Sport

2015.10.09. 16:34

Száguldhat a Hali-vonat?

Jó szakmai vezetés, stabil anyagi háttér, remek szereplés - Tóth Miklós ügyvezetővel beszélgettünk

Szombathelyi Médiaközpont

- Az első kérdés nem is lehetett más, mint az, hogy minek köszönhetően tanyázik most az élmezőnyben az a csapat, amely az előző szezonban a bentmaradásért küzdött?

- Tavasszal a tulajdonosi szerkezetben bekövetkezett változás követően a Swietelsky Vasúttechnikai Kft.-vel egy olyan hosszú távú szponzorációs szerződést tudtunk kötni, melynek köszönhetően a korábbiaknál jóval kedvezőbb helyzetbe kerültünk anyagilag. Sokkal könnyebben tudtunk játékosokat igazolni. Ráadásul olyan labdarúgókat tudtunk hozni a Haladáshoz, akik nagyon komoly erősítést jelentettek. Elég csak a Wils testvérekre gondolni, akik közül Stefnek több mint háromszáz, míg Thomasnak százötven mérkőzése van a belga első osztályban. De az is nagyon lényeges, hogy Király Gábort is sikerült hazacsábítanunk. Tehát nem a véletlen műve, hogy eddig minden előzetes várakozás felett szerepel a csapatunk.

- Nagyon látványos változás lesz a szombathelyi új sportkomplexum megépülése is, melyben a csapat új otthonra talál majd. Annak milyen hozadékai lehetnek?

- Egyértelmű, hogy még könnyebb lesz jó játékosokat szerződtetnünk. Amúgy egy jó stadionhoz jó csapat dukál. Bár szerintem ez már most adott. A jelenlegi stadion viszont tényleg igen elavult, mivel az 1970-es években épült. Az új, 21. századi színvonalat képviselő létesítménybe biztosan jóval többen látogatnak majd ki szurkolni is. A majdnem százéves HVSE-nek, a Szombathelyi Swietelsky-Haladásnak és az egész város sportéletének is jelentős fejlődést hozhat a korszerű sportkomplexum.

- Az építkezés alatt viszont hol játssza majd a csapat a mérkőzéseit?

- Mindenképpen szerettünk volna Szombathelyen maradni, de ezt sajnos nem teszik lehetővé az MLSZ előírásai, melyek szerint az adott stadionnak legalább 2 ezer 500 ülőhellyel kell rendelkeznie, és a világításnak is alkalmasnak kell lennie a televíziós közvetítésekre. Emellett pedig ugye vannak még a biztonsági előírások is. Mi ebben a témában másfél évvel ezelőtt felvettük a kapcsolatot az MLSZ illetékeseivel, akik bejárták a szombathelyi futballpályákat, és egyedül a Király Sportlétesítményt találták alkalmasnak arra, hogy komoly átalakítások után NB I-es meccset lehessen benne játszani. Ehhez viszont hosszabb időre és komolyabb anyagi ráfordításra lett volna szükség, így a tavasszal a hazai mérkőzéseinket biztosan Szombathelyen kívül kell megrendeznünk.

- Milyen lehetőségek vetődtek fel?

- Három opció volt: Zalaegerszeg, Pápa és Sopron. Mi úgy gondoljuk, hogy a hűség városába a legjobb a közlekedés a vasi megyeszékhelyről, ráadásul nekik a stadionjuk is megfelelő a számunkra. Zalaegerszeggel kapcsolatban kizáró ok volt az, hogy elég nagy az ellentét az ottani szurkolók és a mieink között. Pápának pedig a stadionja sem a legjobb, és elég nehéz oda eljutni. Egyébként a drukkereinkben felvetődött helyszínként Oberwart is. Nos, az UEFA és a FIFA előírásai szerint is a nemzeti bajnokság mérkőzéseit az adott országban kell megrendezni, így az ausztriai helyszín is kiesett a lehetőségek közül. Végül Sopron mellett döntöttünk. Ott önkormányzati tulajdonban van a stadion, ezért már le is ültünk tárgyalni az ottani városvezetéssel. Nekik tetszett az ötlet. Tehát minden valószínűség szerint tavasszal a soproni stadion lesz számunkra a hazai pálya.

- A csapat az edzéseit is Sopronban tartja majd, vagy arra lesz lehetőség itthon Szombathelyen is?

- Az sem egy egyszerű történet, mivel elég kevés pálya van a vasi megyeszékhelyen. Ráadásul egy NB I-es csapatnak elég sok mindenre van szüksége. Például nagyobb öltözőre, szertárra, konditeremre. Mindezek figyelembevételével most úgy néz ki, hogy az Illés Akadémián lesz a bázisunk.

- Mi történik a Rohonci úti stadionban lévő infrastruktúrával? Például a székekkel és a beléptető rendszerrel?

- Sopronban ugyan van egy régebbi beléptető rendszer, de mi szeretnénk átvinni oda a miénket, hogy meg tudjuk oldani a névre szóló jegy-értékesítést. De ha mondjuk fél év múlva visszajönnénk a Király Sportlétesítménybe játszani, akkor ez a rendszer odakerülne. A székek iránt elég komoly érdeklődés van önkormányzatok, valamint kisebb csapatok részéről. Főként Vasból és Zalából. Ezeket értékesíteni szeretnénk, de amennyiben a Király Sportlétesítmény esetében a felújítás, átalakítás mellett döntenének, úgy akár oda is kerülhetnének azok a székek, melyeket 2008-ban és 2009-ben vásároltunk.

- Amennyiben Sopronban lesznek a Szombathelyi Swietelsky-Haladás labdarúgócsapatának meccsei, úgy oda el is kellene jutniuk a zöld-fehér szurkolóknak. Ezzel kapcsolatban vannak már elképzelések?

- Nagyon fontos nekünk a szurkolóink támogatása, így természetesen dolgozunk a megoldáson. Szerencsére Sopron irányába olyan jó a vonatközlekedés, hogy egy órán belül oda lehet jutni. Tárgyaltunk a GYESEV vezetésével, az is lehet, hogy egy Hali-vonatot indítsanak a meccseinkre. Ebben a témában még egyeztetésekre van szükség, de a szurkolóink érdekében mindent megteszünk, és remélem, hamarosan bejelenthetem a megállapodást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!