Sport

2011.06.25. 02:29

Sakk: három vasi érem

Ezúttal sem maradtak érem nélkül fiataljaink a sakk diákolimpia országos döntőjén: egy-egy arany-, ezüst-, illetve bronzérmet szereztek.

Gergácz Zoltán

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is a civis városban, Debrecenben, a Kossuth Lajos Gimnáziumban rendezték meg a sakk diákolimpia országos egyéni döntőit. A 316 főt felvonultató nyolcfordulós, 2x30 perc játékidejű megmérettetésen összességében jól szerepeltek megyénk fiataljai. Az U8-as korosztályban a fiúknál (32 induló) Iker Flórián (Béri Kőszeg) 4 ponttal a középmezőnyben végzett. A lányoknál (28) Gömböcz Zsófia (Nádasdy Sárvár) 6 ponttal ötödik lett. Az U10-es fiúknál (33) Czupor Attila révén megszületett a vasiak egyetlen aranyérme. A celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola tanulója a 6. fordulóban élre állt, és az utolsó fordulóban már a döntetlen is elég volt számára a bajnoki cím megszerzéséhez. Győzelme és 6,5 pontja nagy bravúr, ugyanis nem volt az első három kiemeltben. Ugyanitt Ugróczky Péter (Bolyai) 5 ponttal a hatodik helyet szerezte meg. A lányoknál (31 fő) Szakasics Emese (Paragvári) 6 ponttal holtversenyben a harmadik helyen végzett. Bár legyőzte a bajnokot, mégis leszorult a dobogóról: negyedik lett. Az U12-es fiúknál (26) Szokolszky Miklós (Rábapaty) 3,5 ponttal a középmezőnyben végzett. A lányoknál (26) Rátkai Marianna (Brenner) 4 ponttal szintén a középmezőnyben foglal helyet. Az U14-es fiúknál (30) Ongai Erik (Dési) 5,5 ponttal ezüstérmes lett. Dicséretére szól, hogy csak az első helyezettel szemben maradt alul. A lányoknál (26) Gombos Bettina (Dési) 5 ponttal holtversenyben a 3-7. helyen végzett, végül ötödik lett. Az U16-os fiúknál (26) Smidéliusz Márk (Tinódi Sárvár) 4,5 pontot gyűjtött, ez a 10. helyre volt elég. A lányoknál (22) Doma Brigitta (Bolyai) 6 ponttal a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Fényesebb érem is kinézett számára, de az első két helyezett elleni partiját jobb állásban elrontotta. Az U18-as korcsoportban nem volt vasi induló.Az országos döntő egyik, ha nem a legboldogabb kisdiákja mden bizonnyal Czupor Attila volt. A zalakarosi nyílt versenyen is indult, s a finist az élmezőnyből várta volna, ám az egybeesett a diákolimpia országos döntőjével. Noha utóbbin nem volt az éremesélyesek között, mégis úgy döntött, hogy elutazik Debrecenbe. Jól döntött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!