Sport

2015.07.01. 16:59

Sakk: Európa-bajnokságra utazhat a két aranyérmes Borhy és Ugróczky

Balatonlelle - Korosztályos bajnoki címével két szombathelyi sakkozó, Borhy Marcell és Ugróczky Péter is kiharcolta a világversenyen való indulás jogát.

Horváth Erika

Hat korcsoportban 176 fiú és 64 lány ült asztalhoz a korosztályos sakkozók hagyományos országos bajnokságán. Vas megyéből kilenc fiú és négy lány próbált szerencsét. Ketten, Borhy Marcell és Ugróczky Péter – mindketten Kiss Attila tanítványai – a csúcsra is felértek. Bajnoki címükkel jogot szereztek arra, hogy az idei Eb-n vagy vb-n induljanak – ők az augusztusi Eb-t választották. Borhy Marcell (Szombathelyi Sportiskola) két éve az U8-asoknál is bajnok volt, most, az U10-es korcsoportban igazolta, hogy nem véletlenül ő az első kiemelt, magabiztos versenyzéssel, végig vezetve, hét győzelemmel és két döntetlennel lett első. Ugróczky Péter (Haladás) tavaly még az U14-eseknél versenyzett – és nyert –, most, korosztályt váltva a nála egy évvel idősebbek között, az U16-ban is a legjobbnak bizonyult, négy győzelmet, három döntetlent jegyzett. A vasiak közül még hárman végeztek az első tízben.

Borhy Marcell (balról) és Ugróczky Péter győzelmet ünnepelhetett. Fotó: Haladás VSE

Az U16-os fiúknál Czupor Attila (Sárvár SC) négy döntetlen után két győzelemmel esélyt szerzett az éremre is, de az utolsó fordulóban vesztett és visszacsúszott a kilencedik helyre. Az U18-asok erős mezőnyében Egri László jr. a második fordulóban elbukott egy rangadót, így a dobogóra már nem pályázhatott, végül ötödik lett. Az U12-es lányoknál négyen kiemelkedtek a mezőnyből, köztük a sárvári Gömböcz Zsófia (SzoSI) is. Mind a három riválisával kellett játszania, és miután kettőtől kikapott, ő csúszott le a dobogóról – negyedik lett.

A vasi helyezések. Fiúk, U10 (43 induló): 1. Borhy Marcell (SzoSI) 8 pont, 13. Petróczy Zoltán (SzoSI) 5, 25. Kocsis Ákos (Alsószölnök) 4,5, 37. Kocsis Viktor (Alsószölnök) 3. U12 (43): 38. Csepeli Martin (SzoSI) 3. U16 (24): 1. Ugróczky Péter (Haladás) 5,5, 9. Czupor Attila (Sárvár SC) 4, 15. Szukics Ádám (Haladás) 3,5. U18 (18): 5. Egri László jr. (Haladás) 4,5. Lányok, U10 (17): 14. Farkas Boglárka (SzoSI) 3, 15. Nyuli Leila (SzoSI) 2,5, 17. Varga Gréta (Haladás) 1,5. U12 (17): 4. Gömböcz Zsófia (SzoSI) 4,5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!