Sport

2016.10.28. 14:52

Rangos asztalitenisz-verseny

A legnépszerűbb ifjúsági és serdülő asztalitenisz körversenysorozat házigazdája lesz november 2-6. között Szombathely. A nemzetközi versenyen 48 országból rekord számú, 375 versenyző 22 asztalon küzd a helyezésekért.

Pum András

Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy 2016-ban az ITTF Körverseny történetében még sohasem tapasztalt érdeklődés mutatkozik meg eseményünk iránt: 4 földrész, 48 ország, 375 sportolója (209 fiú, 166 lány, plusz 68 bíró, 108 edző) lép asztalhoz idén, ezzel a szombathelyi ismételten az egyik legnagyobb létszámú ifjúsági és serdülő torna lesz az ITTF utánpótlás versenyei közül. A tavalyi évhez képest 40% több ország adta le versenyzőinek kvalifikációját, így a fiatal magyar és külföldi asztaliteniszezők tehetsége a garancia arra, hogy igazán jó mérkőzéséket láthatunk.

Hisszük, hogy az előzőleg megrendezett nemzetközi versenyeivel Szombathely méltó helyszíne a nemzetközi és hazai asztalitenisz sportéletnek. Az ITTF prémium versenyek nem csak pénzdíjazásban és ranglistapontokban emelkednek ki a többi közül, hanem a megrendezési feltételei is szigorúbbak, mint a hagyományos körversenyeké.

Az esemény otthonául szolgáló Aréna Savariát remek kialakítású és megfelel a nemzetközi szövetség nagyon szigorú kritériumainak, de ezeknek kivétel nélkül sikerült megfelelni az elmúlt években és most is.

Ennek köszönhetően tér vissza hozzánk évről évre és képviselteti magát a versenyen Európa utánpótlás-élvonala, valamint az asztalitenisz sport elitjét adó ázsiai országok szintén kiemelkedő képességű versenyzői.

Esélyek:

A tradicionálisan erős európai nemzetek mint például Franciaország, Románia, Oroszország, Németország, Svédország képviseltetik magukat a versenyen, ők mindig éremszerzés eséllyel és szándékkal indulnak el egy nemzetközi tornán. Viszont népes az ázsiai nemzetek száma is a versenyen, lényegében Kína kivételével minden erős ázsiai országból érkeznek fiatalok – Korea, Japán, Hongkong, Tajvan, és azok a versenyzőik akiket Európába is áthoznak megmérettetni mindenképp kiemelkedő tudásszinttel rendelkeznek.

A magyar verseny idén az utolsó az Ifjúsági Körversenyek sorában, és egyben utolsó esély is arra, hogy a versenyzők kiharcolják az Ifjúsági körverseny döntőn való részvétel jogát. Ezt a tornát majd január 26-28-án rendezik Indore-ban, Indiában.

Elsősorban a serdülő fiú és serdülő leány szakágak vonatkozásában van esély az éremszerzésre. Serdülő fiú csapatunk (András Csaba, Both Olivér, Juhász Patrik, Terék Norbert a 2016. júliusi Serdülő Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett csapatban, Juhász Patrik a csapatbronz mellett fiú párosban is holland partnerével. Valamennyien résztvevő a tornának.

A leányoknál Harasztovich Fanni és Nagypál Márta serdülő leány egyesben és párosban is asztalhoz állnak az ifjúsági versenyszámok mellett. Ők csapatban az Eb-n Dari Helgával és Drabant Anitával a 6. helyet szerezték meg. Csapatban Harasztovich és Nagypál azért nem indul, mert januártól kiöregednek a serdülő korosztályból és helyettük újonc korosztályú menedzselendő fiatalok kapnak lehetőséget, de az egyesben és párosban bennük van a jó szereplés lehetősége. Akárcsak a Dari, Drabant duóban akik szeptemberben a Horvát Serdülő Nemzetközi Bajnokságot nyerték meg csapatban.

Érdekesség, hogy András Csaba az európai válogatott tagjaként részt vesz a Shanghaiban zajló Serdülő Világjátékokon ahol az európai csapat tagjaként bronzérmet szerzett. Huzsvár Erik pedig 2016. májusában a Nemzetközi Szövetség által rendezett Hopes Week and Challenge-n szerzett harmadik helyett legjobb európaiként.

A viadalt megelőző sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. Dr. Havasi Kornélia, a versenyt szervező cég kommunikációs specialistájától többek között megtudtuk, hogy az asztalitenisz a vívással együtt a két legeredményesebb sportág hazánkban.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere reményét fejezte ki, hogy a – bírókkal, edzőkkel együtt – több mint félezer résztvevő messze viszi a város jó hírét. Elmondta: az asztalitenisz az a sportág, amelyet nem csak űzni, nézni is jó.

dr. Paár Dávid, a MOATSZ sportigazgatója aláhúzta: a szövetség számára egyik legfontosabb verseny a szombathelyi, ahová az egész világról érkeznek versenyzők.

Kalmár Attila, a versenyt szervező cég ügyvezetője jelezte: reméli, hogy az általuk sikeresen rendezett fővárosi Európa-bajnokság után ezúttal is színvonalas vetélkedést láthatnak a szurkolók.

Szarka Tibor, a SZAK elnöke pedig azt hangsúlyozta: a vasárnap és hétfőn zajló Vörsas Kupához szorosan kapcsolódik a szerdán kezdődő viadal. Elképzelhető, hogy a SZAK versenyzője Rónafalvi Petra is elindul.

dr. Havasi Kornélia, Kalmár Attila, dr. Puskás Tivadar, dr. Paár Dávid és Szarka Tibor a sajtótájékoztatón

Magyar csapat:

Nevezett ifjúsági fiú versenyzők (egyes):

András Csaba, Both Olivér, Both Levente, Bruckner Máté, Hőgye Gábor, Juhász Patrik, Molnár Dávid, Molnár István Patrik, Nagy Norbert, Rózsa Dávid, Terék Norbert, Timafalvi Gergő

Ifjúsági fiú párosok:

András – Both O., Bruckner – Timafalvi, Juhász – Molnár I., Molnár D., - Nagy N., Hőgye G. – Rózsa, Both L., - Terék

Ifjúsági fiú csapatok:

Magyar A – Bruckner, Molnár I., Timafalvi

Magyar B – Hőgye G., Molnár D., Nagy

Magyar C – Both L., Németh Márton, Rózsa

Serdülő fiú egyes versenyzők:

András Csaba, Balogh Bence, Both Olivér, Farkas Ezékiel, Hőgye Dániel, Huzsvár Erik, Juhász Patrik, Krebs Levente, Molnár Dávid, Ócsa Máté, Terék Norbert, Ujvári Máté

Serdülő fiú párosok:

András – Both O, Juhász – Molnár D., Huzsvár – Ócsai, Terék – Ujvári, Balogh – Hőgye D., Krebs – Farkas

Serdülő fiú csapatok:

Magyar A – András, Juhász

Magyar B – Both, Terék

Magyar C – Huzsvár, Ócsai

Nevezett ifjúsági leány versenyzők (egyes):

Dari Helga, Drabant Anita, Fehér Orsolya, Füle Kata, Göndör Fanni, Harasztovich Fanni, Hartbrich Leonie, Keresztesi Kitty, Korda Kitti, Menkő Veronika, Nagypál Márta, Phán Viola

Ifjúsági leány párosok:

Dari – Drabant, Fehér O., - Hartbrich, Füle – Göndör, Harasztovich – Nagypál, Menkő - Phán, Korda – Keresztesi

Ifjúsági leány csapatok:

Magyar A – Fehér, Göndör, Hartbrich

Magyar B – Füle, Harasztovich, Nagypál

Magyar C – Keresztesi, Korda, Simona Ettari (olasz)

Serdülő leány egyes versenyzők:

Adamik Csenge Virág, Czeglédi Szilvia, Dari Helga, Drabant Anita, Domokos Fanni, Harasztovich Fanni, Kozári Tamara, Laskai Írisz, Menkő Veronika, Nagypál Márta, Pad Franciska, Phán Viola

Serdülő leány párosok:

Adamik – Czeglédi, Dari – Drabant, Domokos – Kozári, Harasztovich – Nagypál, Laskai – Pad, Menkő – Phán

Serdülő leány csapatok:

Magyar A – Dari, Drabant

Magyar B – Menkő, Phán,

Magyar C – Laskai, Pad

Helyszín és időpont: Szombathely, Arena Savaria – 2016.november 2-6., 09:00-22:00

Program:

2016. november 2. szerda
09:00–21:50
Junior egyéni és páros kvalifikációk
2016. november 3. csütörtök
09:00–21:30
Junior egyéni és páros döntők
2016. november 4. péntek
09:00–22:15
Junior és kadet csapat kvalifikációk
2016. november 5. szombat
09:00–21:45
Junior és kadet csapat döntők
Kadet egyéni és páros kvalifikációk
2016. november 6. vasárnap
09:00–19:30
Kadet egyéni és páros döntők

A kilátogató nézők között egy hordozható pingpong asztalt, valamint két pingpong ütő szettet és hordozható pingpong készletet sorsolunk ki!

Szurkoljunk együtt a magyar csapatnak minden nap reggel kilenctől egészen este tízig. A belépés ingyenes!

ORSZÁGOK

10.  Chile

11.  Horvátország

12.  Csehország

13.  Dánia

14.  Anglia

15.  Spanyolország

16.  Finnország

17.  Franciaország

18.  Németország

19.  Görögország

20.  HongKong

21.  Magyarország

22.  Irán

23.  Írország

24.  Olaszország

25.  Japán

26.  Dél-Korea

27.  Szaúd-Arábia

28.  Litvánia

29.  Moldova

30.  Mexikó

31.  Montenegró

32.  Hollandia

33.  Norvégia

34.  Panama

35.  Lengyelország

36.  Portugália

37.  Románia

38.  Oroszország

39.  Szingapúr

40.  Szlovénia

41.  Szerbia

42.  Svájc

43.  Szlovákia

44.  Svédország

45.  Tajvan

46.  Ukrajna

47.  Amerikai Egyesült Államok

48.  Egyiptom

Pénzdíjak:

összdíjazás: 8 000 dollár

lány és fiú kategória külön

egyes győztes 1000 dollár

páros győztes 1000 dollár (két felé oszlik 500-500 dollár)

egyes ezüstérmes 500 dollár

páros ezüstérmes 500 dollár (két felé oszlik 250-250 dollár)

3. és 4. helyezett egyéniben is kap 250 dollárt

3 és 4. helyezett párosban is kap 250 dollárt (ez ketté oszlik 125-125 dollár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!