Sport

2015.01.21. 12:24

Olimpiai kvalifikációs vb-re készül a négy Haladás-birkózót is soraiban tudó szabadfogású válogatott

Szombathely, Tata – A birkózók számára az októberi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz az év fő eseménye. A szabadfogású keret – benne négy Haladás-versenyzővel – már túl van az év első nagy megpróbáltatásán, egy kéthetes Csorba-tói edzőtáboron.

Horváth Erika

A magyar szabadfogású birkózó-válogatott gerincét a Haladás VSE legjobbjai adják. Az olimpiai és vb-bronz-érmes, az Eb-kről egy ezüst- és három bronzérmet hozó Hatos Gábor (74 kg), a vb- és Eb-bronzérmes ifj. Veréb István (86), az egyszeres Eb-ezüst- és kétszeres -bronzérmes Ligeti Dániel (125), valamint a tavaly az egyetemi vb-n harmadik és a felnőtt vb-n is bemutatkozó Csercsics Richárd (125) a Gulyás István vezette válogatott kerettel decemberben kezdte el a felkészülést az idei legnagyobb feladatra, az októberi világbajnokágra, ahol minden súlycsoport 1–5. helyezettje kvótát is szerez országának a riói olimpiára. Természetesen az a cél, hogy lehetőség szerint már a kvalifikációs sorozat első állomásán szülessenek magyar kvóták. Ehhez viszont a lehető legjobb felkészülésre van szükség.

A múlt hét végén érkezett haza  a keret a kéthetes szlovákiai, Csorba-tói, magaslati edzőtáborból, ahová évek óta visszajárnak.

– Nem volt könnyű, hiszen napi három edzésünk volt, de nagyon tetszett, már kívánta a szervezetem az erős munkát. Ott aztán jól belelendültünk – mondta a szombathelyi különítmény és a csapat doyenje, a 31 éves Hatos Gábor. – Magaslati futások, súlyzós edzések, de heti kétszer birkózás is szerepelt a programban. A második hétre egy kicsit lefáradt a bal térdem, de nincs komoly gond, dr. Görgényi Szabolcs már itthon ultrahangvizsgálattal kisebb húzódást állapított meg. Hétfőtől már Tatán készülünk tovább, néhány napig még egy kicsit kímélem a térdem. Most már egyre többet birkózunk, és lesz elég sok verseny is, ezek nagyon fontosak és hasznosak a felkészüléshez. Még akkor is, ha nagy részére nem fogyasztok, hanem felsőbb súlycsoportban indulok. Még a kapitánnyal egyeztetünk, hogyan lesz a legjobb nekem, de nagy valószínűséggel csak az Európai Játékokra és a világbajnokságra fogyok le 74 kilóra.

Ifj. Veréb István a két évvel ezelőtti, számára bronzéremmel zárult budapesti világbajnokságon Gulyás István szövetségi kapitánnyal Fotó: Kricskovics Antal

Gulyás István szövetségi kapitányt arról kérdeztük, milyen program szerint menetel a szabadfogású keret az októberi vb-ig?

– Most, Tatán még a fizikai felkészülés van előtérben, jövő héten néhány napra hazamehetnek a fiúk klubedzésre, de 30-án, pénteken már indulunk a párizsi GP-versenyre. Utána pedig egy ingyenes meghívásnak eleget téve még egy hetet edzőtáborozunk ott, reményeink szerint sok külföldi csapattal együtt. Utána két részre szakad a 12–15 fős keretünk; és öt birkózóval, köztük Ligetivel, Verébbel és Hatossal két hétre Kubába utazom,  ahol verseny is lesz, illetve további egy hét edzőtábor is. Már Ritter Árpád is segíti a munkámat, ő a többiekkel itthon dolgozik. Legközelebb február 23-ától mehetnek vissza a klubjukba egy hétre a fiúk, az első válogatóverseny előtt. A szombathelyiek a hagyományoknak megfelelően a március 7–8-án rendezendő Magyar Nagydíjon hazai környezetben versenyezhetnek, a két nehézsúlyú, Ligeti és Csercsics kötött-, Hatos és Veréb szabadfogásban indul.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy a sportágfejlesztési program, a komolyabb anyagi lehetőségek jóvoltából már sokkal több módjuk van  erős edzőpartnerek ellen külföldi táborokban készülni, illetve nemzetközi versenyeken indulni. A teljesség idénye nélkül: márciusban mennek az oroszországi Kalinyingrádba, májusban Görögországba, aztán vissza Oroszországba, Mahacskalába. Idén birkózásban nem rendeznek Európa-bajnokságot, ezt kiváltva indulnak a júniusi első Európai Játékokon Azerbajdzsánban. Júliusban Spanyol Nagydíj lesz Madridban, utána még egy magaslati edzőtábort terveznek, és egy ukrajnai vagy azerbajdzsáni kéthetes tábort is. A köztes időkben itthon folyik majd gőzerővel a munka. Mert csak úgy van esélyük felvenni a versenyt az egyre szaporodó és erősödő riválisokkal a vb-n, majd a jövő évi kvalifikációs sorozatban és az olimpián is, ha végig együtt tartva a válogatottat a lehető legjobb körülmények között a legmagasabb szintű a felkészülést csinálják végig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!