Sport

2017.05.30. 18:38

Söpréssel mentek tovább - A Falco KC harmadszor is legyőzte a Körmendet, bejutott a döntőbe

Az NB I-es kosárlabda-bajnokság elődöntőjének, egyben vasi rangadójának harmadik felvonásán is legyőzte a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely az Egis Körmendet, bejutva a fináléba.

Tóth Gábor

Az előző két mérkőzést a szombathelyiek nyerték, ezért ők azzal a szándékkal léptek pályára, hogy lezárják az egyik fél három megnyert meccséig tartó párharcot. A körmendiek viszont az életben maradásért harcoltak.

 

A nagy tétnek megfelelően kihagyott helyzetekkel, kapkodós játékkal kezdődött a meccs. Kromah pontjaival a Körmend ragadta magához a vezetést. A Falco nehezen lendült bele, nehezen került helyzetbe (4. perc: 6-12). Agresszívan védekezett az MTE, és a támadásait, lerohanásait is hatékonyan fejezte be. Sok „közelharc", sok fault tarkította a meccset - már az első negyedben feszült volt a hangulat a pályán. Zsigeranovics jó játékkal szállt be a padról. Simon Kristóf jegyezte a meccs eslő tripláját az első etap zárásaként. Sőt, a második negyed négy szombathelyi ponttal kezdődött, fordítottak a sárga-feketék. A körmendi kispad időt kért (12. perc: 29-26). A folytatásban felváltva estek a pontok. De kezdtek érkezni a triplák a hazaiaktól, a palánk alatti területet is uralták, így át is vették az irányítást. Ugyanakkor nagy előnyre nem tudtak szert tenni, a keményen küzdő MTE ugyanis nem adta fel. Govens és Zsigeranovics húzta a szombathelyiek, Gibbs a körmendiek szekerét. A félidő hajrája egyértelműen a hazaiaké volt, de Kromah dudaszó pillanatában behulló triplája szűkített a különbségen (20. perc: 53-49).

Az irányítók különmeccsét, Darrin Govens (labdával) és Parish Petty parádés csatáját (is) a szombathelyi játékos nyerte meg
Fotó: Unger Tamás

Fordulás után nagy rohamokkal nyitott a Körmend, kiegyenlített egy pillantra, de a vezetést nem tudta átvenni (23. perc: 61-57). Sok lepattanót szerzett, de a helyzeteit nem mindig dobta be a Falco. A Körmend küzdött, rohant, rendre visszatornázta magát egy-két pontra. A büntetőkkel azonban hadilábon álltak a vendégek. Mindkét oldalon gyűltek a faultok. A 29. percben Csorvási kipontozódott, amit nehezen viseltek a körmendiek. A hazaiak maradtak higgadtabbak - ezt jelezte talán Váradi utolsó pillantban célba ért hármasa (30. perc: 75-67). A negyedik játékrészt tűzijátékkal, távoli dobásokkal nyitotta a vendég. És egyre közelített (33. perc: 79-77). Smith kipontozódása után ismét repültek a poharak a körmendi szurkolóktáborból. Ismét percekig állt a játék a padlótörlés miatt - végül fel kellett húzni a pályát védő hálót. A Falco korán elérte az öt csapathibát, sokat büntetőzhetett a Körmend. Ki is egyenlített (36. perc: 81-81). Vissza kellett térnie a pályára Zsigeranovicsnak. Govens és Kromah felelgettek egymásnak a hajrában. A szűk utolsó percnek 87-84-es állásnál futottak neki a felek, a Körmend támadhatott. Kromah tirplája kimaradt. 14 másodperccel a vége előtt a Falco jöhetett bedobással, időkérés után. Govens triplája leperdült a gyűrűről, a lepattanót megszerezte a házigazda, de a játékvezetők szerint csak dudaszó után ért a gyűrűhöz a játékszer. Videózás után viszont visszakerült a labda a sárga-feketékhez. Pustahvar egy büntetőt bedobott (88-84). Nem volt tovább, nyert, 3-0-val jutott a döntőbe a Falco!

 

JEGYZŐKÖNYV

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely-Egis Körmend 88-84 (25-26, 28-23, 22-18, 13-17)

Szombathely, 3000 néző, NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés, elődöntő, 3. találkozó, vezette: Benczur T., Hegedűs T., Ádám J.

Falco: GOVENS 21/3, VÁRADI B. 12/6, Barham 4, PUSTAHVAR 12/3, Tóth N. 2. Csere: MEDFORD 18/6, ZSIGERANOVICS 14, Bognár 2, Simon K. 3/3. Edző: Szrecsko Szekulovics.

Körmend: Petty 7/3, GIBBS 18/6, Smith 12, KROMAH 23/9, ALLEN 14. Csere: Ferencz 2, Csorvási 8, Németh Á. -. Edző: Gasper Potocsnik.

Az eredmény alakulása. 4. perc: 6-12. 11. perc: 27-26. 15. perc: 35-35. 18. perc: 49-42. 20. perc: 53-49. 23. perc: 61-57. 26. perc: 68-61. 30. perc: 75-67. 33. perc: 79-77. 36. perc: 81-81. 39. perc: 87-84.

Kipontozódott: Csorvási (29.), Smith (35.).

 

 

Szrecsko Szekulovics: - Bejutottunk a döntőbe, az ezüstérem már biztos, ez óriási eredmény – de még nincs vége a szezonnak! Köszönöm a szurkolóknak, a vezetőknek, hogy végig kiálltak mellettünk. Szépen lassan építettük a csapatunkat, most érett be a munka. Büszke vagyok a fiúkra! A Körmend kemény, kellemetlen ellenfél volt, főleg akkor, amikor alacsony szerkezetben játszott.

Gasper Potocsnik:- Gratulálok a Falcónak! Három egylabdás meccset játszottunk ellenfelünkkel, és mindháromszor kikaptunk. Ezúttal is volt esélyünk fordítani a hajrában, de ezúttal sem éltünk a lehetőséggel. A Falco nagyobb rotációval dolgozhatott, ez sokat számít egy ilyen kiélezett, feszített tempójú párharcban – talán ez döntött. Összegében megérdemelten jutott be a döntőbe a szombathelyi gárda.

Váradi Benedek: - Ismét megmutattuk, hogy együtt, igazi csapatként milyen teljesítményre vagyunk képesek. Ezúttal is nagyot harcoltunk, minden labdáért megküzdöttünk, öten is tíz pont fölött dobtunk. Már most szép eredményt értünk el, de nem elégszünk meg ennyivel. Most fújunk eggyet, és várjuk az ellenfelünket. Én a ZTE ellen játszanék szívesebben -már csak a pályaelőny miatt is.

Csorvási Milán: -Nem gondoltam, hogy a Falco sima 3-0-val búcsúztat. Pedig ez történt: kikaptunk háromszor, ráadásul egyszer hazai pályán. Mind a három meccsen előnyben voltunk, és mindannyiszor leadtuk az előnyünket – meg kell keresni magunkban a hibát. Gratulálok a Falcónak, teljesen megérdemelten jutott tovább. De még nincs vége a bajnokságnak, szeretnénk éremmel zárni a szezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!