Sport

2016.08.29. 14:40

Négyszer állt a dobogóra - Remek versenyhétvégét futott a Hungaroringen Kiss Norbert

Mogyoród - Szombaton és vasárnap is két dobogós helyet jegyzett a FIA kamionos Európa-bajnokság Hungaroringen zajló versenyhétvégéjén a német Tankpool24 kétszeres Európa-bajnok, címvédő szombathelyi pilótája, Kiss Norbert.

MTI

A szombati első futam nagy csatát, remek versenyt hozott. A 31 éves szombathelyi pilóta már a rajtnál megpróbált egy helyet javítani, de nem járt sikerrel, negyedik maradt, s körökön keresztül üldözte a francia Anthony Janiecet, akit a harmadik kör végén egy kiváló manőverrel sikerült megelőznie. Kiss ezután felzárkózott a második helyen száguldó Ryan Smith-re, a magyar Oxxo Energy Truck Race Team brit versenyzőjére, akivel óriási csatát vívott, s végül az utolsó körben, egy látványos előzéssel utasította maga mögé.

A szombati második futamnak a hetedik helyről vágott neki Kiss Norbert. Az első két kört követően már az ötödik pozíciót foglalta el, majd az ötödik körben a pontversenyben második Adam Lackót maga mögé utasítva átvette a negyedik helyet. A hét-nyolc kamiont magába foglaló „főmezőnyben" szorosan követték egymást a gépek. Kiss újabb helyet lépett előre, majd nagy csatát folytatott a cseh Frantisek Vojtisekkel, ám a kilencedik körben a hátulról érkező Jochen Hahn kitolta a pályáról, így a negyedik helyre csúszott vissza. Pazar kifékezéssel Kiss az utolsó kör elején visszavette a harmadik pozíciót, sőt, a kör végén a célegyenesre fordító kanyarban utol is érte, majd meglökte Vojtiseket. A cseh pilóta a falnak csapódott, és kiesett. A magyar versenyző végül harmadikként ért be.

- Vegyes érzelmeim vannak a mai nap után - értékelt szombaton Kiss Norbert. - A szabadedzés és az időmérő is remekül sikerült, a versenyek is jók voltak. Az első versenyen nagy csatában az utolsó körben sikerült egy második helyet begyűjtenem, ami nagy öröm volt számomra. A második verseny is jól alakult, hiszen a fordított rajtsorrend ellenére a hetedik pozícióból feljöttem a harmadik helyre. Sajnos Franki, Frantisek Vojtisek mögött már nem volt jó versenyezni, mert nagyon agresszívan feltartotta a mezőnyt és engem is. Az utolsó kanyarban a kigyorsításnál nem számítottam rá, hogy nem fog gyorsítani, én pedig véletlenül neki mentem. Sajnálom, hogy nagyon összetört az autója.

A vasárnap is jól kezdődött a szombathelyi pilóta számára, hiszen megnyerte az időmérőt. Így a harmadik versenynek az élről vághatott neki. Ám kissé beragadt a rajtnál, a pontverseny éllovasa, a német Jochen Hahn megelőzte. A folytatásban közelebb volt a vezető némethez, mint üldözői őhozzá, ám veszélyes támadást nem tudott megkezdeni, így másodikként futott be a célba.

Vasárnap a hetedik helyről vágott neki a záróviadalnak. A rajtnál egy helyet visszaesett, de aztán feltornázta magát az ötödik pozícióba - végül ötödikként intette le a kockás zászló. A futamot a német Gerd Körber nyerte Ryan Smith előtt, ám utóbb mindketten 30 másodperces büntetést kaptak, mivel a startnál átlépték a megengedett sebességet. Így a futamgyőzelem a cseh Adam Lackóé lett, a második pozícióba a francia Anthony Janiec, a harmadikra Kiss lépett előre.

- A vasárnapi első futamon tökéletesre sikeredett, jó versenyzéssel értünk oda a dobogó második fokára. A második futamon a hetedik helyről indultam és nagy csatában feljöttem az ötödik helyre. Mivel az első két versenyző büntetést kapott, így végül a második futamot a 3. helyen zártam. Nem lehetek elégedetlen a vasárnappal sem - fogalmazott Kiss Norbert.

- Nagyon jó hétvégén vagyunk túl. Köszönöm mindenkinek aki szurkolt nekem! - összegzett Kiss Norbert. - Kicsit sajnálom hogy nem tudtam futamgyőzelmet szerezni, de azért így is túlszárnyaltuk az előzetes elvárásainkat. Nagyon jó versenyek voltak a Hungaroringen, fantasztikus előzésekkel és összeségében azért két ezüst-, két bronzérmet dobogós helyezést sikerült szereznünk. Ráadásul az Európa bajnokságban feljöttünk a harmadik helyre - szép feladat, nagy kihívást megtartani ezt a pozíciót! Szeretném mindenkinek megköszönni aki kijött, vagy az interneten nézte a futamokat és szurkolt nekem. Fantasztikus érzés volt itthon versenyezni!

Az összesített pontverseny állása ö futam után (még négy versenyhétvége van hátra a 2016-os szezonból): 1. Jochen Hahn (német) 248 pont, 2. Adam Lacko (cseh) 235, 3. Kiss Norbert 144, 4. Anthony Janiec (francia) 125, 5. René Reinert (német) 118.

A következő, 6. versenyhétvége: szeptember 2-4., Most, Csehország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!