Sport

2017.07.23. 18:45

Rajtol a győri EYOF - Öt Vas megyei sportoló került be a magyar csapatba

Vasárnap este a megnyitóünnepséggel kezdetét vette a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), amelyet Győr városa rendezhet. A magyar csapatban Vas megyéből három kosaras és két dobóatléta kapott helyet.

Horváth Erika

Már szombaton ünneplőbe öltöztek a magyar EYOF-csapat tagjai, a Budapesti Kongresszusi Központban megtartott ünnepélyes fogadalomtételre. Pál Tamara kézilabdázó és Zombori Gábor úszó után a 152 sportoló a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, Kulcsár Krisztiánnal és Fábián László csapatvezetővel együtt mondta az esküt. A magyar csapatot 24 atléta, 12 cselgáncsozó, 6-6 kajak-kenus és kerékpáros, 15-15 fiú és leány kézilabdázó, 12-12 fiú és leány kosárlabdázó, valamint röplabdázó, 4 teniszező, 6 tornász és 16 úszó alkotja. A sportszakemberekkel, csapatirodával, e-dzőkkel, orvosokkal, masszőrökkel együtt 204 fős a delegáció.

A fiú kosárlabda-válogatott vasi szekciója (balról): Váradi Attila vezetőedző, Dokmanovic Milán, Verasztó Péter, Kiss Benedek, Tanai Zoltán gyúró, Hencsey Tamás edző
Fotó: MKOSZ

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál a 14-18 évesek olimpiai eseménye, Győrbe 50 országból 2500 sportoló érkezett, akik tíz sportágban mérhetik össze tudásukat. Összesen 130 versenyszámot rendeznek.

Vas megyét kosárlabdázók és atléták képviselhetik a nagyszabású győri sporteseményen. Fiú kosárlabdában az U16-os magyar fiúválogatott játszhat a nyolccsapatos tornán. Az együttes vezető-edzője a szombathelyi Váradi Attila, egyik segítője a körmendi edző, Hencsey Tamás, és a team tagja a Falco gyúrója, Tanai Zoltán is. A 12-es játékoskeretben a szombathelyi Dokmanovic Milán és Verasztó Péter, valamint a körmendi Kiss Benedek kapott helyet.

- Felkészültünk, négy jó, erős ellenfelek elleni edzőmeccs is van mögöttünk, de az igazi erőpróba most következik - mondta Váradi Attila. - Az EYOF-ra hagyományosan az U16-as A divíziós Eb legjobb hét csapatát és a házigazdát hívják meg. Mi tavaly a B divízióban lettünk 13.-ak. Bivalyerősek tehát a riválisok, de megpróbálunk megküzdeni velük és a maximumot hozni. Majd kiderül, hogy ez mire lehet elég ebben a környezetben. A legfontosabb, hogy Európa élmezőnyéhez tartozó csapatok ellen tanulhatunk, fejlődhetünk.

A magyar csapat a B csoportban hétfőn 19 órakor a győri Bercsényi iskolában az Eb-bronzérmes Törökország csapata ellen kezd, kedden 16.45-től az Eb-ezüstös Litvánia lesz az ellenfél, szerdán pedig az A divízióban 13. Észtország ellen zárja a csoportkört (12.15). (Amely - Bosznia-Hercegovinával együtt - úgy kerülhetett a mezőnybe, hogy két csapat visszamondta a részvételt.) Az A csoportban Finnország (Eb-5), Bosznia-Hercegovina (Eb-14.), Olaszország (Eb-7.) és Horvátország (Eb-4.) vív körmérkőzést.

Atlétikában a Dobó SE tudott két versenyzőt delegálni a válogatottba. Természetesen kalapácsvetőket - a fiúknál Doma Benedek, a lányoknál Giczi Eszter képviselheti Magyarországot pályafutásuk első nagy nemzetközi versenyén. Utóbbi diszkoszvetésben is indulhat. (Egy versenyszámban nemzetenként csak egy versenyző indulhat.)

A két atlétánk, Doma Benedek és Giczi Eszter, Németh László edzővel
Fotó: Nagy Jácint

- Nem lesz könnyű. Mind a két fiatal szorgalmas, de túlságosan akarnak, Benedeknek néha már igen, de Esztinek még nincs türelme a lassú kezdéshez, túlhajtják a szert. Mindig félek, hogy Eszti szétszabja a testét - vezette fel a problémákat először a két dobót Győrben is segítő edzőjük, Németh László. - A fiú kalapácsvetők 12-en lesznek, Doma Benedek a szerdán elért 66,23 méteres egyéni csúcsával hatodik a rajtlistán. Ha jól koncentrál, türelmesen kezd, akár dobogós helyre is lehet esélye. A lány kalapácsvetők mezőnye 15 fős, a még csak 15 éves Giczi Esztinek az 58,06 méteres egyéni csúcsa a 10. a sorban. Nagy öröm volna, ha sikerülne döntőbe jutnia. Diszkoszvetésben 12 ellenfele lesz, a 40,15 méter a 11. a rajtlistán.

Hétfőn a lány kalapácsvetők két csoportban selejteznek (16.35 vagy 17.55), a döntőjüket kedden (16.25) rendezik. A fiúknak nem lesz selejtezőjük, csütörtökön 16.55-kor kezdődik a versenyük. A lány diszkoszvetés selejtezője szerdán (14.40 és 15.45), döntője csütörtökön 15 órakor lesz.

Vasárnap este - lapzártánk után - az ETO Parkban rendezett megnyitóval kezdetét vette a július 29-én, szombaton záruló 14. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Győrben. A nyitóünnepségen az ifjúsági Európa-bajnok cselgáncsozó, Sipőcz Richárd vitte a magyar zászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!