Sport

2014.08.26. 17:30

Rapport Richárd lettországi sikere

Riga - A lett fővárosban rendezett sakk openen az elsővel azonos pontszámmal második helyen végzett Rapport Richárd, a Haladás VSE olimpiai ezüstérmes nagymestere.

Horváth Erika

Negyedszer rendezték meg a Rigai Műszaki Egyetem (RTU) Opent, amelynek A kategóriájában 212-en ültek asztalhoz. Rapport Richárd (2704), a Haladás VSE 18 éves, és immár olimpiai ezüstérmes nagymestere aki közvetlenül a tromsöi sakkolimpia után vállalta be ezt a versenyt a lett Alekszej Sirov (2709) mögött a második volt a rajlistán.

Rapport Richárd hét győzelemmel, három döntetlennel zárta a nagyszabású rigai opent (Fotó: www.sahafederacija.lv)

Ricsi akárcsak az olimpia második felében nagyon jól szerepelt. Az első három fordulóban nyert a lett Kretainis (2268), a belga Soors (2391) és az izraeli Boruchosvsky (2483) ellen. A negyedikben sötéttel remizett az amerikai Naroditskyvel (2587). Ezt újabb két győzelem követte: világossal az izraeli Golod (2574), majd feketével a lett Kovalenko (2650) ellen. A második helyről várhatta az élen álló örmény Hrant Melkumjan elleni (2655) csatát, amely lépésismétléses döntetlennel zárult. A 8. fordulóban a holland Bokot (2587) verte a magyar sakkozó sötéttel, a 9., záró körben pedig az orosz Szavcsenkóval (2596) osztozott a ponton. Így ugyanúgy hat győzelmet és három döntetlent, azaz 7,5 pontot számlált, mint Melkumjan. A módosított Bucholz-pontszám az örménynek kedvezett, így Ricsi a második helyen zárt. Nagyszerű teljesítményét 11,4 plusz Élő-pont is bizonyítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!