Sport

2017.07.06. 14:49

NB I és NB II: A játékvezetők is nagyon készülnek

SZOMBATHELY /BÜK - A vasi megyeszékhelyen illetve a fürdővárosban készülnek az előttünk álló szezonra az NB I-es és NB II-es labdarúgó játékvezetők, asszisztensek.

Tóth Gábor

Az NB I-es és NB II-es labdarúgó játékvezetők, asszisztensek szerdától hétfőig tartózkodnak Bükön (az NB III-asok mezőnye jövő hétfőn érkezik).

Fotó: Unger Tamás

A szállodában foglalkozásokon, előadásokon vesznek részt, elméleti teszteken adnak számot tudásukról - az edzéseket pedig a büki sporttelepen végzik. Csütörtökön a Sugár úti atlétikai centrum adott otthont a fizikai teszteknek - embert próbáló futásmennyiséget gyűrtek le a legszűkebb elithez tartozó bírók, partjelzők.

- A tökéletes fizikai állapot nálunk az alap - szögezte le a négyszer is a világ legjobb játékvezetőjének megválasztott, Bajnokok Ligája- és világbajnoki-döntőt vezető Puhl Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának (JB) alelnöke.

- Akárcsak a labdarúgóknak, a játékvezetőknek is tökéletes fizikai állapotban kell lenniük - elnézve az eredményeket, felkészülten érkeztek az edzőtáborba a kollégák. Amúgy most 28 fokot mutat a hőmérő, futottunk már ennél melegebb időben is - vagyis a hőség nem lehet kifogás. Mint ahogyan kifogástalan körülmények fogadtak minket, kedves a vendéglátás Vas megyében. A játékvezetők, asszisztensek tábora fegyelmezett, szabálykövető közösség. Ám az egészséges versenyszellem mindenkiben benne van, ami nem is gond, csak így lehet előrébb lépni. Azt pedig, hogy ki hogyan készült fel a szezonra, hamarosan a szurkolók is lemérhetik, mert néhány nap, és kezdődik a 2017/2018-as bajnokság.

- Komoly terhelésnek vannak kitéve ilyenkor a játékvezetők, asszisztensek, alapos felkészülés nélkül nincs is értelme nekifutni egy ilyen fizikai tesztnek - jelezte a korábbi élvonalbeli játékvezető, az MLSZ JB másik alelnöke, Hanacsek Attila.

- A FIFA előírt tesztjét teljesítik a kollégák, először rövidtávot futnak, de a legnehezebb feladat az, amikor 75 m sprint, 25 m lassabb tempó váltja egymást 10 körön át a 400 méteres pályán - természetesen meghatározott időn belül kell teljesíteni a feladatot. Az elmúlt években Budapesten tartottuk a szezon megelőző - vizsgákat, teszteket, felkészítő kurzusokat magába foglaló - edzőtáborainkat. Ám a vizes világbajnokás miatt ezúttal szűkösnek bizonyult a főváros. Két hét alatt ugyanis több mint 300 embert kell mozgatni, ami nem kis logisztikai feladat - itt Vas megyében minden adva van az edzőtábor sikeres lebonyolításhoz. Egyébként nagyon komoly munkát végeznek a kollégák. A meglátásom szerint azzal, hogy csökkent az NB I. mezőnye, hogy egy csoportos lett az NB II., hogy ugyancsak kevesebb csapat alkotja az harmadosztályt, gyorsult a játék, nagyobb a versenyhelyzet, így kiélezettebbek, szorosabbak a meccsek - ami tökéletes állapotban lévő, felkészült játékvezetőket, asszisztenseket igényel.

Természetesen vasiak is részt vesznek az edzőtáborban.

Vas megyei névsor, NB I-es játékvezetők: Bognár Tamás (FIFA), Pintér Csaba. NB I-es asszisztensek: Kóbor Péter (FIFA), Király Krisztián, Huszár Balázs. NB II-es játékvezetők: dr. Kovács Gergely, Gaál Ákos. NB II-es asszisztensek: Király Zsolt, Kulmann Tamás. NB III-as játékvezető: Derdák Marcell. NB III-as asszisztensek: Bognár László, Nagy Viktor, dr. Szabó Péter,. Játékvezetői ellenőrök: Molnár József (NB III.), Szarka Zoltán (NB II.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!