Sport

2014.11.04. 19:05

Rajt az openen - Szombathelyre figyel az asztaliteniszvilág

Szombathely - Akárcsak tavaly, idén is Szombathely az egyik állomása a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség ifjúsági és serdülő körversenyének. Az ötnapos csatározás szerdán kezdődik az Arena Savariában.

Horváth Erika

Csaknem napra pontosan egy éve rendezték meg először Szombathelyen az ifjúsági (U18) és serdülő (U15) korosztály magyar nemzetközi bajnokságát. Most ismét a vasi megyeszékhelyre figyel az asztaliteniszvilág: mától vasárnapig öt napon át, reggel 9-től késő estig pattog a labda az Arena Savariában.

Harmincöt ország 357 versenyzőjének nevezését fogadták el elég sok további jelentkezőről le kellett mondani. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) szabályai szerint ugyanis egy játéktér 7x14 méteres. Engedménnyel ezt 6x12 méteresre csökkenthették. Így 22 asztalt tudtak felállítani az arénában (illetve a kiscsarnokban 12 asztalon lehet gyakorolni) ennyin nem tudnák több versenyzővel lebonyolítani a Hungarian Opent. Ha már ITTF: a nemzetközi szövetség minden évben rendez körversenyt ebben a két korosztályban. Idén ez a 21. utolsó állomás és a 8. prémiumverseny. Utóbbiakon nagyobb a pénzdíj, de nagyobbak a rendezési követelmények is. Akárcsak tavaly, ezúttal is a Pannonsport Kft.-t bízta meg a rendezéssel a magyar szövetség nekik kell gondoskodniuk a versenyzőkön túl még mintegy 180 vendég (kísérők, játékvezetők, kisegítők) elszállásolásáról, étkeztetéséről, de a taraflex borítás lefektetéséről, a termek berendezéséről, a csarnok lesötétítéséről is (természetes fény nem zavarhatja a résztvevőket). A verseny során még háromszor kell átrendezni az asztalokat, szerdán éjszaka már csak 16, csütörtökön újra 22, a szombati program végeztével pedig megint 22 asztalnak kell állnia a teremben.

Ami a mezőnyt illeti, az európai országokon kívül Chiléből, Egyiptomból, Japánból, a Koreai Köztársaságból, Paraguayból és Tajvanból is érkezett küldöttség. A fiúversenyzők száma összesen 194, a lányoké 163. A serdülő korosztály képviselői lesznek többen, 206-an, a juniorok versenyében 151-en állnak asztalhoz. A magyarok a rendező jogán sok, 42 (21-21) játékost indítanak. Közülük ranglistapontjaik alapján ketten lesznek főtáblás kiemeltek: a junior korú Majoros Bence, illetve Imre Leila.

Az első két nap az ifjúsági egyes és páros versenyeké. Szerdán, a 9 órakor kezdődő selejtezők után a 32-be jutásig rendeznek mérkőzéseket kb. 21.45-ig. Csütörtökön szintén 9 órakor rajtol a program, az elődöntők 16 órakor kezdődnek, a döntőket lány páros, fiú páros, lány egyes, fiú egyes sorrendben 18.30-tól 21 óráig játsszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!