Sport

2016.09.26. 14:03

Sikerek a sáncokról: fantasztikus formában versenyzett Vörös Virág

Kőszeg - Lezárult Kőszegi SE síugrói számára a nyári szezon második ciklusa - a fókuszban Vörös Virág és Molnár Flórián remek szereplése állt.

Tóth Gábor

Július végén a németországi Hinterzartenbe utaztak a kőszegi síugrók, ahol a felnőttek nyári Grand Prix versenye mellett rendezték a „FIS Youth CUP” elnevezésű korosztályos (2002-2004) versenyt. A megmérettetésre 14 ország 45 sportolója nevezett. A versenyt a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) naptárában is jegyzik, így a síugró hatalmak minőségi versenyzői mind jelen voltak - igaz, limitált létszámban. Országonként 4-4 fő vehet részt a tornán, a szomszédos országok kvalifikációs házi versenyeken jelölik ki az indulókat. Emiatt erős mezőny alakult ki.

A hivatalos edzésen Molnár Flórián már bemutatta, hogy vele számolni kell, hiszen az első ugrásnál 71,5 méterig jutott. A zsűri nagyon óvatosan kezelte a szél helyzetet, így az edzésen fél óra alatt lezajlott sorozatot elhúzta másfél órásra. Ez megzavarta Flórián bemelegítését, koncentrációját és egy rontott ugrással (67,5 méter) kezdte a versenyt. Ám a folytatásban javított, a második ugrással (73,5 méter) az előkelő 8. helyre tornázta magát. A cél TOP 10 volt - amit sikerült teljesíteni.

A következő hétvégén Németországba utazott a kőszegi delegáció, ahol első alkalommal vett részt az „Alpen CUP” elnevezésű turnén. A program egy hét alatt három helyszínen hat versenyt kínált. A cél a versenyközegben való edzés volt, eredménykényszer nélkül.

Forrás: Kőszegi SE

Az első helyszínen, Klingenthalban Vörös Virág sáncrekordot ugrott (61,5 méter!)!, az élre került. A második sorozatban 58 méterig jutott, megnyerte a versenyt. Másnap Virág ismét a nap győztese lett 60 és 57,5 méteres ugrásaival. Következett Pöhla - Virág itt sem vett vissza a tempóból. Első nap 62,5 és 62 méteres ugrásokkal nyert, másnap 60,5 és 63,5 métert ugrott, de a második ugrásnál - a nap leghosszabb ugrásánál - érkezésnél lerakta a kezét és ezzel súlyos minőségi pontokat vesztett, nyolcadik lett. A harmadik versenyhelyszínnek Bischofsgrün adott otthont. Méretében nem sokkal nagyobb, de egy nyitott, levegős sánc várt a versenyzőkre. Virág 64 és 64 méterrel az első nap ötödik lett, majd másnap 66 és 68 méteres ugrásokkal elsőként zárt. Ezzel az eredménnyel Vörös Virág megnyerte a hat napos turnét.

Következett a szezon fő versenye, amire a Vörös Virág három napos edzőtáborban készült a szlovéniai Planicán. Nem sikerült jól a felkészülés, mert Virág az utolsó napon egy szerencsétlen esésnél meghúzta a bokáját. Ezután következett a németországi Oberwiesenthal, a COC CUP („B” Világkupa). Vörös Virág azzal a céllal utazott ki az erőpróbára, hogy beférjen az első 30-ba. Mivel a síugróknak az olimpiai kvalifikációs időszak június 1-től megkezdődött, ezért sokan, 51-en álltak rajthoz. Csupa Világkupa-szereplő, olimpiai- és világbajnok, sok-sok rutinos versenyző szerepelt a nevezési listán.

Az első nap első versenysorozatban Virág a 24. helyen (78 méter) zárt, ezzel teljesítette a célkitűzés! Még egy ugrás következett, ez nem sikerült annyira (70,5 méter), de így is a 29. helyen maradt. Virág kettő COC pontot gyűjtött be és ezzel belépőt nyert a Világkupába, a nyári grand prix-be és a 2018-as téli olimpiára! A második nap kevésbé sikerült, egy 36. hely jött össze a 74 méteres ugrással, és így nem jutott be a második sorozatba.

Virág eredménye a COC versenyen azért is kiemelkedő, mert ezen a méretű sáncon a nyáron csupán 15 ugrása volt szemben sporttársaival, akik több százzal érkeztek a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!