Sport

2015.05.09. 13:53

Mi van most Kerekivel, Halmosinéval, Szűccsel, az 1976-os év legjobbjaival?

Szombathely - Akadt olyan esztendő, amikor tízezer olvasói szavazat is érkezett a megye legjobb sportolóira. A fénykép az 1976-os év dobogósait idézi. Mi van most Kereki Zoltánnal, Halmosi Zoltánnéval és Szűcs Józseffel?

Bodor Ferenc

A Vas Népe sportrovata 1973-ban döntött úgy, hogy megszavaztatja olvasóit a megye legjobb sportolóiról. Akadt olyan év is, amikor tízezer kitöltött szavazólap lapult a postásunk, néhai Czetter Pista bácsi nagy táskájában. Akkor jóval népszerűbb volt a sport, elsősorban a labdajátékok és az atlétika. Ez a kép 1976-ban készült; három válogatottra, Kereki Zoltán labdarúgóra, Halmosi Zoltánné atlétára és Szűcs József körmendi kosarasra érkezett a legtöbb szavazat.

A Kőszegen született, majd Körmenden futballozó Kereki Zoltán 1974-ben került a Haladáshoz. Öt szezon alatt 163 élvonalbeli találkozón szerepelt, s védő létére 33 gólt szerzett. (A ZTE-ben játszott meccseket is beszámítva 50 gól fűződik a nevéhez.) Részese volt a Haladás 1975-ös MNK-ezüstérmének. 1976-ban az év labdarúgójának választották. A Haladásból 31, a ZTE-ből hét alkalommal húzta magára a címeres trikót. Az argentínai világbajnokságon a válogatott csapatkapitánya volt. Légiósként két évet játszott Ausztriában, a Wacker Innsbruckban. Aztán edző lett Nagykanizsán, majd a ZTE utánpótlásánál. Egy rövid időre 1990-ben – sportvezetőként – visszatért Szombathelyre. Önálló klubot akartak létrehozni, de tervüket megvétózták.

A Vas Népe olvasóinak szavazatai alapján az 1976-os év legjobb Vas megyei sportolói – balról – a labdarúgó Kereki Zoltán, az atléta Halmosi Zoltánné és a kosárlabdázó Szűcs József voltak. FOTÓ: VN-ARCHÍV

– Ezután Budapestre kerültem. Előbb a BVSC, majd az MLSZ utánpótlás-igazgatója lettem. Aztán a Puma cég következett, de mellékállásban még újságírással is foglalkoztam. 2006-tól Zalaegerszegen utánpótlás-vezetőként folytattam. Három gyermekem van; Zoltán 41, Dóra 35, Noémi 24 éves. Ádám unokám – Zoltánék fia – ötéves. Nem vagyok még nyugdíjas, a megélhetésemet egy ingatlan eladásából fedezem. Az MLSZ ellenőreként van még minimális bevételem.

Halmosi Zoltánné Séfer Rozália Pecölből indult, már általános iskolában is atlétizált. Középiskolába a szombathelyi „lánykeribe" került, és testnevelője, Csató Béla irányította a Haladásba. Előbb az ifjúsági, majd a felnőtt válogatott meghatározó tagja lett. 1970-ben nyerte egyetlen felnőtt bajnoki címét 400 méteren – addig ő volt az örök második. 1970 februárjában házasságot kötött klubtársával, a válogatott labdarúgó Halmosi Zoltánnal. Decemberben született első gyermekük, Zoltán. Ezért maradt le a müncheni olimpiáról. Szülés után visszatért, a válogatott csapatkapitánya lett. 1975-ben a prágai Európa-bajnokságon 4x400-on nyolcadikok lettek. 1979-ben ikreik születtek, Erika testnevelő tanár, Péter a Haladás labdarúgója, csapatkapitánya. Szülés után ismét visszatért, 1982-ig atlétizált még a Haladásban, azóta edzősködik. Legnevesebb tanítványa Varga Judit.

– Most sem csinálok mást, mint amit 1982-ben elkezdtem. Ötven éve szolgálom a klubot, de most már nyugdíjasként. Ha kérik, nevelem az unokáimat, meg gyönyörködöm bennük. Zolikánál egy 16 éves, Erikánál egy nyolc és egy másfél, Péternél egy kilenc és egy kétéves unokánk van.

A Nyíregyházán kosarazó Szűcs Józsefre 1974-ben, az agrárnapok sportrendezvényeinek kosárdöntőjében figyelt fel Kristóf László, a körmendiek edzője, és el is csábította. 1975-ben már a Rába partján kosarazott, s itt folytatta a főiskolát is. A csapat kulcsembere lett. 1976 és 1985 között 146 alkalommal játszott a magyar válogatottban. A körmendi szurkolók nehezen bocsátották meg, amikor a szomszédvár ZTE-hez igazolt. Később évekig játszott és edzősködött Ausztriában. A német nyelvtudását tíz évnyi benzinkutas munkája során tökéletesítette.

– Hazatérve egy osztrák cipőipari cégnél lettem termelésirányító Martfűn. Hét évig ingáztam. Azóta is ennél a cégnél dolgozom, de immár nyolc éve Romániában, az 550 kilométerre lévő Érdmihályfalván. Hétfőn reggel indulok, s pénteken délután autózom haza.

Zalaszentgyörgyön építkeztünk, két gyermekünk van, a fiú 36, a lány 34 éves, unokánk még nincs. Feleségem nyugdíjas, jövőre talán én is az leszek, most protézisműtét előtt állok. Az igazi otthonom most is Körmend, sok jó barátom van, Szlávik Csabáékkal az egész család jóban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!