Sport

2015.10.03. 17:32

Sopron? Miért nem Újperint?

Mióta köztudott, hogy a Rohonci úton nagy építkezések várhatók, ezek a kérdések sokszor felmerültek. Kiegészítve még Zalaegerszeggel és Pápával is.

Bodor Ferenc

Mármint, hogy hol játssza majd NB I-es meccseit pályaválasztóként az építkezés alatt a Haladás. Zalaegerszeg – a két szurkolótábor közötti ismert ellentétek miatt – az első körben kiesett. A másik két város mellett bizonyos értelemben az szólt, hogy egyiknek sincs elsőosztályú labdarúgócsapata. Pápa mellett azért volt kérdőjel, mert Bíró Péter szombathelyi tevékenysége a Haladás szempontjából nem valami fényesen zárult. Sopron tűnt a legerősebbnek, hiszen ott csapat jelenleg csupán a Haladás hathatós segítségével van. A szombathelyiek utánpótlás-játékosaikból szinte egy csapatra valót adtak kölcsön a határ menti város megszűnés előtt álló labdarúgásának. Ez a megállapodás mindkét félnek előnyös, hiszen a jövőt jelentő Hali-focisták állandó játéklehetőséghez jutnak. Végleges döntés még nincs, de a héten elvi megállapodás született a soproni helyszínről.

A korábbi felsorolásból tudatosan hagytam ki Király Gábor sportlétesítményét. Tóth Miklóstól megtudtam, hogy jártak már Szombathelyen az MLSZ illetékesei, de például a volt SZSE-pályának az első lépések után hátat fordítottak. Ez tették – teljesen jogosan – a még valamilyen szinten üzemelő egykori Építők-pályánál is. A Sugár úti, valamikori Dózsa, majd Sabaria pályán régóta nincs foci – már a világhírű dobóatléták otthona –, de nem alkalmas NB I-re a volt herényi AFIT-pálya sem. Más pálya, ez szó szerint így van, nem létezik Szombathelyen. Ott, ahol egykor nyolc(!) csapat szerepelt különböző bajnokságokban. Az említett MLSZ-delegáció Király újperinti létesítményét is megszemlélte. Azt – persze ráfordítással – 2500–3000 néző kulturált befogadására alkalmassá lehetne tenni. Úgy az MLSZ áldását adná rá, és akkor átmenetileg nem Sopronban lenne otthon a csapat, hanem ott, ahol megalakulása óta van: Szombathelyen, csak a Rohonci úttól úgy három kilométerrel odébb. Állítólag azért bukott el ez a verzió, mert magántulajdont valamiféle államinak nevezett pénzből nem lehet fejleszteni. Ehhez nem értek, s azt sem tudom, hogy egyáltalán volt-e hazánkban erre példa. Ha nem volt, hát itt indokolt lenne. Az a bizonyos magántulajdon azé a Király Gáboré, aki 18 éven keresztül Németországban és Angliában népszerűsítette városunkat és a Haladást. Sőt, országunk hírnevén is javított. Nem a kispadon ülve, hanem ott, ahol a legjobban érzi magát, a gólvonal előtt. Profi teljesítményével, szerénységével és követnivaló példás emberi magatartásával. Ott, ahol a focit magas szinten és telt házak előtt játsszák. Gábor közelít a századik válogatottsághoz, ezt elérni Magyarországon csak a legendás Aranycsapat kiváló játékosának, Bozsik Józsefnek sikerült. Király hazatérve igazi vezéregyénisége a mostani csapatnak, amelynek régen, a Halmosi-féle Haladásban az édesapja is volt.

Sokan mondják, hogy már késő minden, megvan az új otthon. Szerintem nem késő, hiszen, ha fordulatot vehetne az ügy, a felújított újperinti pálya jövő nyárra alkalmas lenne a hazai bajnokik megrendezésére. Ebben az esetben nem másfél, hanem csak egy fél szezont vándorolna a csapat. Ami nem kis megtakarítást jelenthetne a klubnak. Sőt, azoknak a szurkolóknak is, akiknek van anyagi lehetőségük kedvenc csapatukkal együtt vándorolni. S akik nem tudnak elmenni? Például a nyugdíjasok, akik közül még bizonyára élnek olyanok is, akik annak idején a zanati ősgyep felszedésében és lerakásában is segítettek. Ott voltak a nagy árvíznél gumicsizmában, meg a nagy hóesés után a pálya megtisztításában. Vagy őket felejtsük el? Mert régen volt és most más szelek fújnak a labda körül (is)? Az utazást nem vállalók izguljanak itthon?

Honlapunk az írás kapcsán megkérdezte Tóth Miklóst, a Szombathelyi Swietelsky-Haladás ügyvezető igazgatóját. Mint megtudtuk, a klub Szombathelyen szerette volna rendezni meccseit, ám jelenleg nincs olyan pálya a megyeszékhelyen, amely az NB I-es követelményeknek megfelel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!