Sport

2011.02.23. 15:05

Ruják András: meglepett, hogy a nevemet skandálták

A MJUS-Fortress Körmend kosárlabdacsapatának nyáron érkezett irányítója, Ruják András megtalálta számításait a Rába-partján.

Vastag Nándor

A 22 éves, 188 centis és 80 kilós Ruják András - aki a nyáron egyéves szerződést írt alá a piros-feketékhez - eddigi teljesítményére nem lehet panasz. Mind a 20 bajnokin pályára lépett - tízszer kezdőként - ,és 23,2 perc játékidő alatt átlagban 8,2 pontot szerzett, 2,9 gólpasszt adott, valamint begyűjtött 2,2 lepattanót is, ami mindhárom mutatóban javulást jelent a legutóbbi, pécsi statisztikájához képest. De nemcsak a körmendi csapatba, hanem a közegbe is jól beilleszkedett, a közönség nem egyszer hosszan skandálta már a nevét.

- A különbség abból is jön, hogy Pécsen más volt a feladatom. Most többet van nálam a labda és a játékidőre sem lehet panaszom - mondta szerényen Ruják András. - A bajnokság elején még hullámzó volt a teljesítményem, úgy a szezon felétől javultam. De szeretnék tovább fejlődni, például keveset próbálkozom labdavezetésből dobással, a társaim is jobban ki akarom szolgálni, illetve kicsit későn ismerek fel játékhelyzeteket. Szóval még több rutint kell szereznem.

 - Minden téren megtalálta számításait Körmenden?
 - Úgy érzem jól beilleszkedtem. A csapatban mindenkivel szót értek, többekkel meccseken, edzéseken kívül is összejárunk. Körmenden pedig jól érzem magam. A barátnőm decemberig itt lakott velem, így csak azóta vagyok egyedül, de amikor teheti, jön hozzám. A közel tíz évnyi budapesti játékom alatt ráadásul kétszer annyi időt töltöttem utazással, mint edzéssel, ezért nekem most felüdülést jelent, hogy öt perc alatt odaérek a csarnokhoz. A hétköznapok edzéssel és pihenéssel telnek, míg hétvégén sokszor megyek Szombathelyre, ott több lehetőség van a kikapcsolódásra.

 - Mit jelentett, hogy a nevét skandálta a közönség?
 - Hasonlóban még nem volt részem, teljesen meglepett, és egyben nagyon jól is esett. Eleinte nem vettem észre, és később a többiek hívták fel a figyelmem, hogy pár perccel korábban is skandálták. Egyedül azt sajnálom, hogy a legutóbbi alkalommal, a tévés győztes meccs végén elrángattak nyilatkozni, így kimaradtam az ünneplésből.

 - A csapattal mire lehetnek képesek?
 - A bajnokságban jól állunk, de a hátralévő hat mérkőzésünkből négyet idegenben játsszunk, és közben a Kecskeméttel és az Albacomppal is összecsapunk. Nehéz sorozat lesz, de minden meccsen nyerni akarunk. Éremszerzésről korai lenne beszélni, de a felsőházi rájátszást már nagyon várom, eddig még nem volt benne részem. Dobogós sem voltam, de apukámnak, Ruják Istvánnak köszönhetően vitorlázásban van egy bajnoki címem. Talán gimnazista lehettem, mikor együtt indultunk az ob-n. A családban egyébként többen is vízisportot űztek - apukám olimpikon volt, valamint világ- és Európa-bajnokságon is járt - de nem bánták meg, hogy más sportot választottam, sőt ma már mindenki kosárlabda függő. Öcsém, Bence a Vasasban szerepel, míg a húgom, Nóra az elmúlt két idényben Pécsen játszott, most pedig a Fradit erősíti.

 - Hogyan tovább?
- A terveim között szerepel a válogatottság, de még nem került szóba a nevem. Remélem eljön az idő, amikor  a nemzeti együttesben is számítanak rám. Körmenden egy évre szól a szerződésem; a hosszabbításról már beszélgettünk, de konkrétumok egyelőre nincsenek. Szívesen maradnék, ha a fejlődésem továbbra is biztosítottnak látszik.

Ruják András Budapesten született, de még általános iskolás sem volt, mikor a családja Telkibe költözött. Nyolc esztendősen a MAFC-ban kezdett kosarazni, ott játszott egészen 18 éves koráig. Ezután két NB IB-s csapatnál, a Budafoknál és a Budaörsnél szerepelt. Az A-csoportban a 2008/2009-es idényben az Enternet NTE-Hegyvidék színeiben mutatkozott be, a tavalyi idényben pedig a Pécsi VSK-t erősítette. Körmendi trénerekkel korábban is dolgozott együtt, Patonay Imrével a Budaörsnél, míg jelenlegi edzőjével, Sabáli Balázzsal a Hegyvidéknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!