Sport

2014.07.31. 18:25

Rajtol a sakkolimpia, Rapport Richárd a magyar csapat újonca

A pénteki megnyitóval kezdetét veszi a norvégiai Tromsőben a 41. sakkolimpia. A magyar férficsapat tagja a Haladás VSE 18 éves nagymestere, Rapport Richárd is.

Horváth Erika

Ennek kapcsán klubtársát, mentorát, a négyszeres olimpikon Ruck Róbert nagymestert kértük egy kis ráhangolódásra.

A magyar férficsapatok a hivatalos sakkolimpiák 1927 óta íródó történetében három aranyat, hat ezüstöt és két bronzot szereztek. Az egyik, a 2002-es bledi második helyezésnek részese volt Ruck Róbert is. Ezen kívül a 2000-es, a 2004-es és a 2006-as olimpián is játszhatott. Négyszer szerepelt csapat Eb-n is, összesen 130 válogatottságot tudhat magának.

Az olimpiai ezüstérmes, négyszeres olimpikon Ruck Róbert, aki mentora Haladás VSE ifjú nagymesterének (Fotó: Szendi Péter)

– A 2000-es negyedik helyet kudarcnak érzem, Buchholz-cal csúsztunk le a dobogóról – egyezik bele a Haladás VSE most 36 esztendős nagymestere egy kis nosztalgiázásba. – 2002-ben második kiemeltek voltunk, és meg is szereztük az ezüstérmet az oroszok mögött, akik akkor a szovjetuniós korszakot is beleszámolva 24-edszer lettek olimpiai bajnokok (és mindeddig utoljára). Azon az olimpián csak négy partit játszottam, de az oroszok ellen lehetőséget kaptam. A legfontosabb győzelmet én arattam Peter Svidler ellen, és ezzel a sikerrel 2,5-1,5-re mi nyertünk. A 2004-es olimpiára nem szívesen emlékszem, Lékó és Polgár Judit nélkül voltunk, és az utolsó fordulóbeli vereséggel a 31. helyre csúsztunk le. A 2006-os ötödik hely – szintén Lékó és Polgár nélkül – viszont zseniálisnak számít. De sajnos nekem akkor nem ment jól a játék.

Hogy milyen a hangulat egy sakkolimpián?

– Nagyon jó. Jó látni a sok nemzet képviselőit, köztük a világ topjátékosait. De összességében komoly munka, erőltetett menet. Felkelsz, reggelizel, készülsz a partira, ebédelsz, játszol, majd elemzel és vége a napnak. Csapatküzdelem lévén az olimpia köny-nyebb, mint az egyéni világverseny, de igazán jó eredményt csak úgy lehet elérni, ha az öt csapattagból négy jól játszik.

Rapport Richárd élete első sakkolimpiáján vehet részt, a magyar csapat negyedik táblásának jelölte a kapitány. (Fotó: Ohr Tibor/archív)

A 41. sakkolimpia férfi (nyílt) versenyén 175, a nőin 137 együttes vesz részt – összesen 1570 játékos. A férfiaknál a 2702 Élő-pont átlagú magyarok a hatodik kiemeltek. A nők a 13-ak. Horváth Tamás, a férfiak kapitánya az alábbiak szerint határozta meg a táblasorrendet: Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, illetve a tartalék szerepkört Polgár Judit kapta. Ruck Róbert szerint bár nagyon szoros a mezőny, a dobogót kell(ene) célbavenni.

A Haladás 18 esztendős nagymestere, Rapport Richárd az együttes újonca.

– Tízéves volt Ricsi, amikor először találkoztunk. Látszott, hogy tehetséges, de hogy ilyen rövid idő alatt ilyen magasságokba jut, azt nem gondoltam – mondja Ruck Róbert, aki mentora az ifjú titánnak. – Hihetetlen őserő van benne, győzni akar. Nagyon sokat tud lexikálisan is, de ő akkor érzi magát elemében, ha felborítja az állásokat, és meglepő húzásokkal zavarba tudja hozni az ellenfelét. Ezzel sokat kockáztat; főleg akkor, amikor a parti legelején teszi ezt. Viszont, ha emiatt rapszodikus is, képes megverni erős játékosokat. És azzal, hogy a negyedik táblára került, ezt is várják tőle. Ugyan az olimpiai csapatban újonc, de már ő is sok jó sakkozóval találkozott, és bárki is ül vele szemben, nem ijed meg. De a lengyelek elleni felkészülési mérkőzés után ez lesz az első éles válogatottbeli szereplése. Kérdés, hogy mennyire tud beilleszkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!