Sport

2014.12.21. 15:40

Ringben a régió - Fejlődtek, edződtek a vasi sportolók

Kőszeg - Az első teljes évét tudhatja maga mögött a kőszegi központtal működő Nyugat-dunántúli Ökölvívó Régió. Varsányi Áron régióvezető edző elégedett az elért eredményekkel.

Tóth Gábor

A Magyar Ökölvívó Szövetség által létrehozott, állami pénzekkel megtámogatott régiós rendszer érezhetően jól vizsgázott az első évben. A Nyugat-dunántúli Ökölvívó Régió 16 egyesülettel működik – ez 242 sportolót jelent. A népes mezőnyben a kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület, a szombathelyi Skorpió Box Club és a Haladás VSE képviseli a vasi színeket. A tapasztalatokról Varsányi Áron régióvezető, egyben a Fitt Box vezetőedzője számolt be.

A kétszeres felnőtt magyar bajnok – kőszegi – Hámori Ádám (balról) edz Varsányi Áronnal. Fotó: Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület

– Mozgalmas esztendőt zárt a régiónk – fogalmazott Varsányi Áron. – Az elmúlt évben 13 régiós versenyt rendeztünk. A versenyek közt volt pofonparti, régiók közti csapattalálkozó, osztrák–magyar csapattalálkozó, ausztriai edzés, Németországban a thüringiai tartomány válogatottjai ellen léptek ringbe legjobbjaink. Egy-egy verseny, foglalkozás előtt az edzőkkel rendre megbeszéléseket tartottunk. Az összetartásokat, edzőtáborokat célirányosan a korosztályos nagy versenyek, az utánpótlás olimpia, a Bornemissza emlékverseny, az országos bajnokságok előtt tartottuk. A háromnapos táborokban napi több edzést szerveztünk versenyzőinknek, akik nyugodt körülmények közt tudtak pihenni, regenerálódni, és bőséges, háromszori étkezést kaptak. A különféle versenyeken is sokat fejlődtek ökölvívóink, de az összetartások talán még fontosabbak voltak ebből a szempontból.

Az országos bajnokságokon 83 versenyzőt indítottunk, közülük 36-an tértek haza éremmel. Vas megyének Hámori Ádám felnőtt magyar bajnoki címet hozott, Hámori Luca és Lakotár Hanna pedig a serdülő között bizonyult a legjobbnak. Rajtuk kívül még a haladásos Orsós László, és két kőszegi sportoló Finesz Kamilla és Radics Béla nevét emelném ki. Mindhárman sokat fejlődtek, ha továbbra is így dolgoznak, hamarosan válogatottak lehetnek. Az utánpótlás korosztályban remek munka zajlik a Skorpió BC-ben, Varga Roland tanítványai ügyesek, fejlődőképesek, szép jövő előtt állnak. De nem csak magában a bunyóban merült ki a feladatunk – folytatta Varsányi Áron. – Tartottunk toborzókat, szabadtéri nyilvános bemutatóedzéseket. Igyekeztünk népszerűsíteni a sportágunkat, rendszeresen láttunk vendégül ismert, elismert ökölvívókat. Jótékonykodtunk, kivettük a részünket például a hagyományőrzésből is, sporteszközökkel segítettük a régió klubjait.

A 2014-es év véget ért, vajon mit hoz az előttünk álló esztendő?

– A 2015-ös versenynaptárunk már készen van, 23 különböző rendezvényt terveztünk be – ért át a napi feladatokra Varsányi Áron. – Szeretnénk még jobban megmozgatni a klubokat, minél több versenyzőt akarunk bevinni a ringbe, szakértő szemek elé. De szakmai előadásokat, edzői továbbképzéseket, bírói tanfolyamokat is tervezünk. Vagyis minden téren szeretnénk tovább fejlődni. Amire látok is lehetőséget, hiszen az állam anyagi támogatása, a szövetség szerepvállalása, segítsége miatt a sportág háttere a rendezett – zárta szavait Varsányi Áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!