Sport

2015.11.25. 19:37

Óriási Falco-bravúr!

Szombathely - A FIBA Kupa 5. fordulójában a Falco-Trend Optika KC Szombathely NB I-es kosárcsapata a patinás olasz Varese gárdáját fogadta és verte meg óriási csatában.

Tóth Gábor

A csapatok olaszországi meccsén csak egy félidőig tudta tartani roppant erős riválisával a lépést a Falco, végül kiadós - papírforma - vereségbe futott bele (71-94). Természetesen a szombathelyi találkozónak is a Varese volt az esélyese.

Szokatlan összeállításban lépett pályára a Falco, Váradi mellett ugyanis még két saját nevelésű fiatal, Hódi és Bognár is helyet kapott a kezdőben. Éppen Hódi duplája nyitotta a meccset. De aztán az olaszok percei következtek, könnyen jutottak el helyzetig, szinte minden támadásukat ponttal zárták – ráadásul távolról is jól dobtak. Mindenesetre a Falco tartotta a lépést. Olyannyira, hogy a vezetést is átvette (8. perc: 21-20). Sokat futott, jól küzdött a házigazda, ugyanakkor azért hiba is csúszott a játékába.

A folytatásban felváltva estek a pontok, felváltva vezettek a csapatok (14. perc: 27-26). Közben szigorított a védekezésén a Falco, így már az olaszoknak is meg kellet küzdeni a pontokért, jobbára inkább büntetőből voltak eredményesek. Kálmán László szorgalmasan cserélt, adott mindenkinek bőven lehetőséget. Hazai oldalon komoly gond volt a dobóformával, nem jöttek a triplák, 20 perc alatt mindössze e két hármasra futotta - tíz kísérletből. De így is alaposan meglepte ellenfelét a Falco, ugyanis előnnyel vonulhatott nagyszünetre (36-34)!

Fordulás után nagy lendülettel, agresszív játékkal nyitott, betörésekkel próbálkozott a vendég, de a Falco állta a rohamokat, őrizte előnyét (24. perc: 43-39). Mindenki tette a dolgát, szervezetten működött a gépezet. Wright nagyot küzdött a palánk alatt, és Csomagics is a szokásos hasznos, ponterős játékával rukkolt elő. Ráadásul ekkor már jött egy-két hazai tripla is. A mérkőzés ezen szakaszában kellett némi bírói segítség a vendégnek. Így is tíz pontra nőtt a hazai előny (27. perc: 56-46). Próbálta fokozni a tempót, egész pályás letámadásra váltott a Varese. De nem hagyta magát a Falco (30. perc: 57-52). Nehezítette a hazaiak dolgát a sok, könnyű síppal befújt fault - tüntetett a közönség. A Falco pedig próbálta magát függetleníteni a furcsa történésektől (32. perc: 62-52). De egyre fogyott az előny, végül elfogyott (38. perc: 68-68).

Nagy csata kerekedett a meccsből. 71-70-es állásnál fordultak egy percen belülre a felek. A Falco kihagyta a támadását, majd a Varese ziccert rontott. Rundles bedobta mindkét büntetőjét (73-70). Maradt 21 másodperc, az olaszok időt kértek. Majd triplát dobtak a semmiből. 18 másodperc, Falco időkérés, Falco támadás, két jó büntető (75-73). Öt másodperccel a vége előtt ismét időt kért az olaszok szakmai stábja. De a támadást kivédekezte a Falco - és begyűjtötte a senki által nem várt, nem remélt bravúros győzelmet!

Falco-Trend Optika KC Szombathely-Openjobmetis Varese 75-73 (21-23, 15-11, 21-18, 18-21). - Szombathely, 1500 néző, FIBA Kupa férfi kosárlabda-mérkőzés, vezette: Poursanidis (görög), Velikov (bolgár), Nedovic (szlovén).

Falco: RUNDLES 10/3, Váradi 4, Hódi 5/3, Bognár 7, WRIGHT 16. Csere: Hallik 7/3, Butorac 4, Dobos 4, CSOMAGICS 15/6, Simon 3/3, Bazsó -, Kovács B. -. Edző: Kálmán László.

Varese: Wayns 7, Galloway 9/3, Thompson 8, DAVIES 23/3, Molinaro 2. Csere: CAVALIERO 15/12, Kuksiks -, Campani 9/3. Edző: Paolo Moretti.

Az eredmény alakulása, 4. perc: 8-14. 8. perc: 21-20. 14. perc: 27-26. 18. perc: 32-34. 20. perc: 36-34. 22. perc: 40-35. 27. perc: 56-46. 30. perc: 57-52. 32. perc: 62-52. 35. perc: 66-61. 39. perc: 71-70.

Kálmán László: - A kulcs a védekezésen volt, de fizikálisan is nagyon odatette magát minden játékosom, most nem fáradtunk el, jó döntéseket hoztunk a végén. Kellett kicsit szerencse is a sikerhez – de nagyon megdolgoztunk érte! Óriási győzelmet arattunk, egy nagyon jó csapatot vertünk meg.

Paolo Moretti: - Nagyon nehéz, fizikális mérkőzést játszottunk, a Falco remekül megszervezte a védekezését. De az igazság az, hogy rosszul is dobtunk, a tripladobóink nem fogtak ki jó napot. Így is volt esélyünk a győzelemre, de nem volt szerencsénk a végén. Gratulálok a Falcónak! Remek volt az atmoszféra, a szurkolás, örülök, hogy Szombathelyen vendégeskedtünk.

Ramon Gallaway: - Mint az az eredmény is mutatja, nehéz, kiélezett, végig harcos meccset játszottunk. Van úgy, amikor az embernek semmi nem sikerül - ma az ellenségünk volt a gyűrű, nem mentek a dobások. Nagyot küzdöttünk, volt esélyünk a győzelemre, de nemvolt bennünk annyi erő a végén, hogy fordítsunk.

Ryan Wright: - Nagyon boldog vagyok, hiszen komoly sikert értünk el - együtt, csapatként. Mindenki odatette magát, megharcoltunk minden egyes lecsorgó labdáért. És ha ez ember nagyon akarja a sikert, ha mindent megtesz érte, akkor összejön a győzelem. Az elmúlt két meccsen nem volt szerencsénk, most végre visszaadott valamit a sors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!