Sport

2017.02.18. 18:40

Negyedik helyen zárta a kupát az Egis Körmend

Megérdemelten nyerte meg a kupabronzot a Szeged, amely motiváltabban kezdett és kevesebb hibával kosárlabdázott. A rém gyenge kezdés után folyamatosan zárkózott és javult fel az Egis Körmend, de amikor megfordította az állást, nem tudott élni a lehetőséggel. A hibák megbosszulták magukat, így nem sikerült dobogón zárni a jól induló kupadöntőt.

Németh Zsolt

Egis Körmend – Naturtex-SZTE-Szedeák
66–72 (8–20, 22–15, 19–16, 17–21)

Győr, Audi Aréna, Magyar Kupa bronzmérkőzés, 1000 néző V: Györffy, Jakab, Boros

KÖRMEND: Petty 20/6, Smith 9, FERENCZ 10/6, Allen 18/3, CSORVÁSI 9Csere: Németh Á.
Vezetőedző: Gasper Potocsnik

SZEGED: Boltics 9, LILOV 23/12, CSIRICS 21/9, Juhos 4, SULOVICS 13/3Csere: Révész -, Wirth 2
Vezetőedző: Nikola Lazics

Az eredmény alakulása. 4. p.: 2-8. 9. p.: 6-20. 13. p.: 11-24. 18. p.: 23-32. 24. p.: 35-41. 27. p.: 42-46. 33. p.: 56-53. 37. p.: 61-65.
Kipontozódott: Boltics 38. p.

A szegediek számára már az is siker volt, hogy az alapszakasz felénél a legjobb nyolc között voltak a bajnokságban, így részesei lehettek a kupafinálénak. Az pedig, hogy Győrben legyőzték a Pécs együttesét és éremért játszhattak, már hab volt a tortán. A körmendiek a második napon hiába harcoltak az Alba ellen, nem tudták kivívni a címvédés lehetőségét. Hogy mindenki motivált-e a találkozó előtt a csapatából, arra csak ennyit mondott Gasper Potocsnik hogy számra ez nem kérdés.


Ferencz Csaba végigjátszotta a 40 percet a bronzmérkőzésen. Háttal Ivan Lilov, a szegediek légiósa
Fotó: Unger Tamás

„Ez egy bronzmeccs, egyáltalán nem mindegy, hogy negyedik vagy harmadik leszel!”

Ennek ellenére a Szeged kezdett jobban, két duplával. Csorvási a harmadik percben szerezte az első körmendi kosarat. Gasper Potocsnik nem volt elégedett csapata védekezésével. 2-8-nál ennek hangot is adott időkérése alatt. Ferencz volt a következő kosárszerző, a negyed derekán.

A hetedik perc elején újabb – rövid, de ütős – időkérés jött, mert tízzel ment már a Szeged. Aztán 14 is volt közte, mert a körmendiekkel ellentétben a Szeged betalált távolról. A piros-feketék 10. pontja a 12.(!) percben esett, Allen szerezte. Az első triplát pedig Ferencz, a 14. percben, 12 sikertelen távoli kísérlet után. Egy perccel később lépett tíze belül az MTE, 18-27-nél. Allen és Csorvási pontjai után látótávolságon belülre ért az Egis Körmend.

28-33-nál Nikola Lazics kért időt. A nagyszünetben is öt volt közte. Petty büntetőivel aztán csak négy. De Boltics egy alapvonali bedobásnál megtréfálta Pettyt, a hátára dobta a labdát, majd a gyűrűbe. Allen ziccere után megint csak négy volt a hátrány, de sok támadást kihagyott az MTE. A 28%-os mezőnymutató nem volt fényes. Allennek nem, de Csiricsnek beesett a hármas, tartotta előnyét a Szeged. Aztán Allen kettese után már csak egy dupla volt a hátrány, de a négy faulttal játszó Csirics megint hármast dobott.

Sulovics is betalált, jött a körmendi idő. Petty dobta 22. kísérletből a harmadik triplát majd Ferencz talált be, kettő volt a különbség a kisszünetben. Allen hármasával már vezetett az Egis Körmend, hiába zendített rá a „Hajrá Szeged!” rigmusra a szolnoki szektor. Petty duplája után kettővel járt előrébb az MTE, majd a körmendi irányító faultoltatta Bolticsot. Neki és Csiricsnek is négy hibája volt már és szűkös volt a szegedi rotáció, amiben Juhosnak és Lilovnak volt három hibája. Utóbbi hármasára Ferencz válaszolt.

Körmendi előny, szegedi egyenlítés. Sokáig ez volt a sorminta. Meghűlt a vér a körmendiek ereiben, mert Smith kapott a bokájához, de maradt a pályán. Három perc volt hátra, amikor két elrontott körmendi támadás után két hármassal büntetett, és néggyel ment a Szeged. Jött is az időkérés Potocsnik mestertől.

Boltics kiment, Smith dobta be három büntetőjét. Lilov meg a hármasát, és fogyott az idő. Csorvási felezte el a hátrányt, de Csirics bedobta büntetőit ráadásul a Körmend eladta a labdát, Lilov is büntetett. A körmendi triplakísérlet kimaradt, a taktikusabban játszó Szeged megérdemelten nyert. 

Az Albáé lett a kupa

Végsőkig kiélezett mérkőzésen dőlt el az idei Magyar Kupa fináléja - az Alba Fehérvár javára. Részletek itt



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!