Sport

2015.07.26. 12:02

Rajt az EYOF-on: két kalapácsvetőt, egy tornászt és egy úszót adott megyénk a magyar csapatba

Szombathely - A vasárnapi ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette Grúziában az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). A 13. nyári játékoknak öt Vas megyei indulója lesz.

Horváth Erika

A kétévente rendezendő EYOF a 14 -17 évesek kilenc sportágban - atlétikában, cselgáncsban, teniszben, tornában, kerékpározásban, úszásban, röplabdában, kézilabdában és kosárlabdában - kiírt multisporteseménye. Tbilisziben 50 ország több mint 3800 ifjúsági sportolója találkozik. Magyarország a röplabda kivételével minden sportágban képviselteti magát, az eddigi legnagyobb, 81 fős sportolói létszámmal.

A magyarok 16 atlétikai kvótát kaptak, ebből három Vas megyei sportolóé lett. A Dobó SE két kalapácsvetőt delegálhat Varga Donát és Németh Zsanett személyében, a Haladás VSE-ből pedig Jagodics Dennis indulhat 400 méteres síkfutásban. Az atlétákat elkísérő három edző közül kettő vasi: Lengyák György és Németh László. Lengyák György helyszíni beszámolója szerint némi változás van éppen a minket érintő három számban. A fiú és lány kalapácsvetésben is elmarad a selejtező, csak döntőt rendeznek, 400 méteren pedig az előzetesen tervezett három (selejtező, középdöntő, döntő) kör helyett csak kettőt lesz. Ami a várakozást illeti, Jagodics Dennis hajlítóizom sérülés után már elérte régi jó formáját, edzője így a döntőre is esélyesnek tartja. Németh László egyéni csúcsközeli eredményekkel lenne elégedett, Donáttól 66- 68, Zsanettől 57-58 métert vár. Utóbbi az elutazás előtti napokban belázasodott.

Vas megyéből öt versenyző és két edző utazott a grúziai EYOF-ra. Balról: Varga Donát, Németh László edző, Németh Zsanett, Jagodics Dennis, Székely Dóra, Barta Márton, Lengyák György edző
Fotó: Unger Tamás

A háromfős lány tornászcsapatba a Szombathelyi Sportiskolából Székely Dóra verekedte be magát. Vizer Erzsébet és Rácz Gábor tanítványának a KSI-s Jakab Noémi és a dunaferres Kovács Zsófia lesznek a társai. A csapatversenyről (a lányokét szerdán rendezik) lehet bejutni az egyéni összetett, illetve a szerenkénti döntőkbe.

A 16 fős úszóválogatottal utazhatott a Vízmű SC-s Barta Márton, aki 200 és 400 m vegyesúszásban, valamint a 4x100-as vegyes mixváltóban kap helyet. Máté Zsolt tanítványának nagyon nehéz dolga lesz az egyéni számokban; bár talán dobogóra is lehetne esélye, a legnagyobb feladatot a délelőtti selejtezők jelentik majd, amikor is az egri Holló Balázsnál jobb időt kell úsznia döntőbe jutáshoz. Az EYOF szabályai szerint ugyanis a nyolcas döntőbe egy nemzetből csak egy versenyző kerülhet be.

A versenyek hétvőn kezdődnek és vasárnap zárulnak Tbilisziben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!