóth Jánosért is szoríthatnak. „Janika" új navigátorával, Szőke Tamással egy Peugeot 208T16 R5 típusú autót terelget a murvás gyorsokon. Elmondása szerint még a tanulási, összeszokási fázisban van az autójával és a navigátorával is, de az éremszerzésben azért reménykedik.

Markó Tibor, a verseny főszervezője, a Marco Racing Team ügyvezetője elmondta, hogy a versenyzőknek szombaton és vasárnap több murvás gyorsasági szakaszon is végig kell majd menniük, amelyek minősége kifogástalan, így élvezetes verseny vár a résztevőkre és a nézőkre egyaránt. A szurkolók szombaton és vasárnap is ingyenesen tekinthetik meg a versenyt a kijelölt szakaszokon.

Az Iseum Rallyt a péntek esti rajtceremónia nyitotta meg. Az Iseum előtt egy óriási színpadot emeltek a Marco Racing Team munkatársai, amire egyesével jártak fel a versenyautók. Marosréti Ervin, a rendezvény médiafelelőse minden pilótát, navigátort bemutatott, és természetesen esett szó az autókról is. Remek látvány nyújtottak a szebbnél szebb járművek, a dübörgő hang betöltötte a környéket, akadt autó – Lada – amelynek kipufogója „villámokat szórt" – járt a Rákóczi utcát zsúfolásig megtöltő szurkolóknak a show.

A rendezvény vasárnap nagyszabású díjátadó ceremóniával zárul, 16.30-tól várják a szurkolókat az Iseum előtti területre. Az érdeklődők a hétvége folyamán betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, ugyanis a 11-es huszár úti volt laktanyában kialakított szervizpark kapui nyitva lesznek a sportág kedvelői előtt.

Menetrend, országos ralibajnokság, historic challenge, szombat (3 gyorsasági): Szombathely, Söptei úti rali katlan 14.25, Káld, Farkas erdő 15.16, Káld, Farkas erdő 18.16. Vasárnap (8 gyorsasági): Szeleste 7.01, Csepreg 7.32, Szombathely, Söptei úti rali katlan 8.16, Szeleste 10.54, Csepreg 11.25, Szombathely, Söptei úti rali katlan 12.11, Szeleste 14.47, Csepreg 15.18, ünnepélyes eredményhirdetés, Szombathely Iseum 16.28.

Rali II. osztály, vasárnap (8 gyorsasági): Szeleste 8.41, Csepreg 9.12, Szombathely, Söptei úti rali katlan 9.58, Szeleste 12.34, Csepreg 13.05, Szombathely, Söptei úti rali katlan 13.51, Szeleste 16.27, Csepreg 16.58, ünnepélyes eredményhirdetés, Szombathely Iseum 18.08.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!