Sport

2016.07.30. 19:40

Pars Krisztián 12-edszer, Gyurátz először felnőtt magyar bajnok

A Székesfehérváron zajló 121. atlétikai országos bajnokság szombati, második versenynapján két arany-, két ezüst- és három bronzérem volt a vasi versenyzők éremtermése.

Horváth Erika

Szombaton három selejtezőben és öt döntőben voltak érdekeltek a vasi atléták. A selejtezőkben mind a négy versenyzőnk sikerrel járt. Női diszkoszvetésben Gyurátz Réka (Dobó SE) 43,11 méterrel negyedikként kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe. Férfi hármasugrásban Pap Kristóf (Haladás) 14,90-dal harmadikként, Bartalos Dávid (Haladás) 14,43-dal nyolcadikként lett finalista. Női 100 méteres gátfutásban Juhász Lilla (Haladás) az első futamban második lett – 13,99 másodperccel jutott a nyolcba.

Gyurátz Réka

A Dobó SE-nek öt női és négy férfi kalapácsvetője küzdhetett az érmekért – két arany, egy ezüst és két bronz lett a medáltermése Németh Zsolt és Németh László versenyzőinek. A nőknél a 20 esztendős Gyurátz Réka megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét - három és fél métert vert az országos csúcstartó, háromszoros olimpikon veszprémi Orbán Évára. Réka 69,66 méteres eredménye azt is jelzi, hogy már a múlté a hasfalsérülése (ami miatt elúszott számára a riói olimpia lehetősége). Gergelics Cintia ezúttal jócskán elmaradt legjobbjától, de a 63,14 méterrel is felállhatott a dobogóra – a harmadik fokára. A Dobó SE fiataljai közül Varga Barbara 52,48-dal ötödik, Németh Zsanett 50,77-dal hetedik, Szabó Anett 46,59-dal nyolcadik lett. A férfi kalapácsban az első négy helyet a Dobó SE-sek foglalták el. Pars Krisztián 73,38 méterrel szerezte meg 12. magyar bajnoki címét. Bár ez még messze nem az a forma, amilyet egy olimpiai bajnoki címvédőtől a soros ötkarikás játékok előtt várnánk, azért vannak biztató jelek. Mind az öt érvényes dobása 70 méteren felüli volt, az áprilisi combhajlítóizom-műtéte óta a 73,38 a legjobb eredménye.

Pars Krisztián

- Nem volt rossz – értékelte saját teljesítményét a 34 éves klasszis –, mert rápihenés nélkül, edzésből dobtam. Bár így is 75 körüli eredményre számítottam. Az erőmmel nincsen baj, a lendület még nem az igazi. Még nem éreztem rá, nem találtam el a dobás sebességét. Még egy versenyen - augusztus 6-án, Tapolcán - elindulok az olimpia előtt, ott mát 75-76 méterre számítok.

A felnőtt ob ezüstérmét az alig egy hete junior világbajnoki címet szerző Halász Bence nyerte el 72,22 méterrel, a bronzérmet pedig a junior vb-n negyedik Rába Dániel 66,82-dal. A negyedik Horváth Bálint lett 64,67-dal.

A Haladás VSE futói-ugrói (edzőik: Lengyák György, Kamarás Ákos) szombaton egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek. A még nem egészen 18 éves Pap Kristóf a távolugrás döntőjében hat centivel sikerült megfejelnie selejtezőbeli teljesítményét, a 7,27 méterrel éppen hogy lecsúszott a dobogóról, negyedik lett. Egy centivel maradt el a bronz, héttel az ezüstérmestől. A férfi 400 méteres síkfutás döntőjében a szintén 18 évében járó Boda Boldizsár 48,30 mp-es idejével ezüstérmet tudott szerezni az Eb-ezüstérmes Deák Nagy Marcell mögött. A másik HVSE-s, Kemény Dávid 49,48-dal nyolcadik lett. A női 100 m gát fináléjában Juhász Lilla a dobogó harmadik fokára állhatott fel, ideje 13,73 mp. A férfi kalapácsvetők legjobb nyolcasában három haladásos is dobhatott (edzőjük: Lezsák Balázs). Varga Balázs 60,96 méterrel az ötödik, Fábián Zoltán 60,77-dal a hatodik, Szentivánszky Péter 59,06-dal a hetedik helyen zárt.

A fehérvári ob vasárnap zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!